Vesti
Politika

Osmani: Nećemo da menjamo ustav niti da dozvolimo ZSO

Kosovska predsednica Vjosa Osmani izjavila je da centralne institucije neće menjati ustav niti formirati Zajednicu srpskih opština (ZSO), iako je Ustavni sud u Prištini utvrdio da su detalji ZSO u suprotnosti sa ustavom, ali da bi je ipak trebalo formirati.
Osmani: Nećemo da menjamo ustav niti da dozvolimo ZSO
Vjosa Osmani (Foto Rojters)

Vjosa Osmani je za nemački list Zidojče cajtung rekla da "ako bi dozvolili Srpsku asocijaciju gradova i opština na Kosovu, to bi bila samo preliminarna faza za drugu Republiku Srpsku".

"Ne želimo drugu državu koja ne funkcioniše poput Bosne i Hercegovine", rekla je Osmanijeva.

List podseća da je osim EU, američki državni sekretar Metju Palmer takođe početkom jula naglasio da bi u Prištini trebalo da osnuju ZSO.

"Ugovori moraju biti ispunjeni", rekao je tada američki diplomata.

Da bi to učinili, u Prištini bi možda morali da promene ustav, što Osmanijeva kategorički isključuje, kao i "autonomnu zajednicu za kosovske Srbe uopšte", prenosi nemački list.

"Nećemo da menjamo ustav niti da dozvolimo da se Zajednicoim stvori monoetnička struktura moći. To nije u našem interesu, niti u interesu regiona ili naših saveznika", navela je Osmanijeva.Ostale vesti

Stoltenberg sa Kurtijem: NATO može i da poveća prisustvo svojih trupa
Nakon sastanka sa kosovskim premijerom Aljibinom Kurtijem, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da činjenica da je NATO na Kosovu sa skoro 4.000 vojnika pokazuje njegovu posvećenost i spremnost da interveniše u slučaju ugrožavanja stabilnosti.
  • 17.08.2022
Vučić sa Lajčakom: Srbija insistira na sprovođenju sporazuma
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Briselu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
  • 17.08.2022
DSK traži smenu ambasadora u Hrvatskoj jer je protiv njega podneta krivična prijava

Demokratski savez Kosova (DSK) zatražio je smenu ambasadora Kosova u Hrvatskoj Martina Berišaja, navodeći da je Agencija za borbu protiv korupcije danas podnela krivičnu prijavu protiv njega.

  • 17.08.2022
Ziade: Dijalog i kompromis jedini put ka stabilnosti
Uoči sastanka na visokom nivou između predstavnika Beograda i Prištine u Briselu, šefica UNMIK-a Karoline Ziade poziva sve strane da se konstruktivno angažuju i podrže integritet procesa dijaloga uz podršku EU.
  • 17.08.2022
EU: Fokus dijaloga na postizanju sveobuhvatnog sporazuma
Iz Evropske unije je još jednom potvrđeno da će sutra, u četvrtak 18. avgusta, u Briselu biti nastavljen dijalog na najvišem nivou između predstavnika vlasti u Srbiji i na Kosovu.
  • 17.08.2022
Stoltenberg: Kfor spreman da reaguje ako stabilnost bude ugrožena
Generalni sekretar NATO Jans Stoltenberg rekao je posle sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem da je potrebna odgovornost svih strana da bi se situacija na Kosovu poboljšala. On je pozvao Beograd i Prištinu da pokažu uzdržanost i izubegnu nasilje. On je dodao da je Kfor spreman da inteveniše ukoliko bi stabilnost bila ugrožena.
  • 17.08.2022