Vesti
Politika

Osmani: Srbija uskratila pravo Srbima da glasaju

Predsednica Kosova Vjosa Osmani  kaže da je Srbija nastavila sa propagandom koja ima za cilj da institucije Kosova predstavi kao institucije koje su navodno kršile biračko pravo Srba. Ona je optužila Srbiju da je odgovorna što Srbi sa Kosova ovde nisu glasali.
Osmani: Srbija uskratila pravo Srbima da glasaju
Vjosa Osmani (Foto Ekonomia online)

"Istina je daleko od ovoga jer je u stvari Srbija uskratila pravo Srbima da glasaju“, rekla je Osmanijeva na konferenciji za novinare povodom godinu dana od stupanja na tu dužnost.

„Postojale su tri opcije koje Srbija nije prihvatila, pa je Srbija ta koja je uskratila mogućnost glasanja putem pošte, mogućnost glasanja u kancelariji za vezu i sprečila potpisivanje bilateralnog sporazuma koji bi bio u skladu sa praksom demokratskih zemalja i praksom koju je prihvatila Venecijanska komisija".

Ona je rekla da je žalosno što u Srbiji vlada mentalitet devedesetih godina prošlog veka.

"Srbija nastavlja da na druge zemlje u regionu, posebno Kosovo, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu gleda kao privremene države. Verujem da je već sada jasno da su ove zemlje trajne i uprkos destabilizujućoj ulozi koju Srbija kao ruski satelit ima u našem regionu. Niko ne namerava da se odrekne prava da postojimo kao slobodna, suverena i nezavisna zemlja", rekla je ona.

Osmani se zahvalila Kosovskoj policiji i Kosovskoj informativnoj agenciji na njihovoj ulozi u održavanju mira i bezbednosti građana juče.Ostale vesti

Lajčak: Srbi da učestvuju na novim izborima

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak naveo je da je potrebno da na novim izborima na severu učestvuju Srbi.

  • 06.06.2023
Vučić nakon sastanka sa Eskobarom i Lajčakom: Vreme je da Priština formira ZSO

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara o situaciji na Kosovu i Metohiji završen je večeras u vili "Mir" u Beogradu.

  • 06.06.2023
Eskobar: Kad god razgovaramo sa Kurtijem i Bisljimijem, oni žele da razgovaraju samo o Srbiji
Specijalni izaslanik SAD i evropski posrednik za Zapadni Balkan i istovremeno dijalog Beograda i Prištine, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, završili su dvodnevnu posetu Prištini. U Beograd idu vidno razočarani ishodom razgovora sa Kurtijem.
  • 06.06.2023
Eskobar: Nedostatak koordinacije sa SAD imaće posledice po Prištinu
Odnosi između naroda SAD i Kosova su čvrsti i „neće se promeniti“, ali Vašington ima „neke izazove“ u bilateralnim odnosima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, naveo je izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar tokom sastanka sa novinarima u američkoj ambasadi u Prištini.
  • 06.06.2023
Savet EU odlučio da produži mandat Euleksa do 2025. godine

Odbor za politička i bezbednosna pitanja Saveta Evropske unije saglasan je da se misija Euleksa na Kosovu produži do 14. juna 2025. godine.

  • 06.06.2023
Andrić Rakić o sastanku sa Lajčakom i Eskobarom: Preneli smo frustraciju i nezadovoljstvo srpske zajednice
Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative kazala je nakon sastanka predstavnika civilnog društva sa specijalnim prestavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom u Prištini da su emisarima preneli „visok nivo frustracije i nezadovoljstva koji postoji u srpskoj zajednici“.
  • 06.06.2023