Vesti
Politika

Osmani sa Eskobarom i Lajčakom: Srbija blokira napredak u dijalogu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovarala je specijalnim predstavnikom EU za dijalog Kosovo i Srbije Miroslavom Lajčakom i zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijelom Eskobaro o dijalogu koji se vodi u Briselu.
Osmani sa Eskobarom i Lajčakom: Srbija blokira napredak u dijalogu
Eskobar i Lajčak sa Vjosom Osmani (Foto Predsedništvo Kosova)

Osmani je, kako je saopšteno, na sastanku rekla da je Kosovo posvećeno dijalogu čiji je cilj međusobno priznavanje.

„Već je jasno da Srbija svojim nekonstruktivnim pristupom blokira napredak u dijalogu“, rekao je Osmani.

Osmani je rekao da je lista sporazuma koje Srbija nije sprovela znatno duža i da treba hitno rešavati.

Ona je rekla da Srbija ne samo da nastavlja da ne primenjuje prethodne sporazume, već šalje jasne prepreke kad god učestvuje na sastancima koji se organizuju u okviru dijaloga u Briselu. S tim u vezi, predsednica je rekla da očekuje ravnopravan tretman strana u ovom procesu od strane Evropske unije kao posrednika u dijalogu.

Predsednica Kosova je istakla da je rasvetljavanja sudbine nestalih lica prioritetno.

Nakon sastanka sa Vjosom Osmani, Eskobar i Lajčak su počeli sastanak sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem. Predviđeno je da posle ovog sastanka bude održana konferencija za štampu na kojoj će se medijima obratiti Kurti, Eskobar i Lajčak.

 Ostale vesti

Dveri: Hitno osloboditi mladića uhapšenog na Gazimestanu

Srpski pokret Dveri zahteva hitno oslobađanje iz pritvora Beograđanina Nikolu N. (20) koji je u utorak uhapšen na Gazimestanu nakon parastosa stradalim srpskim junacima u Kosovskoj bici.

  • 29.06.2022
Lajčak na severu Kosova sa Rakićem i čelnicima lokalnih samouprava
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boravi danas na severu Kosova, gde se, u Opštini Severna Mitrovica, sastao sa predstavnicima Srpske liste i čelnicima ovdašnjih lokalnih samouprava.
  • 29.06.2022
Lajčak: Normalizacija je odgovornost lidera
"To što je dogovoreno, to mora da se sprovede. To nije nešto što je Brisel zahtevao, to je nešto što je dogovoreno između Kosova i Srbije", kazao je specijalni predstavnik EU u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, odgovarajući na pitanje da li očekuje implementaciju sporazuma o Zajednici srpskih opština.
  • 29.06.2022
Vejvoda: Srbija ne može da zadrži neutralnost
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je da Srbija ne može da zadrži neutralnost, navodeći da je Srbija išla u NATO do 2004. godine, i da su za vreme premijera Zorana Đinđića počeli razgovori oko ulaska u punopravno članstvo Alijanse, "ne zanemarujući nipošto zločin koji je učinjen".
  • 28.06.2022
Nakon Prištine, Lajčak i u Beogradu
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je danas mreža EU info.
  • 28.06.2022
Lajčak: Rešavanje pitanja nestalih ostaje hitno

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je posetio Resursni centar za nestala lica u Prištini i naveo da je hitno rešavanje sudbine više od 1.600 ljudi.

  • 28.06.2022