Vesti
Politika

Osmani: Važna uloga žena u sektoru bezbednosti

“Zaštita žena i dece je ključna za razvoj jedne države”, poruka je kosovske predsednice Vjose Osmani sa konferencije održane povodom godišnjice od usvajanja Rezolucije SB UN 1325 o ženama, miru i bezbednosti.
Osmani: Važna uloga žena u sektoru bezbednosti
Vjosa Osmani na konferenciji o bezbednosti (Foto Kim i Kossev)

U hotelu Emerald u Čaglavici juče su se okupile žene pripadnice Kosovskih bezbednosnih snaga, ali i predstavnice više ogranizacija Ujedinjenih nacija na Kosovu, kao i predsednica Kosova Vjosa Osmani.

Cilj ovog skupa bio je da se ukaže na sposobnost žena u očuvanju mira i bezbednosti, a sve povodom obeležavanja 21. godišnjice usvajanja Rezolucije 1325 u UN-u.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani je ukazala na važnost učešća žena u bezbednosnim strukturama.

“Učešće devojaka u KBS-u i dalje je izuzetno malo. Iako je ovo izazov širom sveta, ne samo ovde kod nas na Kosovu, potrebno nam je da vidimo izuzetno brzu promenu u ovom pogledu. Ne zato što rodna ravnopravnost zvuči lepo, već zato što je veće učešće devojaka i žena u Snagama bezbednosti, kako kod nas, tako i u svetu, garancija održivog mira i dugoročne bezbednosti.

Ona je kazala da će kosovske institucije stvoriti ulsove povećanje jednakosti žena u svakom sektoru, a posebno u sektoru mira i bezbednosti.

“Zahvaljujući saradnji sa vama nadam se da ćemo tokom narednog regrutovanja unutar Kosovskih bezbedonosnih snaga imati što više devojaka i žena koje će doprineti tome da im se divimo”, naglasila je.

Kosovski ministar odbrane Armend Mehaj, poručio da je uloga žena u sektoru bezbednosti “događaj koji nas okružuje”.

“Dokazano je da je uloga žena u svakom sektoru podjednako važna, kao i uloga muškarca. Verujem da će diskusija ove konferencije biti način napretka da zejedno jačamo ulogu žena u sektoru sigurnosti”, rekao je Mehaj.

Koordinatorka za razvoj Ujedinjenih nacija na Kosovu Ulrika Ričardson, govorila je o ostvarenom napretku i izazovima koji još uvek okružuju pitanje rodne ravnopravnosti.

“Već 21 godinu od kada su UN usvojile rezoluciju 1325 o ženama, miru i sigurnosti, jednakost i uključivanje žena je ostao najveći cilj ove rezolucije. Žene su dosta nezastupljene, ne samo kod nas već i u svetu”, kazala je Ričardson.

Svećlja: Oslobodili smo se genocidnog režima Srbije

Konfereniciji posvećenoj rezoluciji o ženama, miru i bezbednosti prisustvovao je i kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja, koji je neretko u prošlosti optuživao Srbiju da je na Kosovu počinila genocid, iskoristio je i ovaj događaj kako bi još jednom izneo svoj stav koji do sada nije potvrđen.

“Mi smo se oslobodili od srpskog genocidnog režima koji nije uzeo u obzir ni doba ni rod oko ispunjavanja svojih ciljeva. Za svu materijalnu i duševnu štetu što je nanela kosovskom stanovništvu, nije se izvinila i nije optužila one koji su izvršili zločine”, rekao je između ostalog Svećlja.

Podsetimo, rezolucija Saveta bezbednosti UN “Žene, mir i bezbednost” jednoglasno je usvojena od strane Saveta bezbednosti 31. oktobra 2000. godine. Ova rezolucija je bila prvi zvanični dokument Saveta bezbednosti koji je zahtevao od strana u sukobu da spreče kršenje prava žena, podrže njihovo učešće u mirovnim misijama i postkonfliktnom oporavku, kao i zaštite žena i devojčica od seksualnog i rodnog zasnovanog nasilja u oružanim sukobima.

Konferenciju povodom godišnjice usvajanja razolucije UN o ženama organizovali su Ministarstvo odbrane Kosova i UN-Women.

 Ostale vesti

Kurti: Stav po pitanju Visokih Dečana poznat
Premijer Kosova Aljbin Kurti nije odgovorio novinarima na pitanje da li je sa ambasadorima zemalja članica Kvinte na sastanku pre četiri dana razgovarao o njihovom o ponovljenom pozivu da se poštuje odluka Ustavnog suda u vezi sa imovinom manastira Visoki Dečani.
  • 06.12.2021
Eskobar u Severnoj Makedoniji
Zamenik pomoćnika američkog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Gabrijel Eskobar boravi u jednodnevnoj poseti Severnoj Makedoniji, gde je sa predsednikom Stevom Pendarovskim razgovarao o bilateralnim odnosima, ali i o situaciji u regionu.
  • 06.12.2021
’’Ne postoji spremnost Prištine i Beograda’’
Malo je verovatno da će se ubrzo organizovati nova runda dijaloga Srbije i Kosova na najvišem političkom nivou. Zvaničnici Evropske unije (EU) upuċeni u proces smatraju da u ovom trenutku ne postoji spremnost Prištine i Beograda da se konstruktivno angažuju u ovom procesu.
  • 06.12.2021
Milanović na Kosovu tokom Badnje večeri sa pripadnicima hrvatske vojske
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović boraviće u zvaničnoj poseti Kosovu uoči Božića i provesti Badnje veče sa pripadnicima hrvatske vojske angažovanim u okviru Kfora, potvrdio je Milanovićev kabinet, a vest o njegovoj poseti objavili su prištinski mediji najavljujući i susrete s kosovskim čelnicima.
  • 06.12.2021
Poslanici Srpske liste nisu ustali dok je trajao minut ćutanja za Boba Dola
Sednica Skupštine Kosova počela je minutom ćutanja povodom smrti bivšeg američkog senatora Boba Dola, javlja Kosova press.
  • 06.12.2021
Kurti: Sledeći sastanak sa Vučićem možda sledeće sedmice, zavisi od EU
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.
  • 05.12.2021