Vesti
Politika

Osmani sa Gervalom u Njujorku

Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u Njujork gde će učestvovati na 77. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
Osmani sa Gervalom u Njujorku
Predviđeno je da lideri iz više od 150 zemalja prisustvuju ovogodišnjem zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku (Foto Daniel Slim/AFP/Getty Images)

Ona će se, zajedno sa drugim svetskim liderima, pojaviti na zvaničnom prijemu koji organizuje predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden.

Tokom boravka u Njujorku, Osmani će, u cilju jačanja međunarodnog subjektiviteta Kosova, održati niz sastanaka sa šefovima delegacija zemalja učesnica zasedanja Skupštine Ujedinjenih nacija, visokim američkim zvaničnicima i liderima međunarodnih organizacije, javlja Ekonomija onlajn.

Kosovska predsednica će se susresti i sa predstavnicima albanske dijaspore u Americi. Na Univerzitetu Fordam, Vjosa Osmani će održati predavanje u kome će govoriti o reformama u pravosudnom sistemu, vladavini prava, razvoju demokratije i jačanju međunarodnog subjektiviteta Kosova.

Tokom posete Njujorku, Osmanijevu prati zamenica premijera i ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala-Švarc.

Generalna debata na ovom 77. zasedanju UN-a počinje danas u 15.00 po našem vremenu, a sam skup traje traje do 26. septembra. Pored Ukrajine i drugih aktuelnih tema, očekuje se da će se govoriti i o Kosovu.Ostale vesti

Dafina Gedžu-Bunjaku vršilac dužnosti ministarke zdravlja
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, nakon odluke ministra zdravlja  Rifata Latifa o podnošenju neopozive ostavke na tu funkciju, imenovao Dafinu Gedžu-Binjaku na mesto v.d. ministra, prenosi Gazeta ekspres.
  • 07.10.2022
Stano: Kašnjenje u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata

Portparol Evropske unije Peter Stano objasnio je kašnjenje srpske kompanije Elektrosever zbog nesprovođenja sporazuma o energetici, postignutog u Briselu u junu ove godine, između Kosova i Srbije.

  • 07.10.2022
Evropska komisija potvrdila preporuku o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Evropska komisija je potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za građane Kosova. Ocenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje "u potpunosti važeća".

  • 07.10.2022
Bez velikih očekivanja od Vučićevog obraćanja. „Pritisci postoje, a mi već znamo da živimo teško“
Posle niza sastanaka sa evropskim zvaničnicima i posle gotovo deset dana držanja u neizvesnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se obratiti javnosti. Obraćanje dolazi i nakon trilateralnog sastanka koji je imao u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na kojem je jedna od tema bila Kosovo. Poznavaoci prilika na Kosovu veruju da će Vučić ponovo izaći sa pričom o „teškim danima“ i pritiscima po pitanju postizanja konačnog rešenja sa zvaničnicima u Prištini.
  • 07.10.2022
Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022