Vesti
Politika

Osmani: Srbija sprovodi sistematsko etničko čišćenje Albanaca

Predsednica kosovskog parlamenta Vjosa Osmani optužila je Srbiju da sprovodi sistematsko etničko čišćenje Albanaca u Medveđi, Bujanovcu i Preševu.
Osmani: Srbija sprovodi sistematsko etničko čišćenje Albanaca
Vjosa Osmani (Foto Insajderi)

Osmanijeva je sinoć na Fejsbuku navela da je prema popisu stanovništva iz 2011. godine u Medveđi živelo 7.438 Albanaca, a da se sada, kako tvrdi, procenjuje da ima samo 600 Albanaca, iako nema zvaničnih statističkih podataka.
 
"Ovo sistematsko smanjivanje broja albanskog stanovništva u Medveđi nije slučajno", navela je Osmani i dodala da su Albanci zbog, kako kaže, "uskraćivanja osnovnih ljudskih prava na jezik, obrazovanje, prava na rad i stalnog pritiska srpskog režima, a bez prava da se žale", bili prinuđeni da traže bolje uslove za život svojih porodica.
 
Ona je dodala da je drugi problem "pasivizacija adresa albanskog stanovništva", zbog čega, kako kaže Albanci nisu mogli da preduzmu pravne akcije protiv Srbije u slučajevima "kad su kršena njihova prava i kad su diskriminisani na etničkoj osnovi".
 
Osmanijeva tvrdi da iste probleme imaju Albanci i u Bujanovcu i Preševu i da su se zbog toga oglasile razne organizacije za ljudska prava u Srbiji i inostranstvu.
 
"Uprkos čestim pozivima za pomoc albanskih aktivista i aktivista iz Medveđe njihovi zahtevi ostaju bez odgovora. Kosovo više ne može da ćuti. Pitanje Albanaca i ljudskih prava u Preševskoj dolini mora se rešavati unutar zemlje i u inostranstvu. Ovo nije usamljen slučaj, postupcima srpske države krše se ljudska prava Albanaca u dolini. Država koja se aktivno bavi etničkim čišcenjem, iako "sofisticiranim" metodama, ne zaslužuje članstvo u EU", zaključila je Osmanijeva.
 
Ona se, sasvim očekivano, nije osvrnula na činjenicu da Srbi na Kosovu južno od Ibra, nakon martovskog pogroma 2004. godine, žive isključivo u selima, te da se oni koji žive u velikim gradovima (Priština, Prizren, Peć...) najčešće mogu nabrojati na prste ruku.
 Ostale vesti

Hoti: Vrlo brzo ćemo ukloniti prepreke za nastavak dijaloga
Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je će "vrlo brzo" biti ukinute prepreke za obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, kao i da se početak razgovora može brzo očekivati - čim budu uklonjenje mere za kretanje, promet i putovanje.
  • 05.06.2020
Kurti: Borićemo se unutar i van Skupštine Kosova
Bivši kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je novoizabrana Vlada Kosova nezakonska i beskorisna. Kurti je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa pojasnio da je odluka nezakonska, jer je izabrana na osnovu neustavne odluke Ustavnog suda Kosova.
  • 05.06.2020
Meta: Nastavak dijaloga BG i PR važan
Predsednik Albanije Iljir Meta smatra da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine važan ne samo za normalizaciju odnosa i, kako je naveo,"međusobnog priznavanja" već i zbog "njihove budućnosti u Evropskoj uniji".
  • 05.06.2020
EU poziva kosovske vlasti da ukinu mere reciprociteta
Evropska unija zahteva da vlasti u Prištini preispitaju odluku prethodne vlade Aljbina Kurtija o reciprocitetu.
  • 05.06.2020
Jevtić: Obezbediti prevod za novinare srpskih medija
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić zatražio je danas na sednici Vlade Kosova da se srpskim medijama obezbedi prevod sa albanskog jezika.
  • 05.06.2020
Fabrici: Status kvo ne odgovara ni Beogradu, ni Prištini
Trenutna status kvo pozicija ne ide u korist ni Beogradu, ni Prištini, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodao da je utisak Unije da nova vlada u Prištini razume potrebu za obnavljanjem dijaloga, uz ocenu da Beograd pokazuje "jaku posvećenost" nastavku pregovora, prenosi Tanjug.
  • 05.06.2020