Vesti
Politika

Osmani: Vreme za okončanje misije UN

Vjosa Osmani, predsednica Kosova, zatražila je da se što pre okonča misija Ujedinjenih nacija, te da se Kosovu omogući mesto među članicama svetske organizacije.
Osmani: Vreme za okončanje misije UN
Vjosa Osmani (Foto RTS)

"Unmik je formiran pre 22 godine pod izuzetno teškim okolnostima kako bi uspostavio privremenu administraciju. Ponavljam privremenu", rekla je Osmani, tražeći da se okonča misija UN i budžet iskoristi na bolji način.

Osmani je, takođe, optužila misiju UN da na pogrešan način tumači događaje sa severa Kosova i na taj način šalje pogrešnu poruku, te zatražila da se vlastima u Prištini omogući članstvo u brpojnim međunarodnim organizacijama.

"Poverenje u institucije na Kosovu nikad nije bilo više... U vremenu smo transformacije institucija bez presedana u istoriji.

Mi volimo i širimo mir, naši vojnici čuvaju mir van Kosova... Ponudili smo utočište Avganistancima, čime smo pokazali privrženost ciljevima kojima streme naši saveznici", rekla je Osmani.

Govoreći o razlozima zbog kojih još nije došlo o formiranja Zajednice srpskih opština u skladu sa Briselskim sporazumom, Osmani je rekla da je ustavni sud u Prištini utvrdio da je taj dogovor u suprotnosti sa ustavom.

"Borba protiv organizovanog kriminala nije predmet pregovora", rekla je Osmani, objašnjavajući akciju policije na severu Kosova.

Osmani je optužila Beograd i Moskvu za "neprestanu agresiju", te pozvala ambasadore država članica Saveta bezbednosti da posete Kosovo i "uvide realnost na terenu".Ostale vesti

Kurti: Stav po pitanju Visokih Dečana poznat
Premijer Kosova Aljbin Kurti nije odgovorio novinarima na pitanje da li je sa ambasadorima zemalja članica Kvinte na sastanku pre četiri dana razgovarao o njihovom o ponovljenom pozivu da se poštuje odluka Ustavnog suda u vezi sa imovinom manastira Visoki Dečani.
  • 06.12.2021
Eskobar u Severnoj Makedoniji
Zamenik pomoćnika američkog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Gabrijel Eskobar boravi u jednodnevnoj poseti Severnoj Makedoniji, gde je sa predsednikom Stevom Pendarovskim razgovarao o bilateralnim odnosima, ali i o situaciji u regionu.
  • 06.12.2021
’’Ne postoji spremnost Prištine i Beograda’’
Malo je verovatno da će se ubrzo organizovati nova runda dijaloga Srbije i Kosova na najvišem političkom nivou. Zvaničnici Evropske unije (EU) upuċeni u proces smatraju da u ovom trenutku ne postoji spremnost Prištine i Beograda da se konstruktivno angažuju u ovom procesu.
  • 06.12.2021
Milanović na Kosovu tokom Badnje večeri sa pripadnicima hrvatske vojske
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović boraviće u zvaničnoj poseti Kosovu uoči Božića i provesti Badnje veče sa pripadnicima hrvatske vojske angažovanim u okviru Kfora, potvrdio je Milanovićev kabinet, a vest o njegovoj poseti objavili su prištinski mediji najavljujući i susrete s kosovskim čelnicima.
  • 06.12.2021
Poslanici Srpske liste nisu ustali dok je trajao minut ćutanja za Boba Dola
Sednica Skupštine Kosova počela je minutom ćutanja povodom smrti bivšeg američkog senatora Boba Dola, javlja Kosova press.
  • 06.12.2021
Kurti: Sledeći sastanak sa Vučićem možda sledeće sedmice, zavisi od EU
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.
  • 05.12.2021