Vesti
Politika

Osmani u Berlinu: Međusobno priznanje sa Srbijom kao rezultat pregovora

Predsednica Kosova Vjosa Osmani se u okviru zvanične posete Nemačkoj sastala sa ministrom spoljnih poslova te zemlje Hajkom Masom. Razgovaralo se o dijalogu sa Srbijom i članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama.
Osmani u Berlinu: Međusobno priznanje sa Srbijom kao rezultat pregovora
Vjosa Osmani i Hajko Mas (Foto Predsedništvo Kosova)

Osmani je ocenila da su odnosi Kosova i Nemačke sjajni i da se teži ka daljem produbljenju. Na sastanku su nemačkim ministrom zatražila je podršku za člasnstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

„Republika Kosovo ostaje posvećena tome da postane deo EU i UN-a, ali i mnogih drugih međunarodnih organizacija. Nadam se da će Nemačka uzeti u obzir rukovodeću ulogu u podržavanju nas da postignemo ovaj cilj“, rekla je predsednica Kosova.

Na sastanku se razgovaralo i o procesu dijaloga sa Srbijom. Osmani je i na ovom sastanku istakla da konačni rezultat pregovora mora biti recipročno priznanje i očuvanje trenutnog ustavnog poretka Kosova, kao i sadašnjih granica. Prema njenom mišljenju, Kosovo je konstruktivna strana u ovom procesu.

U tom kontekstu, istakla je da je perspektiva Kosova u EU i da je Berlinski proces snažan podstrek za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, izuzimajući bilo šta drugo što teži da bude paralela proširenju EU i ovom procesu.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Osmani je pomenula sporazum o prevozu robe, ukidanju dvostrukog oporezivanja, kao i organizovanje zajedničkog foruma ulaganja.Ostale vesti

Petković: O kom dijalogu priča Kurti dok drži uperene snajpere na narod
"Jedini koji ima ogoljeni interes da izazove inicdente na severu Кosova i Metohije jeste Кurti koji je za šaku glasova spreman na sve", uveren je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju. On je reagujući na govor premijera Kosova tokom današnjeg zasedanja Vlade istakao da se upravo Kurti otvoreno zalaže za destabilizaciju prilika na Кosovu i Metohiji.
  • 22.09.2021
Osmani na sastanku sa Boreljom i o privremenim tablicama
Tokom boravka u Njujorku predsednica Kosova Vjosa Osmani je na neformalnoj večeri sa šefom za spoljnu politiku EU Žozepom Boreljom i predstavniciima država regiona, gorovila o trenutnoj situaciji na Kosovu, pominjući ispunjenje ugovora o registarskim tablicama.
  • 22.09.2021
Varhelji: Opozvati jednostrane akcije, vratiti slobodu kretanja
Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji, povodom situacije na severu Kosova, pozvao je na uzdržavanje, spuštanje tenzija, povratak dijalogu i obezbeđivanje slobode kretanja.
  • 22.09.2021
Kurti pozvao gradonačelnike sa severa da uklone barikade

Premijer Kosova Aljbin Kurti pozvao je predstavnike četiri opštine na severu Kosova da pozovu građane da se raziđu i da se uklone kamioni koji su postavljeni kao barikade na putevima koji vode ka prelazima Jarinje i Brnjak.

  • 22.09.2021
Osmani i Gervala sa Stoltenbergom o članstvu Kosova u NATO
Kosovska predsednica Vjosa Osmani i ministarka spolnih poslova Donika Gervala sastale su se sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom kojem su prenele da je osnovni cilj Kosova članstvo u NATO.
  • 22.09.2021
Vlada Kosova raspravlja o situaciji na severu. Nema prevoda za srpske medije
Vlada Kosova trenutno održava sednicu posvećenu situaciji na severu Kosova koja je nastala uvođenjem recipročnih mera u pogledu srpskih registraskih oznaka. Na sednici nema prevoda na srpski jezik, iako događaj prate i novinari srpskih redakcija.
  • 22.09.2021