Vesti
Politika

Osmani od Litvanije zatražila podršku za članstvo Kosova u SE

Predsednicu Kosova Vjosa Osmani, tokom posete Litvaniji, sastala se sa premijerkom Ingrida Onimonite, a tom prilikom Osmanijeva je zatražila pomoć za prijem u Savet Evrope.

Osmani od Litvanije zatražila podršku za članstvo Kosova u SE
Predsednica Kosova Vjosa Osmani sa premijerkom Litvanije Ingrid Onimonite (Foto Predsedništvo Kosova)

Osmani je istakla da jačanje saradnje sa saveznicima ostaje ključni prioritet spoljne politike Kosova.

„Kosovo je zahvalno na višegodišnjoj podršci Litvanije, ali sada su ključni podrška članstvu Kosova u Savetu Evrope, kao i težnjama ka integracijama u NATO i EU. U ključnom trenutku za budućnost našeg kontinenta, premijerka i ja smo se dogovorili da intenziviramo međusobnu saradnju u spoljnoj i bezbednosnoj politici“, rekla je Osmani.

Tema sastanka bila je i agresija Rusije na Ukrajinu, za koju je predsednica Osmani izrazila podršku Kosova ukrajinskom narodu.

„Stav Kosova o Ukrajini je u potpunosti u skladu sa SAD, EU i svim demokratskim zemljama. Kosovo je uvelo sankcije Rusiji i nudi svu moguću podršku narodu Ukrajine“, rekla je Osmani.

„Osmani je zatražila od premijerke Onimonite podršku u procesu članstva Kosova u međunarodnim organizacijama, posebno u Savetu Evrope, kao i podršku u ubeđivanju skeptičnih država da unaprede proces liberalizacije viza za građane Kosova, što je Litvanija dosledno podržavala“, navodi se u saopštenju.Ostale vesti

Smenjen član PO Glogovac zbog prodaje kuće?
Nebojša Galić, doskorašnji član Privremenog organa (PO) Opštine Glogovac ispred SNS-a, smenjen je odlukom Vlade Srbije sa te dužnosti. Kaže da nije dobio obrazloženje za smenu, ali pretpostavlja da je razlog to što je prodao svoju kuću u Ugljaru. Ističe da iza svega stoji Milan Radoičić koji, kako tvrdi, „određuje našu sudbinu“.
  • 05.12.2022
Vučić saopštio da ide u Tiranu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je danas da će ipak putovati u Tiranu na sutrašnji samit EU-Zapadni Balkan jer bi, u suprotnom, usledile "velike štete" za državu.
  • 05.12.2022
Stojanović formira politički pokret: Izlazak iz institucija bio bi kukavički potez

Izjavu Dalibora Jevtića o mogućem izlasku iz institucija Srba južno od Ibra, Branimir Stojanović vidi kao dodatni pritisak na međunarodnu zajednicu i kosovske organe vlasti da ožive dijalog i formiraju ZSO. "Ne mislim da će do toga da dođe, jer bi takva odluka bila vrlo neodgovorna i opasna po nas", kaže za Kim bivši zamenik kosovskog premijera.

  • 05.12.2022
Intervju sa Nenadom Rašićem: Postadoh Aljbinov Srbin za samo jedan dan
Izlazak Srba južno od Ibra iz kosovskih institucija značio bi salto mortale (smrtonosni skok, vratolomija...) jer smo od tih institucija zavisni, kazao je za Kim novoimenovani ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić. Na uvrede predsednika Srbije Aleksandra Vučića gleda kao na farsu, te ističe da je za samo jedan dan od imenovanja postao "Aljbinov Srbin".
  • 05.12.2022
Vučić: Za konstruktivan dijalog
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u razgovoru sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom izjavio da je Srbija opredeljena za nastavak konstruktivnog dijaloga, u cilju održanja mira i stabilnosti i postizanja boljih uslova za život svih građana.
  • 05.12.2022
Dačić: Želju za priznanjem Priština uvija u oblandu stabilnosti
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da su najave Kosova o apliciranju za status kandidata u EU želja za priznanjem državnosti koja je "uvijena u oblandu o regionalnoj stabilnosti".
  • 05.12.2022