Vesti
Politika

Osmani u Berlinu: Međusobno priznanje sa Srbijom kao rezultat pregovora

Predsednica Kosova Vjosa Osmani se u okviru zvanične posete Nemačkoj sastala sa ministrom spoljnih poslova te zemlje Hajkom Masom. Razgovaralo se o dijalogu sa Srbijom i članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama.
Osmani u Berlinu: Međusobno priznanje sa Srbijom kao rezultat pregovora
Vjosa Osmani i Hajko Mas (Foto Predsedništvo Kosova)

Osmani je ocenila da su odnosi Kosova i Nemačke sjajni i da se teži ka daljem produbljenju. Na sastanku su nemačkim ministrom zatražila je podršku za člasnstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

„Republika Kosovo ostaje posvećena tome da postane deo EU i UN-a, ali i mnogih drugih međunarodnih organizacija. Nadam se da će Nemačka uzeti u obzir rukovodeću ulogu u podržavanju nas da postignemo ovaj cilj“, rekla je predsednica Kosova.

Na sastanku se razgovaralo i o procesu dijaloga sa Srbijom. Osmani je i na ovom sastanku istakla da konačni rezultat pregovora mora biti recipročno priznanje i očuvanje trenutnog ustavnog poretka Kosova, kao i sadašnjih granica. Prema njenom mišljenju, Kosovo je konstruktivna strana u ovom procesu.

U tom kontekstu, istakla je da je perspektiva Kosova u EU i da je Berlinski proces snažan podstrek za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, izuzimajući bilo šta drugo što teži da bude paralela proširenju EU i ovom procesu.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Osmani je pomenula sporazum o prevozu robe, ukidanju dvostrukog oporezivanja, kao i organizovanje zajedničkog foruma ulaganja.Ostale vesti

Bilčik: EU posvećena, usredsrediti se na reforme i nastavak dijaloga
Kada je reč o 2030. godini kao mogućem datumu za prijem država Zapadnog Balkana u EU, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik je kazao da je ubeđen da je to signal da je EU spremna i posvećena narednom proširenju i da će oni koji budu spremni da se pridruže EU, moći da to učine.
  • 23.09.2023
Milanović: Kosovo je realnost i Srbija će na to morati da se privikne
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović, koji je u radnoj poseti SAD, izjavio je da je Kosovo realnost i da će Srbija na to morati da se privikne.
  • 23.09.2023
Vučić: Svećlja isporučuje Kurtiju dnevnu dozu uhapšenih i ranjenih Srba
"Hoće da hapsi zbog odlaska na liturgiju u Gračanicu, a juri ljude zbog natpisa na majici i Kurtiju isporučuje dnevnu dozu ranjenih Srba", ovako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić opisao Dželjalja Svećlju, kosovskog ministra unutrašnjih poslova.
  • 22.09.2023
Kurti: Dali smo tri predloga, Srbija nijedan
Premijer Kosova Aljbin Kurti je nakon sastanka sa predsednikom Švajcarske Alenom Bersetom izjavio da smatra da je Vlada Kosova u pravu kada je dijalog sa Srbijom u pitanju i dodao da je "Priština iznela tri predloga, Srbija nijedan".
  • 22.09.2023
Hovenijer: Šokiran sam eksplozijama u mnogim delovima Kosova
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer je izrazio šok zbog, kako je napisao, eksplozija u mnogim delovima Kosova.
  • 22.09.2023
Abazović: Formiranje vlade prepustiti nekom drugom, ne treba isključiti izbore
Crnogorski premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović izjavio je da bi formiranje nove vlade trebalo prepustiti nekom drugom ako akteri koji se trenutno time bave nisu u mogućnosti da završe taj proces, navodeći da ne treba isključiti nove izbore.
  • 22.09.2023