Vesti
Politika

Osmani razgovarala sa predsednicom Evropske komisije

Predsednica Kosova Vjosa Osmani primila je danas predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen.

Osmani razgovarala sa predsednicom Evropske komisije
Osmani i Fon der Lajen (Foto Lajmi)

Na sastanku sa Ursulom fon der Lajen Osmanijeva je istakla da je za Kosovo jasan put koji je pred njim i da je njegova budućnost u Evropskoj uniji. Ona je ponovo istakla da je Kosovo već ispunilo sve kriterijume za liberalizaciju viza, s toga je tražila od EU da održi svoja obećanja prema Kosovu i da države članice EU poštuju preporuke Evropske komisije, saopšteno je iz predsedništva.

"Razgovaralo se i o trenutnoj političkoj situaciji u zemlji, sa posebnim naglaskom na sever zemlje, gde je pre nekoliko dana počelo sprovođenje reciprociteta sa registarskim tablicama sa Srbijom, kao jednakoj meri tretiranja stranaka. Predsednica Osmani istakla je da Kosovo samo ispunjuje zakonski aspekt i da nema nikakve tendencije s kosovske strane da zaoštri bezbednosnu situaciju. Nasuprot, prema mišljenju predsednice, takvu tendenciju otvoreno iskazuje srpska strana, na koju utiču i ruski krugovi, i trudi se da izazove destabilizaciju u čitavom regionu Balkana", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Kako se navodi, što se tiče procesa dijaloga sa Srbijom, Osmanijeva je istakla da je Kosovo konstruktivna stana i da on treba da se završi međusobnim priznanjem, kao jedino rešenje za stabilan mir u regionu.Ostale vesti

Rama: Glasao bih
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je nakon sastanaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Elbasanu da će glasati "za" ujedinjenje sa Kosovom, kad god bude napravljen demokratski i miran referendum.
  • 26.11.2021
Lajčak razgovarao sa predstavnicima Kfora i Euleksa
Nakon sastanka sa političkim zvaničnicima Kosova specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak sastao se i sa visokim zvaničnicima misije Euleksa i Kfora.
  • 26.11.2021
Lajčak u Prištini: Cilj je rezultat u dijalogu
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem da radi na pripremi susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i da želi rezultat tog sastanka.
  • 26.11.2021
Mojsilović sa Kajarijem: KFOR-a da osigura bezbednost svih
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović razgovarao je u Beogradu sa novim komandantom Kfora general-majorom Ferencom Kajarijem o bezbednosnoj situaciji na Kosovu.
  • 25.11.2021
Kurti: Uskoro naplata struje na severu
Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je danas da će građani koji žive u opštinama na severu Kosova vrlo brzo početi da plaćaju struju.
  • 25.11.2021
Gervala: Rat je ponovo pretnja Balkanu
"Moraju se preduzeti hrabri koraci protiv onih koji promovišu destabilizaciju susednih zemalja u regionu, kao što su Srbija i Rusija, delimično Kina, da bi se ublažila ova velika opasnost", rekla je ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala na sastanku Partnerske komisije na ministarskom nivou Američko-jadranske povelje (A5) koji se održava u Zagrebu.
  • 25.11.2021