Vesti
Politika

Osmani: Nećemo prestati da zahtevamo da se počinioci zločina privedu pravdi

Predsednica Kosova Vjosa Osmani poručila je danas iz sela Velika Kruša u opštini Orahovac da ratni zločini nikada ne zastarevaju i da Kosovo neće prestati da zahteva da se počinioci privedu pravdi i da se otkrije sudbina intelektualca Ukšina Hotija i drugih nestalih iz tog sela.

Osmani: Nećemo prestati da zahtevamo da se počinioci zločina privedu pravdi
Kosovska predsednica Vjosa Osmani (Foto Kim arhiva)

Na ceremoniji podsećanja na zločin izvršen nad stanovnicima tog sela pre 24 godine, Osmani je odajući počast žrtvama zločina rekla da su "rane 26. marta 1999. godine još uvek sveže" i da Hotijeva sudbina više od 20 godina nije razjašnjena.

"Takva je ostala sudbina 64 stanovnika Velike Kruše koji se i dalje pojavljuju na spiskovima nasilno nestalih. Ratni zločini nikada ne zastarevaju, baš kao i genocid koji je imao za cilj istrebljenje albanskog naroda", rekla je ona.

Ponovila je da "danas i zauvek" neće prestati da traže da se počinioci privedu pravdi i da se rasvetli sudbina Hotija, kao i svih drugih Krušijana.

"Nikada ne treba da ćutimo ili odustajemo jer verujemo da ljudski duh demokratskog sveta neće ćutati u potrazi za pravdom za nevine žrtve", rekla je Osmani.

Dodala je da iako Kosovo teži miru, da neće prestati da čuva sećanje "na zločine koje je Srbija počinila na Kosovu".

"Kosovo je vodilo pravedan i oslobodilački rat, a Srbija je izvršila genocid nad našim narodom. Velika Kruša je jedna od najstrašnijih priča našeg rata, ali nažalost priča još nije završena. Potreban nam je rad za stanovnike Velike Kruše i sve građane Kosova da pronađu mir. Nikada nećemo zaboraviti prošlost, već se trudimo da je transformišemo u prilike za buduće generacije", naglasila je ona.

Prema podacima međunarodnih organizacija koja se bave ljudskim pravima, u selu Velika Kruša je u jednim danu ubijena 241 osoba, uglavnom muškarci od 10 do 70 godina starosti.

Selo Veliku Krušu je jutros posetio i premijer Kosova Aljbin Kurti koji je položio cveće na spomen obeležju žrtvama tog zločina.Ostale vesti

Fajner sa Vučićem o situaciji na severu

Prvi zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džon Fajner razgovarao je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  • 03.06.2023
Borel: Pod hitno vratiti mir, nesmirivanje tenzija će imati negativne posledice
Visoki predstavnik EU Žozep Borel je pozvao Kosovo i Srbiju da odmah i bezuslovno preduzmu mere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podela i suzdrže se od daljih nekoordinisanih akcija na severu Kosova.
  • 03.06.2023
Policija: Situacija na severu mirna
Portparol kosovske policije Baki Keljani rekao je za Radio Slobodna Evropa da je situacija na severu Kosova mirna.
  • 03.06.2023
Apel za mir

Sto šezdeset kosovskih Srba, među kojima je predstavnika civilnog društva, medija, institucija kulture, profesora, lekara, advokata, sudija, studenata, političara, inženjera, te preduzetnika potpisalo je “Apel za mir” kojim najpre ukazuje na probleme pruža svoje viđenje za izlazak iz krize na severu Kosova. Naveli su da su duboko zabrinuti represivnim i agresivnim delovanjem Vlade Kosova i ponašanjem specijalnih policijskih snaga na severu Kosova koje, kako ističu, može eskalirati do nesagledivih posledica po mir i bezbednost građana, te i trajno narušiti mogućnosti pomirenja i zajedničkog suživota između Albanaca i Srba na Kosovu.

  • 03.06.2023
Vučić posetio ranjenog Galjaka u bolnici u Beogradu
Dragiša Galjak koji je u ponedeljak ranjen tokom sukoba između Kfora i lokalnih Srba u Zvečanu nalazi se na bolničkom lečenju u Beogradu. Tamo ga je posetio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Galjak je nakon KBC Kosovska Mitrovica gde je bio na lečenju prebačen u Urgentni centar KC u Beogradu.
  • 03.06.2023
Bela kuća: Poziv Beogradu da povuče vojsku, a Prištini da povuče policiju
Džonatan Fajner, glavni zamenik savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost, pozvao je Beograd da povuče oružane snage koje su raspoređene u blizini administrativne linije i da spusti nivo borbene gotovosti. Takođe, pozvao je Prištinu da omogući novoizabranim predsednicima opština da obavljaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija i da povuče policijske snage iz opštinskih zgrada, prenosi RTS.
  • 03.06.2023