Vesti
Politika

Osmani: Srbija uskratila pravo Srbima da glasaju

Predsednica Kosova Vjosa Osmani  kaže da je Srbija nastavila sa propagandom koja ima za cilj da institucije Kosova predstavi kao institucije koje su navodno kršile biračko pravo Srba. Ona je optužila Srbiju da je odgovorna što Srbi sa Kosova ovde nisu glasali.
Osmani: Srbija uskratila pravo Srbima da glasaju
Vjosa Osmani (Foto Ekonomia online)

"Istina je daleko od ovoga jer je u stvari Srbija uskratila pravo Srbima da glasaju“, rekla je Osmanijeva na konferenciji za novinare povodom godinu dana od stupanja na tu dužnost.

„Postojale su tri opcije koje Srbija nije prihvatila, pa je Srbija ta koja je uskratila mogućnost glasanja putem pošte, mogućnost glasanja u kancelariji za vezu i sprečila potpisivanje bilateralnog sporazuma koji bi bio u skladu sa praksom demokratskih zemalja i praksom koju je prihvatila Venecijanska komisija".

Ona je rekla da je žalosno što u Srbiji vlada mentalitet devedesetih godina prošlog veka.

"Srbija nastavlja da na druge zemlje u regionu, posebno Kosovo, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu gleda kao privremene države. Verujem da je već sada jasno da su ove zemlje trajne i uprkos destabilizujućoj ulozi koju Srbija kao ruski satelit ima u našem regionu. Niko ne namerava da se odrekne prava da postojimo kao slobodna, suverena i nezavisna zemlja", rekla je ona.

Osmani se zahvalila Kosovskoj policiji i Kosovskoj informativnoj agenciji na njihovoj ulozi u održavanju mira i bezbednosti građana juče.Ostale vesti

Završen pretres PO Opštine Peć u Goraždevcu
Policija Kosova napustila je Goraždevac zajedno sa danas uhapšenim Miloradom Đokovićem, nakon što je izvršena premetačina i pretres Privremenog Organa za Peć koji se nalazi u Goraždevcu. Tom prilikom blokiran je kompletan centar Goraždevca, čak ni novinari Radio Goraždevca nisu mogli da pristupe svojim prostorijama.
  • 27.06.2022
Policija blokirala centar Goraždevca
"U toku je blokada centra Goraždevca od strane Kosovske policije. Razlog je nepoznat, ali se pretpostavlja da ima veze sa popodnevnim hapšenjem stanovnika Vitomirice zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima 1999. godine", rekao je za RTV Kim novinar Radio Goraždevca Damjan Portić.
  • 27.06.2022
Spreman operativni plan KP za obeležavanje Vidovdana
Kosovska policija (KP) je saopštila da je preduzela sve mere za upravljanje bezbednosnom situacijom pre, za vreme i posle obeležavanja Vidovdana.
  • 27.06.2022
Kurti sa Lajčakom o vrednostima i svrsi dijaloga
Na sastanku premijera Kosova Aljbina Kurtija i specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka je bilo reči o dosadašnjem napretku, konstruktivnom pristupu tokom procesa dijaloga u Briselu, principima, vrednostima i svrsi ovog procesa, saopšteno je medijima.
  • 27.06.2022
Ružić tvrdi da mu je zabranjen ulazak na Kosovo
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić saopštio je da mu je zabranjen ulazak na Kosovo iako je, kako navodi, uredno i blagovremeno bio najavljen u skladu sa svim procedurama i dogovorima.
  • 27.06.2022
Predstavnici Sudskog i Tužilačkog saveta odbili da dođu na sastanak o proveri u pravosuđu
Predstavnici Sudskog i Tužilačkog saveta Kosova odbili su da prisustvuju današnjem sastanku radne grupe koja treba da pripremi dokumenta o proveri u oblasti pravosuđa.
  • 27.06.2022