Vesti
Politika

Osmani: Nestale osobe su ’’taoci u Srbiji’’

Predsednica Kosova Vjosa Osmani ocenila je da su 1.622 nasilno nestala lica "i dalje taoci u Srbiji" i da su oni "mučna svakodnevica svake porodice".
Osmani: Nestale osobe su ’’taoci u Srbiji’’
Vjosa Osmani (Foto Predsedništvo Kosova)

Osmanijeva je, posle posete izložbi "Bolje bivši grob nego neznanje", rekla da su nestali "mučna svakodnevica svake porodice koja čeka epilog strepnje preko 22 godine".

Dodala je da to "pokazuje beskrajni i stalni bol članova porodice, ali i cele države", jer, kako je navela, "naša sloboda nikada neće biti potpuna bez rasvetljavanja sudbine nestalih".

"Tuga za 1.622 nasilno nestale osobe je stalna i postaje sve veća, znajući da su i dalje taoci u Srbiji, upravo u zemlji koja je kriva za njihov nasilni nestanak", napisala je Osmanijeva na Fejsbuku.

Izrazila je nadu da će izložba biti predstavljena u mnogim zemljama, da, kako je navela, "pokaže svetu našu tragediju, naš bol, našu istinu".

"Čuvanje istorijskog pamćenja je među najjačim dokazima onoga što se dešavalo na Kosovu", navela je kosovska predsednica.

Izložbu je organizovao Fond za humanitarno pravo na Kosovu, a realizovao umetnik Driton Selmani sa kustosom Bljertom Hodžiu.Ostale vesti

Vjosa Osmani na sastanku sa predstavnicima Venecijanske komisije
Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa predstavnicima Venecijanske komisije koju su činili izvestilac Graini Mekmorov, zamenik sekretara Šnuc Dur, kao i šef Kancelarije Saveta Evrope na Kosovu Frenk Pauer.
  • 20.05.2022
’’Ne smemo dozvoliti da nam prošlost bude barijera za budućnost’’

Predstavnici civilnog sektora iz Novog Sada i Prištine i umetnici iz ovih gradova koji učestvuju u zajedničkom projektu „Mnoge perspektive, mnoga iskustva: usmena istorija“ govorili su o svojim iskustvima tokom dosadašnjeg rada ali o ličnim viđenjima rata, te doživljaju nacionalnih simbola, ali i jugonostalgiji. Da ratne rane još nisu potpuno zaceljene videlo se na današnjoj konfrenciji u Medija centru.

  • 20.05.2022
Selaković u Torinu: Zahtev Prištine pokušaj zloupotrebe SE
Zahtev za članstvo za Prištinu predstavlja politički cilj, a ne vrednosno opredeljenje i jeste pokušaj da se ova organizacija zloupotrebi, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.
  • 20.05.2022
Priština nije danas na dnevnom redu SE

U Torinu zaseda Komitet ministara Saveta Evrope, ali na dnevnom redu nije zahtev Prištine za članstvo. Starović: Ne znači da se o tome neće govoriti.

  • 20.05.2022
Kurti u SAD tražio uklanjanje baza Srbije kod Kosova

Premijer Kosova, Albin Kurti, rekao je da neće prihvatiti Zajednicu opština sa srpskom većinom u ovakvom obliku, jer je tu verziju u mnogim tačkama odbacio Ustavni sud.

  • 20.05.2022
Vučić: Besplatan sir samo u mišolovci
U svom obraćanju posle sastanka sa predsednikom Evropskog saveta, Šarlom Mišelom, navo je, međutim i da to "nisu stvari koje mi ne znamo".
  • 19.05.2022