Vesti
Politika

Osmani traži da se Srbija kazni zbog kršenja Sporazuma

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je izjavila da je zvanični Beograd u roku od 24 sata od prihvatanja Aneksa za implementaciju Sporazuma o normalizaciji odnosa poručio da ga neće ispoštovati.
Osmani traži da se Srbija kazni zbog kršenja Sporazuma
Vjosa Osmani (Foto Savo Prelević )

Osmani je pozvala međunarodnu zajednicu da usmeri "pritisak na Srbiju" kako bi poštovala preuzete obaveze iz Osnovnog sporazuma, oko kog su se dve strane usaglasile u Briselu 27. februara, kao i iz Aneksa za njegovu implementaciju, koji je dogovoren u Ohridu 18. marta.

"Mislim da svi napori, svi pritisci, zalaganje međunarodne zajednice, treba da budu upravo na (predsedniku Srbije Aleksandru) Vučiću", rekla je Osmani.

Podvukla je da Sporazum o normalizaciji odnosa predstavlja "de fakto priznanje Kosova", te ukazala da se u njemu pominje poštovanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta, te ravnopravnost među stranama.

"Jedino što nedostaje je priznanje, koje on (Aleksandar Vučić) nije potpisao", rekla je Osmani.

Napomenula da su "svi ugroženi" dok predsednik Srbije odbija da implementira Sporazum.

"Zaista se nadam da će biti jasna kazna međunarodne zajednice za Srbiju", naglasila je Osmani.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 21. marta ponovio da Beograd neće primeniti delove koji se odnose na članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama.

Osmani tvrdi da je Vučić ovakvim izjavama prekršio član četiri Osnovnog sporazuma, u kome piše da Srbija neće blokirati članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Prethodno je i premijer Kosova Aljbin Kurti ocenio da međunarodna zajednica treba da osudi Srbiju što je odbila da potpiše evropski predlog za normalizaciju odnosa i Aneks za njegovu implementaciju.

Komentarišući član sedam Sporazuma o normalizaciji odnosa, Osmani je rekla da on za nju znači potpuno poštovanje odluke Ustavnog suda oko formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom.

Član sedam se odnosi na poseban aranžman za srpsku zajednicu ili pružanje "određenog nivoa samomenadžiranja" a Osmani smatra da bi on trebao da definiše prava srpske zajednice na osnovu odluke Ustavnog suda Kosova.

Specijalni izlasanik za dijalog Miroslav Lajčak je 22. marta za RSE rekao da se taj član odnosi na formiranje Zajednice.

Kosovo i Srbija su sporazum o formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom postigli 2013. godine u okviru dijaloga Kosova i Srbije, dok su dve godine kasnije usaglašeni principi na osnovu kojih bi ona trebala da bude osnovana.

Kurti se oštro protivio formiranju ove Zajednice uz navode da nisu moguća monoetnička udruživanja.

Ustavni sud Kosova je 2015. godine utvrdio da neki od tih principa nisu u skladu sa zakonima ali je zaključeno da mogu biti usaglašeni.Ostale vesti

Šole razgovarao sa Vučićem i Kurtijem: Hitno potrebno da se obe strane vrate dijalogu
Specijalni savetnik u Stejt departmentu Derek Šole razgovarao je danas sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem o najnovijim dešavanjima na severu Kosova, i pozvao obe strane da se vrate dijalogu i rade na deeskalaciji situacije.
  • 26.09.2023
AP o situaciji na Kosovu: Malo je verovatno da KFOR ispuni zahtev Vučića

Američka novinska agencija Asošiejted pres (AP) piše da je "malo verovatno" da će KFOR ispuniti današnji zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića da od "policije Aljbina Kurtija" preuzme brigu o bezbednosti severa Kosova, što je Vučić jutros tražio u razgovoru sa predstavnicima Kvinte u Beogradu.

  • 26.09.2023
Lutovac: Hitna sednica Skupštine o Kosovu, razjasniti sukob u Banjskoj
Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je da bi Skupština Srbije trebalo hitno da razgovara o okolnostima koje su dovele do sukoba u mestu Banjska na Kosovu, i da on ne bi imao problem da podrži zahtev za takvom sednicom ni ako ga prvi podnesu Dveri ili Narodna stranka.
  • 26.09.2023
Anđelković: Kada bi KFOR preuzeo brigu o bezbednosti, problem bi bio samo odložen
Analitičar Dragomir Anđelković smatra da je ostvariv zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića da KFOR preuzme brigu o bezbednosti na severu Kosova, ali da to ne bi trajno rešilo problem, već bi ga samo odložilo.
  • 26.09.2023
Hovenijer: Došlo je do ozbiljnog kriminalnog napada na severu, neko se „skriva“ iza grupe

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer rekao je da još uvek ima stvari koje se ne znaju o nedeljnom napadu na severu, koji je opisao kao "ozbiljan i zločinački napad na Kosovo".

  • 26.09.2023
Rama: Dan žalosti najgori signal koji je Srbija mogla da pošalje
Zvanično najavljena žalost u Beogradu za pripadnicima oružane grupe koji su ubijeni posle sukoba sa kosovskom policijom, a pošto je ubijen policajac na Kosovu, najgori je signal koji je Srbija mogla da pošalje regionu i evroatlanstkoj zajednici, ocenio je albanski premijer Edi Rama i pozvao i Prištinu da ne preduzima jednostrane akcije.
  • 26.09.2023