Vesti
Politika

Osmani u Berlinu: Međusobno priznanje sa Srbijom kao rezultat pregovora

Predsednica Kosova Vjosa Osmani se u okviru zvanične posete Nemačkoj sastala sa ministrom spoljnih poslova te zemlje Hajkom Masom. Razgovaralo se o dijalogu sa Srbijom i članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama.
Osmani u Berlinu: Međusobno priznanje sa Srbijom kao rezultat pregovora
Vjosa Osmani i Hajko Mas (Foto Predsedništvo Kosova)

Osmani je ocenila da su odnosi Kosova i Nemačke sjajni i da se teži ka daljem produbljenju. Na sastanku su nemačkim ministrom zatražila je podršku za člasnstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

„Republika Kosovo ostaje posvećena tome da postane deo EU i UN-a, ali i mnogih drugih međunarodnih organizacija. Nadam se da će Nemačka uzeti u obzir rukovodeću ulogu u podržavanju nas da postignemo ovaj cilj“, rekla je predsednica Kosova.

Na sastanku se razgovaralo i o procesu dijaloga sa Srbijom. Osmani je i na ovom sastanku istakla da konačni rezultat pregovora mora biti recipročno priznanje i očuvanje trenutnog ustavnog poretka Kosova, kao i sadašnjih granica. Prema njenom mišljenju, Kosovo je konstruktivna strana u ovom procesu.

U tom kontekstu, istakla je da je perspektiva Kosova u EU i da je Berlinski proces snažan podstrek za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, izuzimajući bilo šta drugo što teži da bude paralela proširenju EU i ovom procesu.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Osmani je pomenula sporazum o prevozu robe, ukidanju dvostrukog oporezivanja, kao i organizovanje zajedničkog foruma ulaganja.Ostale vesti

Stoltenberg sa Kurtijem: NATO može i da poveća prisustvo svojih trupa
Nakon sastanka sa kosovskim premijerom Aljibinom Kurtijem, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da činjenica da je NATO na Kosovu sa skoro 4.000 vojnika pokazuje njegovu posvećenost i spremnost da interveniše u slučaju ugrožavanja stabilnosti.
  • 17.08.2022
Vučić sa Lajčakom: Srbija insistira na sprovođenju sporazuma
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Briselu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
  • 17.08.2022
DSK traži smenu ambasadora u Hrvatskoj jer je protiv njega podneta krivična prijava

Demokratski savez Kosova (DSK) zatražio je smenu ambasadora Kosova u Hrvatskoj Martina Berišaja, navodeći da je Agencija za borbu protiv korupcije danas podnela krivičnu prijavu protiv njega.

  • 17.08.2022
Ziade: Dijalog i kompromis jedini put ka stabilnosti
Uoči sastanka na visokom nivou između predstavnika Beograda i Prištine u Briselu, šefica UNMIK-a Karoline Ziade poziva sve strane da se konstruktivno angažuju i podrže integritet procesa dijaloga uz podršku EU.
  • 17.08.2022
EU: Fokus dijaloga na postizanju sveobuhvatnog sporazuma
Iz Evropske unije je još jednom potvrđeno da će sutra, u četvrtak 18. avgusta, u Briselu biti nastavljen dijalog na najvišem nivou između predstavnika vlasti u Srbiji i na Kosovu.
  • 17.08.2022
Stoltenberg: Kfor spreman da reaguje ako stabilnost bude ugrožena
Generalni sekretar NATO Jans Stoltenberg rekao je posle sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem da je potrebna odgovornost svih strana da bi se situacija na Kosovu poboljšala. On je pozvao Beograd i Prištinu da pokažu uzdržanost i izubegnu nasilje. On je dodao da je Kfor spreman da inteveniše ukoliko bi stabilnost bila ugrožena.
  • 17.08.2022