Vesti
Politika

Osmani: Srbija sprovodi sistematsko etničko čišćenje Albanaca

Predsednica kosovskog parlamenta Vjosa Osmani optužila je Srbiju da sprovodi sistematsko etničko čišćenje Albanaca u Medveđi, Bujanovcu i Preševu.
Osmani: Srbija sprovodi sistematsko etničko čišćenje Albanaca
Vjosa Osmani (Foto Insajderi)

Osmanijeva je sinoć na Fejsbuku navela da je prema popisu stanovništva iz 2011. godine u Medveđi živelo 7.438 Albanaca, a da se sada, kako tvrdi, procenjuje da ima samo 600 Albanaca, iako nema zvaničnih statističkih podataka.
 
"Ovo sistematsko smanjivanje broja albanskog stanovništva u Medveđi nije slučajno", navela je Osmani i dodala da su Albanci zbog, kako kaže, "uskraćivanja osnovnih ljudskih prava na jezik, obrazovanje, prava na rad i stalnog pritiska srpskog režima, a bez prava da se žale", bili prinuđeni da traže bolje uslove za život svojih porodica.
 
Ona je dodala da je drugi problem "pasivizacija adresa albanskog stanovništva", zbog čega, kako kaže Albanci nisu mogli da preduzmu pravne akcije protiv Srbije u slučajevima "kad su kršena njihova prava i kad su diskriminisani na etničkoj osnovi".
 
Osmanijeva tvrdi da iste probleme imaju Albanci i u Bujanovcu i Preševu i da su se zbog toga oglasile razne organizacije za ljudska prava u Srbiji i inostranstvu.
 
"Uprkos čestim pozivima za pomoc albanskih aktivista i aktivista iz Medveđe njihovi zahtevi ostaju bez odgovora. Kosovo više ne može da ćuti. Pitanje Albanaca i ljudskih prava u Preševskoj dolini mora se rešavati unutar zemlje i u inostranstvu. Ovo nije usamljen slučaj, postupcima srpske države krše se ljudska prava Albanaca u dolini. Država koja se aktivno bavi etničkim čišcenjem, iako "sofisticiranim" metodama, ne zaslužuje članstvo u EU", zaključila je Osmanijeva.
 
Ona se, sasvim očekivano, nije osvrnula na činjenicu da Srbi na Kosovu južno od Ibra, nakon martovskog pogroma 2004. godine, žive isključivo u selima, te da se oni koji žive u velikim gradovima (Priština, Prizren, Peć...) najčešće mogu nabrojati na prste ruku.
 Ostale vesti

Hoti održao video konferenciju sa šefovima bezbednosnih institucija
Navodni ulazak srpske vojske na kosovsku teritoriju i zabrinutost koju su izrazili stanovnici koji žive uz administrativnu liniju na području Karačeva, naveli su šefa kosovske vlade Avdulaha Hotija da sazove telekonferenciju sa svim čelnicima bezbednosnih institucija na Kosovu.
  • 11.08.2020
Povlačenje sredstava iz Trusta od septembra, ali ne za sve?
Nacrt zakona o ekonomskom oporavku, koji između ostalog, predviđa i povlačenje 10% sredstava od ušteđevine iz Trusta, može stupiti na snagu u prvoj sedmici septembra, rečeno je nakon sastanka potpredsednika kosovske vlade Besnika Tahirija i direktora Penzijsko štednog fonda, Ardiana Zalija (Zalli), prenosi Klan Kosova.
  • 11.08.2020
Vulin: Priština želi da administrativna linija bude granica

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da Priština želi da se kosovska policija nađe na administrativnoj liniji kako bi rekla da je to granica, što bi predstavljalo bezbednosnu pretnju.

  • 11.08.2020
Stubla: Vojska Srbije ušla na teritoriju Kosova

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore u vladi Kosova Meljiza Haradinaj-Stubla izjavila je da se ulazak pripadnika Vojske Srbije i Žandarmerije 7. avgusta u selo Karačevo predstavlja kao sinhronizovana patrola, ali da je reč o zajedničkoj patroli KFOR-a i Vojske Srbije, za šta prema njenom mišljenju, niko nema mandat ili ovlašćenje.

  • 10.08.2020
Hadžiju: PS potrebno još 9 potpisa za zahtev za obaranje vlade

Pokret Samoopredeljenje najavio je u četvrtak da počinje sa prikupljanjem potpisa za podnošenje zahteva za izglasavanje nepoverenja vladi Avdulaha Hotija. Za sada imaju 31 od 40 potrebnih potpisa poslanika, što je ujedno i broj poslanika ovog pokreta u poslaničkoj grupi.

  • 09.08.2020
Avdulah Hoti:

Premijer Kosova Avdulah Hoti poručio je povodom patroliranja Vojske Srbije kod Kosovske Kamenice zajedno sa Kforom da su granice Kosova sigurne i da nema mesta za paniku.

  • 08.08.2020