Vesti
Politika

Osmani: Promeniti popustljiv pristup prema Srbiji

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila da se Kosovo, i tokom subotnjeg sastanka na Ohridu o evropskom Sporazumu o putu normalizacije odnosa sa Srbijom, još jednom pokazalo kao konstruktivna strana u tom dijalogu. Osmani je procenila da će "Srbija nastaviti da krši postignute sporazume" u tom dijalogu koji se vodi uz posredovanje EU.

Osmani: Promeniti popustljiv pristup prema Srbiji
Vjosa Osmani (Foto Kim)

"Sada kada je dogovoren i aneks osnovnog sporazuma i Kosovo se pokazalo kao jedina strana u dijalogu koja je bila konstruktivna i zainteresovana za mir i stabilnost, očekujem da će se obaveza naših saveznika po pitanju članstva Kosova u međunarodnim organizacijama ispuniti", kazala je ona.

Osmani je to očekuje i u vezi s priznanjem nezavisnosti Kosova od strane država koje ga ne priznaju.

Zatražila je od međunarodne zajednice da "ukoliko želi istinsku primenu sporazuma", da promeni, kako je kazala, popustljiv pristup prema Srbiji".

Kazala je da "nema nikakva očekivanja od Srbije" koja će, kako ona očekuje, "nastaviti da krši dogovore, kao i ovih 12 godina".

"Ako želimo stvarnu primenu sporazuma, mora se promeniti akomodativni pristup srpskom režimu i sankcionisati svaki njihov pokušaj destabilizacije situacije na terenu, kao i njihova nekonstruktivnost i kontinuirana blokada", rekla je Osmani.Ostale vesti

Fajner sa Vučićem o situaciji na severu

Prvi zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džon Fajner razgovarao je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  • 03.06.2023
Borel: Pod hitno vratiti mir, nesmirivanje tenzija će imati negativne posledice
Visoki predstavnik EU Žozep Borel je pozvao Kosovo i Srbiju da odmah i bezuslovno preduzmu mere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podela i suzdrže se od daljih nekoordinisanih akcija na severu Kosova.
  • 03.06.2023
Policija: Situacija na severu mirna
Portparol kosovske policije Baki Keljani rekao je za Radio Slobodna Evropa da je situacija na severu Kosova mirna.
  • 03.06.2023
Apel za mir

Sto šezdeset kosovskih Srba, među kojima je predstavnika civilnog društva, medija, institucija kulture, profesora, lekara, advokata, sudija, studenata, političara, inženjera, te preduzetnika potpisalo je “Apel za mir” kojim najpre ukazuje na probleme pruža svoje viđenje za izlazak iz krize na severu Kosova. Naveli su da su duboko zabrinuti represivnim i agresivnim delovanjem Vlade Kosova i ponašanjem specijalnih policijskih snaga na severu Kosova koje, kako ističu, može eskalirati do nesagledivih posledica po mir i bezbednost građana, te i trajno narušiti mogućnosti pomirenja i zajedničkog suživota između Albanaca i Srba na Kosovu.

  • 03.06.2023
Vučić posetio ranjenog Galjaka u bolnici u Beogradu
Dragiša Galjak koji je u ponedeljak ranjen tokom sukoba između Kfora i lokalnih Srba u Zvečanu nalazi se na bolničkom lečenju u Beogradu. Tamo ga je posetio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Galjak je nakon KBC Kosovska Mitrovica gde je bio na lečenju prebačen u Urgentni centar KC u Beogradu.
  • 03.06.2023
Bela kuća: Poziv Beogradu da povuče vojsku, a Prištini da povuče policiju
Džonatan Fajner, glavni zamenik savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost, pozvao je Beograd da povuče oružane snage koje su raspoređene u blizini administrativne linije i da spusti nivo borbene gotovosti. Takođe, pozvao je Prištinu da omogući novoizabranim predsednicima opština da obavljaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija i da povuče policijske snage iz opštinskih zgrada, prenosi RTS.
  • 03.06.2023