Vesti
Politika

Osmani: Vreme da zemlje koje nisu priznale Kosovo to urade

Povodom 11 godina otkako je Međunarodni sud pravde u Hagu utvrdio da "Deklaracija o nezavisnosti Kosova" nije povredila međunarodno pravo, predsednica Kosova Vjosa Osmani napisala je na Tviteru da je vreme da "zemlje koje još nisu prepoznale ovu stvarnost to urade".
Osmani: Vreme da zemlje koje nisu priznale Kosovo to urade
Vjosa Osmani (Foto EPA/Valjdin Džemalj)

Osmani je navela da je pre 11 godina, "Međunarodni sud pravde presudio da nezavisnost Kosova nije prekršila međunarodni zakon".

"Vreme je da zemlje koje to još nisu učinile prepoznaju ovu nepovratnu stvarnost. Republika Kosovo je ovde da ostane: suverena, nezavisna, demokratska i miroljubiva. To će zauvek ostati", napisala Osmanijeva na Tviteru.


Kurti: Međunarodni sud pravde zapečatio nezavisnost Kosova

Premijer Kosova Aljbin Kurti napisao je na Tviteru da se navršava 11 godina od kako je "Međunarodni sud pravde zapečatio zakonitost nezavisnosti Kosova" i dodao da je manje od dva meseca kasnije, "UN usvojila rezoluciju kojom se poziva na dijalog za mir i napredak između Kosova i Srbije".

"Dijalog u Briselu govori o statusu odnosa dve zemlje", naveo je Kurti.Ostale vesti

Osmani od Sugoa zatražila pomoć oko priznanja Kosova
Predsednica Kosova Vjosa Osmani se u okviru bilateralnih susreta tokom boravka u Japanu sastala sa japanskim premijerom Jošihidom Sugom i "zatražila podršku Japana u jačanju međunarodne pozicije Kosova, posebno u procesu priznanja i članstva u međunarodnim organizacijama", navodi se u saopštenju Predsedništva.
  • 25.07.2021
Trajković: Kurti je započeo opasan proces i po Srbe i po sebe
Vlada Kosova je ušla u jedan bizaran i uzaludan rat sa srpskim identitetom na Kosovu, narativ oko naše kulturne baštine se agresivno albanizuje, upozorila je u intervjuu za agenciju JUGpress političarka sa Kosova Rada Trajković, prenosi Danas.
  • 25.07.2021
Vučić: Svim punoletnim građanima još 20 evra u decembru
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u budžetu Srbije ima dovoljno novca i da će za po 20 evra u dinarskoj protivvrednosti biti povećana pomoć punoletnim građanima i penzionerima, predviđena za jesen.
  • 24.07.2021
CIK: Građani mogu da promene biračko mesto do 7. septembra
Centralna izborna komisija (CIK) saopštila je da građani, ukoliko žele, mogu da promene biračko mesto do 7. septembra.
  • 24.07.2021
Vučić: Ako neko prizna Kosovo i mi krećemo u kampanju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će, ukoliko bilo koja zemlja donese odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, Beograd krenuti u kampanju za povlačenje priznanja. Vučić je najavio i da će na ekonomskom regionalnom forumu u Skoplju biti promenjeno ime inicijative "mini Šengen".
  • 22.07.2021
Aljiu najavio odustajanje od nalepnice za vozila
Kosovski ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburn Aljiu izjavio je da je "stopirana odluka" kojom se građani obavezuju da uplate pet evra za nalepnicu pri registraciji vozila.
  • 22.07.2021