Vesti
Politika

Osmani primila akreditivno pismo novog ambasadora Francuske

Predsednica Kosova Vjosa Osmani juče je primila akreditivno pismo od novog ambasadora Francuske na Kosovu Oliviea Geroa.
Osmani primila akreditivno pismo novog ambasadora Francuske
Novi ambasador Francuske na Kosovu Olivie Gero predaje akreditive Vjosi Osmani (Foto Predsedništvo Kosova)

Vjosa Osmani se zahvalila Francuskoj koja je, nakon bliske saradnje sa institucijama Kosova, podržala proces liberalizacije viza za građane Kosova, navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz njenog kabineta.

Ona je visoko ocenila intenziviranje bilateralnih odnosa između Kosova i Francuske, za koje je izrazila uverenje da će nastaviti da se produbljuju i tokom mandata ambasadora Geroa.

Osmanijeva je istakla da će Kosovo i ubuduće biti u skladu sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije, dodajući da institucije nastavljaju da budu u potpunosti posvećene evroatlantskom putu.

Ona je istakla značaj članstva Kosova u Savetu Evrope kao važnog koraka za jačanje i unapređenje ljudskih prava i kazala da je Kosovo "oličenje vrednosti koje ta institucija predstavlja".

Predsednica Osmani i ambasador Gero razgovarali su i o produbljivanju odnosa u različitim sferama, uključujući trgovinu, obrazovanje, kulturu.

Olivie Gero je na poziciji ambasadora Francuske na Kosovu nasledio Mari Kristin Butel.

Kako je saopšteno iz ambasade ove zemlje u Prištini, njegovo iskustvo u oblasti multilateralne diplomatije, Ujedinjenih nacija, bezbednosnih pitanja i ljudskih prava biće mu od neprocenjive vrednosti u pomaganju da podrži posredničke napore Evropske unije u cilju podsticanja dijaloga između Kosova i Srbije i zaključivanja sporazuma, što je od suštinskog značaja na putu njihove integracije u Evropsku uniju.

Sastanak sa novom direktorkom za Zapadni Balkan u britanskoj vladi

Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se juče sa novom direktorkom za Zapadni Balkan u britanskoj vladi Medlin Noks i ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva na Kosovu Nikolasom Abotom.

Sa diplomatama iz Ujedinjenog Kraljevstva razgovoarala je o najnovijim političkim i bezbednosnim dešavanjima u na Kosovu, u regionu i Evropi, saopšteno je medijima.

Osmani je obavestila svoje goste o "demokratskom razvoju Kosova, regionalnim izazovima, kao i posvećenosti institucija Republike Kosovo da prodube saradnju sa britanskim partnerima u postizanju zajedničkih ciljeva", zaključeno je.Ostale vesti

Održana zajednička sednica albanske i kosovske skupštine u Tirani

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je u Tirani da su međusobni odnosi Albanaca sa strancima danas bolji nego ikada.

  • 27.11.2022
Dačić: Nema principa, već licemerja i dvostrukih standarda
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas kao licemerno to što je Svetska fudbalska organizacija (FIFA) pokrenula disciplinski postupak protiv reprezentacije Srbije, nakon što je u njenoj svlačionici na Mundijalu u Kataru navodno okačena zastava na kojoj je prikazana teritorija Kosova i Metohije, uz poruku "Nema predaje".
  • 27.11.2022
Vučić: Zahvalan sam našem narodu na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na Instagramu video u kojem su rezimirani događaji i susreti koje je imao tokom prethodne sedmice. "Posebno sam zahvalan našem narodu sa Kosova i Metohije što je pokazao da se, posle decenija terora, i dalje bori za svoje ognjište, za decu, za našu budućnost", napisao je Vučić.

  • 27.11.2022
Kurti: Hovenijer me je upozorio da bi situacija na severu mogla  da se pogorša

Nemački novinar Mihael Martens, kaže da mu je kosovski premijer, Aljbin Kurti, rekao da je "pristao na kompromis" u vezi sa krizom oko registarskih tablica nakon što ga je američki ambasador u Prištini upozorio da bi situacija na Severu Kosova "mogla ozbiljno i nepovratno da se pogorša".

  • 26.11.2022
Vučević: Situacija na Kosovu i dalje veoma napeta
Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je situacija na Kosovu "i dalje veoma napeta jer je mnogo otvorenih pitanja" da se nada "da će se odgovori tražiti u formi dijaloga".
  • 26.11.2022
CIK: Počela registracija birača van Kosova za izbore na Severu
Centralna izborna komisija saopštila je da je danas počela registracija građana koji žive van Kosova za vanredne izbore za gradonačelnike u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok. Rok za prijavu ističe 30. novembra.
  • 26.11.2022