Vesti
Politika

Osmani tražila ostavku predsednice Vrhovnog suda i CIK Kosova, zahtev odbijen

Predsednica Kosova Vjosa Osmani zatražila je od predsednice Centralne izborne komisije Kosova (CIK) Valjdete Daka da podnese ostavku, dok bi zauzvrat dobila zahvalnicu, piše portal Gazeta Express.
Osmani tražila ostavku predsednice Vrhovnog suda i CIK Kosova, zahtev odbijen
Vjosa Osmani (Foto EPA/Valjdin Džemalj)

Kako portal navodi, Daka, koja je i sudija Vrhovnog suda Kosova, odbila je taj zahtev i istakla da je svoju dužnost izvršavala u skladu sa Ustavom Kosova.

Daka je u aprilu 2018. godine po drugi imenovana za predsednicu CIK, od strane tadašnjeg predsednika Kosova Hašima Tačija.

Kosovska predsednica je, dok je obavljala tu dužnost pre parlamentarnih izbora, javno upozorila Daku da će biti smenjena ukoliko ne bude delovala u skladu sa Ustavom i Zakonom o izborima.

Takva reakcija kosovske predsednice je naišla na opšte negodovanje među političkim strankama, sem Samoopredeljenja, na čijoj je izbornoj listi Osmani bila kandidat za poslanika.

Prema Ustavu Kosova predsednika CIK imenjuje predsednik Kosova.Ostale vesti

Rama: Glasao bih
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je nakon sastanaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Elbasanu da će glasati "za" ujedinjenje sa Kosovom, kad god bude napravljen demokratski i miran referendum.
  • 26.11.2021
Lajčak razgovarao sa predstavnicima Kfora i Euleksa
Nakon sastanka sa političkim zvaničnicima Kosova specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak sastao se i sa visokim zvaničnicima misije Euleksa i Kfora.
  • 26.11.2021
Lajčak u Prištini: Cilj je rezultat u dijalogu
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem da radi na pripremi susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i da želi rezultat tog sastanka.
  • 26.11.2021
Mojsilović sa Kajarijem: KFOR-a da osigura bezbednost svih
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović razgovarao je u Beogradu sa novim komandantom Kfora general-majorom Ferencom Kajarijem o bezbednosnoj situaciji na Kosovu.
  • 25.11.2021
Kurti: Uskoro naplata struje na severu
Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je danas da će građani koji žive u opštinama na severu Kosova vrlo brzo početi da plaćaju struju.
  • 25.11.2021
Gervala: Rat je ponovo pretnja Balkanu
"Moraju se preduzeti hrabri koraci protiv onih koji promovišu destabilizaciju susednih zemalja u regionu, kao što su Srbija i Rusija, delimično Kina, da bi se ublažila ova velika opasnost", rekla je ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala na sastanku Partnerske komisije na ministarskom nivou Američko-jadranske povelje (A5) koji se održava u Zagrebu.
  • 25.11.2021