Vesti
Politika

Osmani položila venac palim borcima sa ambasadorima Kvinte: „Zahvalni za 24. mart“

Predsednica Kosova Vjosa Osmani položila je venac na Spomenik palim vojnicima za slobodu i naglasila da će "građani Kosova uvek biti zahvalni za 24. mart, dan preokreta, nade i slobode".
Osmani položila venac palim borcima sa ambasadorima Kvinte: „Zahvalni za 24. mart“
Vjosa Osmani sa ambasadobrima zemalja Kvinte (Foto Tviter/Vjosa Osmani)

Osmani je venac položila zajedno sa ambasadorima zemalja Kvinte i naglasila da je "volja naroda Kosova za slobodom dobila odgovarajuću podršku zapadnog, slobodnog sveta, koji je stao na pravu stranu istorije".

Prema njenim rečima, NATO je sprečio "zločinački režim da etnički očisti narod Kosova".

"Svaki put ćemo ponavljati da je narod Kosova 1999. godine bio žrtva, dok je Srbija bila agresor. Tako će uvek biti u analima istorije, istakla je Osmani i dodala da je sloboda kamen temeljac ljudskog dostojanstva".

"Ove vrednosti, međutim, nije uvek lako održavati. Živimo u vremenu pretnji za sve nas. Stoga je slobodnom svetu ponovo potrebno jedinstvo protiv tirana, autokrata i diktatora", istakla je ona, preneo je RTK.

"Moramo dokazati da mir i sloboda nisu željeni ideali, već proživljene realnosti. Cenimo doprinos naših prijatelja, tako da ćemo održavanjem saveza sa našim partnerima sačuvati našu slobodu i budućnost", zaključila je Osmani.Ostale vesti

Fajner sa Vučićem o situaciji na severu

Prvi zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džon Fajner razgovarao je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  • 03.06.2023
Borel: Pod hitno vratiti mir, nesmirivanje tenzija će imati negativne posledice
Visoki predstavnik EU Žozep Borel je pozvao Kosovo i Srbiju da odmah i bezuslovno preduzmu mere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podela i suzdrže se od daljih nekoordinisanih akcija na severu Kosova.
  • 03.06.2023
Policija: Situacija na severu mirna
Portparol kosovske policije Baki Keljani rekao je za Radio Slobodna Evropa da je situacija na severu Kosova mirna.
  • 03.06.2023
Apel za mir

Sto šezdeset kosovskih Srba, među kojima je predstavnika civilnog društva, medija, institucija kulture, profesora, lekara, advokata, sudija, studenata, političara, inženjera, te preduzetnika potpisalo je “Apel za mir” kojim najpre ukazuje na probleme pruža svoje viđenje za izlazak iz krize na severu Kosova. Naveli su da su duboko zabrinuti represivnim i agresivnim delovanjem Vlade Kosova i ponašanjem specijalnih policijskih snaga na severu Kosova koje, kako ističu, može eskalirati do nesagledivih posledica po mir i bezbednost građana, te i trajno narušiti mogućnosti pomirenja i zajedničkog suživota između Albanaca i Srba na Kosovu.

  • 03.06.2023
Vučić posetio ranjenog Galjaka u bolnici u Beogradu
Dragiša Galjak koji je u ponedeljak ranjen tokom sukoba između Kfora i lokalnih Srba u Zvečanu nalazi se na bolničkom lečenju u Beogradu. Tamo ga je posetio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Galjak je nakon KBC Kosovska Mitrovica gde je bio na lečenju prebačen u Urgentni centar KC u Beogradu.
  • 03.06.2023
Bela kuća: Poziv Beogradu da povuče vojsku, a Prištini da povuče policiju
Džonatan Fajner, glavni zamenik savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost, pozvao je Beograd da povuče oružane snage koje su raspoređene u blizini administrativne linije i da spusti nivo borbene gotovosti. Takođe, pozvao je Prištinu da omogući novoizabranim predsednicima opština da obavljaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija i da povuče policijske snage iz opštinskih zgrada, prenosi RTS.
  • 03.06.2023