Vesti
Politika

Osmani od Litvanije zatražila podršku za članstvo Kosova u SE

Predsednicu Kosova Vjosa Osmani, tokom posete Litvaniji, sastala se sa premijerkom Ingrida Onimonite, a tom prilikom Osmanijeva je zatražila pomoć za prijem u Savet Evrope.

Osmani od Litvanije zatražila podršku za članstvo Kosova u SE
Predsednica Kosova Vjosa Osmani sa premijerkom Litvanije Ingrid Onimonite (Foto Predsedništvo Kosova)

Osmani je istakla da jačanje saradnje sa saveznicima ostaje ključni prioritet spoljne politike Kosova.

„Kosovo je zahvalno na višegodišnjoj podršci Litvanije, ali sada su ključni podrška članstvu Kosova u Savetu Evrope, kao i težnjama ka integracijama u NATO i EU. U ključnom trenutku za budućnost našeg kontinenta, premijerka i ja smo se dogovorili da intenziviramo međusobnu saradnju u spoljnoj i bezbednosnoj politici“, rekla je Osmani.

Tema sastanka bila je i agresija Rusije na Ukrajinu, za koju je predsednica Osmani izrazila podršku Kosova ukrajinskom narodu.

„Stav Kosova o Ukrajini je u potpunosti u skladu sa SAD, EU i svim demokratskim zemljama. Kosovo je uvelo sankcije Rusiji i nudi svu moguću podršku narodu Ukrajine“, rekla je Osmani.

„Osmani je zatražila od premijerke Onimonite podršku u procesu članstva Kosova u međunarodnim organizacijama, posebno u Savetu Evrope, kao i podršku u ubeđivanju skeptičnih država da unaprede proces liberalizacije viza za građane Kosova, što je Litvanija dosledno podržavala“, navodi se u saopštenju.Ostale vesti

Beta: EU i SAD veoma nezadovoljni odbijanjem Kurtija da obnovi dijalog
Zvaničnici u institucijama EU i zemlje članice Unije snažno zahtevaju od vlasti Kosova da suštinski obnove dijalog s Beogradom i stavljaju vrlo jasno do znanja da ni Srbija, a svakako ni Kosovo ne mogu napredovati ka ugrađivanju u EU bez opipljivog napretka ka normalizaciji odnosa u vidu celovitog međunarodno priznatog sporazuma.
  • 22.05.2022
’’Bondstil da postane stalna vojna baza’’

Kosovski premijer Aljbin Kurti je tokom boravka u Sjedinjenim Američkim Državama zatražio da vojni kamp američkih pripadnika KFOR-a Bondstil postane stalna vojna baza SAD na Kosovu, saopšteno je iz njegovog kabineta.

  • 21.05.2022
Ambasador Kube: Kosovo je deo Srbije
Ambasador Kube u Beogradu Gustavo Trista del Todo, izjavio je da je za tu zemlju Kosovo deo Srbije i da Kuba podržava Srbiju po pitanju integriteta i suvereniteta na celoj teritoriji.
  • 21.05.2022
Istraživanje NSPM: Većina protiv priznanja Kosova
Većina ispitanika istraživanja Nove srpske političke misli ne bi priznalo Kosovo u zamenu za prijem Srbije u Evropsku uniju, protivi se ulasku u NATO i nije za uvođenje sankcija Rusiji - podaci su objavljenog istraživanja.
  • 21.05.2022
Vjosa Osmani na sastanku sa predstavnicima Venecijanske komisije
Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa predstavnicima Venecijanske komisije koju su činili izvestilac Graini Mekmorov, zamenik sekretara Šnuc Dur, kao i šef Kancelarije Saveta Evrope na Kosovu Frenk Pauer.
  • 20.05.2022
’’Ne smemo dozvoliti da nam prošlost bude barijera za budućnost’’

Predstavnici civilnog sektora iz Novog Sada i Prištine i umetnici iz ovih gradova koji učestvuju u zajedničkom projektu „Mnoge perspektive, mnoga iskustva: usmena istorija“ govorili su o svojim iskustvima tokom dosadašnjeg rada ali o ličnim viđenjima rata, te doživljaju nacionalnih simbola, ali i jugonostalgiji. Da ratne rane još nisu potpuno zaceljene videlo se na današnjoj konfrenciji u Medija centru.

  • 20.05.2022