Vesti
Politika

Osmani predao Prištini i Beogradu plan za normalizaciju na severu

Predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Bujar Osmani izjavio je da je njegov predlog za deeskalaciju i normalizaciju sutuacije na severu Kosova predat misijama u Beogradu i Prištini "koje treba da ga komuniciraju i operacionalizuju".

Osmani predao Prištini i Beogradu plan za normalizaciju na severu
Bujar Osmani (Foto Flickr)

On je rekao da taj "Plan u devet koraka", koji je objavio za vikend, "nije plan OEBS, jer ta međunarodna organizacija odluke donosi konsenzusom, nego Republike Severne Makedonije i njega kao predsedavajućeg OEBS-a", prenosi Beta.

"Moja uloga kao predsedavajućeg OEBS je da ponudim rešenje za deeskalaciju. OEBS je u suštini platforma za dijalog, komunikaciji, za menadžiranje konflikta. Imamo dve velike operacije, jednu u Prištinu drugu u Beogradu", rekao je Osmani u intervjuu makedonskoj Televiziji Telma.

Dodao je da je njegov predlog jedan od komplementarnih pokušaja sa drugim međunarodnim organizacijama i telima da se deeskalira i normalizuje situacija (na severu Kosova) i da se strane (Beograd i Priština) "vrate dijalogu koji je postignut u Ohridu".

"Tako da mi imamo dodatnu obavezu ne samo kao predsedavajući OEBS, nego i kao zemlja u kojoj je postignut taj dogovor. Vidite da su predložene mere slične merama koje nude ostale međunarodne organizacije. Znači da je međunarodna zajednica unisona u zahtevu za vraćanje strana dijalogu i implementiranju obaveza iz bazičnog sporazuma i aneksa, odnosno Ohridskog dogovora", rekao je Osmani.

Predsedavajući OEBS i ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani objavio je pre dva dana "Plan u devet koraka za deeskalaciju i normalizaciju stanja na severu Kosova".

Taj plan, kako je saopštilo njegovo ministarstvo, "ima za cilj postizanje trajnog mira i stabilnosti na severu Kosova i povratak kosovskih Srba u institucije i demokratske procese".Ostale vesti

Vučić razgovarao sa Lajčakom o situaciji na Kosovu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se nalazi u Njujorku na 78. zasedanju Generalne skupštine UN, razgovarao je na marginama tog zasedanja sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
  • 21.09.2023
Vučić o svom govoru u UN: Male zemlje srećne što je neko smeo da kaže

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su mu se posle govora na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija javili iz malih zemalja, srećni što je neko smeo da kaže isto što i oni misle.

  • 21.09.2023
Osmani od Bajdena dobila snažne garancije za nastavak podrške Kosovu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani, koja boravi u Njujorku gde se održava 78. zasedanje Skupštine Ujedinjenih nacija, učestvovala je na zvaničnom prijemu u organizaciji predsednika SAD Džoa Bajdena gde je dobila "snažne garancije za kontinuiranu američku podršku Kosovu", saopštilo je Predsedništvo.

  • 21.09.2023
Vučić na Generalnoj skupštini UN: Gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Poručuje da je gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen. Mir je postao zabranjena reč, a jedina vrednost koja je ostala velikim silama su principi, ali lažni, rekao je Vučić ističući da je na delu primena dvostrukih aršina. 
  • 21.09.2023
Trajković osudila hapšenja Srba
KFOR nije odgovorio na ondašnji napad na severu, jer je svestan da eskalacija vodi u destabilizaciju. Hapšenja Srba na Kosovu jasna su i svesna eskalacija, poručila je danas savetnica ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Rada Trajković. 
  • 21.09.2023
Nastavak diplomatske misije Ivice Dačića na marginama GS UN
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić sastao se na marginama trećeg dana zasedanja Generalne skupštine (GS) Ujedinjenih nacija sa ministrima spoljnih poslova Ekvatorijalne Gvineje, Mongolije, Paname, Azerbejdžana, Somalije, Istočnog Timora i Grčke, kao i sa izvršnim direktorom UN Kancelarije za projektne usluge (UNOPS).
  • 21.09.2023