Vesti
Politika

Osmani: Nećemo da menjamo ustav niti da dozvolimo ZSO

Kosovska predsednica Vjosa Osmani izjavila je da centralne institucije neće menjati ustav niti formirati Zajednicu srpskih opština (ZSO), iako je Ustavni sud u Prištini utvrdio da su detalji ZSO u suprotnosti sa ustavom, ali da bi je ipak trebalo formirati.
Osmani: Nećemo da menjamo ustav niti da dozvolimo ZSO
Vjosa Osmani (Foto Rojters)

Vjosa Osmani je za nemački list Zidojče cajtung rekla da "ako bi dozvolili Srpsku asocijaciju gradova i opština na Kosovu, to bi bila samo preliminarna faza za drugu Republiku Srpsku".

"Ne želimo drugu državu koja ne funkcioniše poput Bosne i Hercegovine", rekla je Osmanijeva.

List podseća da je osim EU, američki državni sekretar Metju Palmer takođe početkom jula naglasio da bi u Prištini trebalo da osnuju ZSO.

"Ugovori moraju biti ispunjeni", rekao je tada američki diplomata.

Da bi to učinili, u Prištini bi možda morali da promene ustav, što Osmanijeva kategorički isključuje, kao i "autonomnu zajednicu za kosovske Srbe uopšte", prenosi nemački list.

"Nećemo da menjamo ustav niti da dozvolimo da se Zajednicoim stvori monoetnička struktura moći. To nije u našem interesu, niti u interesu regiona ili naših saveznika", navela je Osmanijeva.Ostale vesti

Petković: O kom dijalogu priča Kurti dok drži uperene snajpere na narod
"Jedini koji ima ogoljeni interes da izazove inicdente na severu Кosova i Metohije jeste Кurti koji je za šaku glasova spreman na sve", uveren je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju. On je reagujući na govor premijera Kosova tokom današnjeg zasedanja Vlade istakao da se upravo Kurti otvoreno zalaže za destabilizaciju prilika na Кosovu i Metohiji.
  • 22.09.2021
Osmani na sastanku sa Boreljom i o privremenim tablicama
Tokom boravka u Njujorku predsednica Kosova Vjosa Osmani je na neformalnoj večeri sa šefom za spoljnu politiku EU Žozepom Boreljom i predstavniciima država regiona, gorovila o trenutnoj situaciji na Kosovu, pominjući ispunjenje ugovora o registarskim tablicama.
  • 22.09.2021
Varhelji: Opozvati jednostrane akcije, vratiti slobodu kretanja
Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji, povodom situacije na severu Kosova, pozvao je na uzdržavanje, spuštanje tenzija, povratak dijalogu i obezbeđivanje slobode kretanja.
  • 22.09.2021
Kurti pozvao gradonačelnike sa severa da uklone barikade

Premijer Kosova Aljbin Kurti pozvao je predstavnike četiri opštine na severu Kosova da pozovu građane da se raziđu i da se uklone kamioni koji su postavljeni kao barikade na putevima koji vode ka prelazima Jarinje i Brnjak.

  • 22.09.2021
Osmani i Gervala sa Stoltenbergom o članstvu Kosova u NATO
Kosovska predsednica Vjosa Osmani i ministarka spolnih poslova Donika Gervala sastale su se sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom kojem su prenele da je osnovni cilj Kosova članstvo u NATO.
  • 22.09.2021
Vlada Kosova raspravlja o situaciji na severu. Nema prevoda za srpske medije
Vlada Kosova trenutno održava sednicu posvećenu situaciji na severu Kosova koja je nastala uvođenjem recipročnih mera u pogledu srpskih registraskih oznaka. Na sednici nema prevoda na srpski jezik, iako događaj prate i novinari srpskih redakcija.
  • 22.09.2021