Vesti
Politika

Osmani za preispitivanje sporazuma iz Vašingtona i Brisela

Vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani izjavila je da nakon što administracija Džo Bajdena dođe na vlast, u Prištini treba da insistiraju na razmatranju i preispitivanju sporazuma sa Beogradom, potpisanog za vreme vladavine Donalda Trampa.
Osmani za preispitivanje sporazuma iz Vašingtona i Brisela
Vjosa Osmani (Foto Lajmi.net)

Osmanijeva veruje da su delovi sporazuma štetni. Smatra da treba razgovarati i o delu sporazuma iz Brisela 2015. godine, zbog Zajednice srpskih opština.

"Moramo da sednemo i razgovaramo sa timom američkog predsednika Bajdena, da vidimo šta oni misle o onim pitanjima koja su dogovorena kao obećanja, a ne kao sporazum", rekla je Osmani za Birn Kosovo.

U Prištini su izražene rezerve oko toga da li sve tačke vašingtonskog sporazuma idu njima u korist.

"Postoje pitanja poput jezera Gazivode i drugih političkih pitanja o kojima moramo da vidimo kakav je stav Bajdenove administracije", rekla je Osmani i dodala da "nije od onih koji misle da će nova administracija odbaciti sporazum u kantu".

Takođe, nada se da će administracija Bajdena da se založi za preispitivanje sporazuma potpisanog sa Beogradom 2015. godine o uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom.

Osmanijeva tvrdi da će sporazum, koji je potpisao bivši premijer Isa Mustafa, "Kosovo učiniti disfunkcionalnim".

"Uverena sam da je u interesu ove administracije da održi Kosovo funkcionalnim", rekla je Vjosa Osmani koja obavlja dužnost predsednika, pošto je Hašim Tači podneo ostavku nakon optužnice Specijalnog suda.

Ona je raspisala vanredne izbore za 14. februar, a očekuje se da će na njima da nastupi na listi pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija koji se vide kao osvajači najviše poslanika u budućem sazivu parlamenta.Ostale vesti

Aljbinu Kurtiju po drugi put zabranjeno da se kandiduje za poslanika
Izborni panel za žalbe u Prištini (IPŽ) zabranio je učešće na izborima 14. februara svim poslaničkim kandidatima koji su u protekle tri godine pravosnažno osuđivani na Kosovu, među kojima je i nosilac liste i kandidat za premijera pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti.
  • 26.01.2021
Kampanja pre zvanične kampanje?: Mirićima nova kuća, stanarima u
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić i njegove kolege iz Srpske liste danas su uručili ključeve novoizgrađene kuće porodici Mirić iz Gračanice i obišli radove na renoviranju naselja "Bergen" u Ugljaru. Iako kampanja za izbore još nije počela, ipak su poručili da je Srpska lista jedinstvena i da to jedinstvo ne mogu da naruše ni "vetrovi koji će povremeno duvati".
  • 26.01.2021
Kosnet: Američki vojnici nisu poginuli radi velike Albanije ili velike Srbije
Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet usprotivio se formiranju takozvane velike Albanije i rekao da "američki vojnici nisu poginuli da bi stvorili veliku Albaniju ili veliku Srbiju".
  • 26.01.2021
Rakić, Jevtić i Simić u opštini Gračanica
Potpredsednik tehničke vlade Kosova Goran Rakić, ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić i šef poslaničke grupe Srpske liste u Skupštini Кosova Igor Simić u poseti su opštini Gračanica.
  • 26.01.2021
IPŽP sutra odlučuje o žalbama stranaka
Izborni panel za žalbe i predstavke sutra će doneti odluku na osnovu žalbi koje su pojedine političke partije podnele CIK-u nakon odluke za neverifikaciju određenih lista.
  • 25.01.2021
Pokret Samoopredeljenje podneo žalbu na odluku CIK-a

Pokret Samoopredeljenje podneo je Izbornom panelu za žalbe i predstavke žalbu na odluku Centralne izborne komisije, koja nije potvrdila listu kandidata za poslanike ovog političkog entiteta, jer su u protekle tri godine bili krivično osuđivani.

  • 24.01.2021