Vesti
Politika

Osmani odlikovala Plenkovića medaljom "Sveta Tereza"

Kosovska predsednica Vjosa Osmani odlikovala predsedničkom medaljom "Sveta Tereza" hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i bolnicu "Dr Josip Benčević" iz Slavonskog Broda.
Osmani odlikovala Plenkovića medaljom
Andrej Plenković i Vjosa Osmani (Foto Kabinet predsednice Kosova)

Osmani se danas sastala sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem i odlikovala ga predsedničkom medaljom "Sveta Tereza", zbog pažnje, solidarnosti i humanosti hrvatske države povodom tragične nesreće 25. jula ove godine u blizini Slavonskog Borda, kada je živote izgubilo 10 kosovskih građana, a njih 26 je bilo povređeno.

Istom medaljom Osmani je odlikovala i bolnicu "Dr Josip Benčić" iz Slavonskog Broda za posvećenost i profesionalizam u tretiranju povređenih.

Na sastanku sa Plenkovićem, Osmani je odnose sa Hrvatskom ocenila kao sjajne, te mu se zahvalila i na podršci koju je ta država pružila Kosovu u vidu vakcina protiv kovida-19.

Ona je istakla da je uloga Hrvatske za Kosovo kao strateški regionalni partner na evropskom putu, te da su obe države intenzivirale saradnju i u oblasti evropskih integracija.

Govoreći o trenutnoj političkoj situaciji na Kosovu, Osmani je pomenula rizik destabilizacije između Kosova i Srbije uz snazan uticaj ruske politike na Srbiju.

Prema njenom mišljenju, dijalog sa Srbijom treba da se završi međusobnim priznanjem.

Ona je istakla da je Hrvatska država prijatelj, od koje Kosovo očekuje podršku za učlanjenje u međunarodne organizacije, ali i u jačanju međunarodnog subjektiviteta.

Kosovo i Hrvatska su potpisale oko 30 sporazuma, memoranduma i protokola saradnje. U tom kontekstu, Osmani je istakla mogućnosti saradnje u oblasti zaštite, spoljne politike, ekonomije, kao i u ostalim oblastima od obostranog interesa.Ostale vesti

Mustafa: Vlada Aljbina Kurtija je vlada nasilja
Bivši kosovski premijer Isa Mustafa smatra da je vlada Ajbina Kurtija "vlada nasilja i da se po nasilju ne razlikuje mnogo od Rusa, koji su zapalili Ukrajinu, dok je ona zapalila institucije Kosova".
  • 09.08.2022
EU: Kasni se sa sprovođenjem energetskih sporazuma Kosova i Srbije
Evropska unija je konstatovala da se kasni sa realizacijom Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Briselskog dijaloga, napominjući da se radi o "tehničkim razlozima".
  • 09.08.2022
Kurti sa Kvintom o severu, energetici, dijalogu
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini. Na sastanku je govoreno o energetici, opštinama na severu, političkim događajima na Kosovu i u regionu, te bezbednosnoj situaciji.
  • 09.08.2022
MUP Kosova: Preregistracija na RKS tablice samo uz kosovsku ličnu kartu
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je odgovore na, kako navode, najčešće postavljanja pitanja građana o registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, te pozvalo sve da registruju vozila od 1. septembra do 31. oktobra ove godine.
  • 09.08.2022
Rukići: Izjave o mogućem ratu na Kosovu utiču i na strane investitore
Bivši predsednik Privredne komore Kosova (PKK) Berat Rukići ocenio je da širenje mišljenja u globalnim medijima da može doći do rata na Kosovu utiče negativno na strane investitore.
  • 09.08.2022
Kurti sa Kajarijem: Pozvao na slanje jasnih poruka o „delovanju kriminalnih struktura na severu“

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari, sastali su se u prostorijama kosovske vlade. Bliska saradnja kosovskih institucija i NATO misije na Kosovu bila je glavna tema sastanka.

  • 09.08.2022