Vesti
Politika

Osmani: Sudbina nestalih prioritet u dijalogu sa Srbijom

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da bi sudbina nestalih trebalo da bude prioritet broj jedan u dijalogu sa Srbijom.
Osmani: Sudbina nestalih prioritet u dijalogu sa Srbijom
Vjosa Osmani (Foto Armend NIMANI / AFP)

„Sve dok ne postoji pravda za sve žrtve koje su tako surovo uzete za taoce i još uvek se vode kao nestale, sve dok za njih nema pravde, nemoguće je razmišljati o miru“, kazala je Osmani prilikom polaganja cveća na spomen obeležje nestalih u centru Prištine, prvog dana od preuzimanja funkcije predsednika Kosova.

Prema njenom mišljenju, to pitanje ne samo da bi trebalo da bude prioritet u dijalogu sa Srbijom, već bi trebalo da bude institucionalno opredeljenje svakog rukovodioca.

„Oni i mimo politike imaju moralnu obavezu, jer Kosovo ne može da napreduje dok imamo 1.600 porodica koje svakodnevno osećaju bol i odsustvo svojih najmilijih“, rekla je Osmani.Ostale vesti

Kurti putuje u Brisel naredne nedelje, ne sastaje se sa Vučićem
Kosovski premijer Aljbin Kurti boraviće sledeće nedelje u Briselu, gde će se sastati sa predstavnicima EU, ali neće biti susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, izjavio je portparol kosovske vlade Perparim Kruezeiu.
  • 21.04.2021
Nakon formiranja novih kosovskih vlasti i odluke da će premijer Aljbin Kurti predvoditi kosovsku delegaciju u razgovorima sa Beogradom, postavlja se  pitanje kakva su očekivanja Međunarodne zajednice, a pre svega EU i SAD, od nastavka dijaloga u Briselu.
  • 21.04.2021
Demokracija: Kurti i Vučić sledeće nedelje u Briselu, a potom u Parizu
Pozivajući se na međunarodne izvore prištinski portal "Demokracia.com" objavio je da se sledeće nedelje očekuje da kosovski premijer Aljbin Kurti otputuje u Brisel kako bi se sastao sa visokim evropskim zvaničnicima.
  • 21.04.2021
Palestina od islamskih zemalja traži prekid odnosa sa Prištinom
Palestina je zatražila od zemalja članica Organizacije islamske saradnje da prekinu odnose sa Kosovom, zbog odluke vlasti u Prištini da otvore ambasadu u Jerusalimu, saznaju Novosti.
  • 20.04.2021
„SAD podržavaju napore za nastavak dijaloga BG i PR“
„SAD nastaviće da podržavaju napore za obezbeđivanje stabilnog mira i produktivnog dijaloga između Kosova i Srbije, i konačno postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji, za koji verujemo da treba da bude usredsređen na recipročnom priznanju“, navodi se u pismu predsednika SAD Džozefa Bjadena upućnom predsednici Kosova Vjosi Osmani.
  • 20.04.2021
Makron: BG i PR kroz dijalog da konačnog sporazuma
Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je pregovore Beograda i Prištine u Briselu potrebno nastaviti kako bi se došlo do postizanja konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma.
  • 20.04.2021