Vesti
Politika

Osmani na Samitu u Turskoj, predviđen sastanak sa Erdoganom

Kosovska predsednica Vjosa Osmani otputovala je u Tursku gde će učestvovati na 25. Samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP).
Osmani na Samitu u Turskoj, predviđen sastanak sa Erdoganom
Vjosa Osmani (Foto EPA/Valjdin Džemalj)

Ove godine je Turska domaćin samita, a očekuje se da Vjosa Osmani govori o stavovima Kosova u pogledu regionalne saradnje, pandemiji i evropskoj integraciji.

Tokom svog boravka u Turskoj, Osmani će takođe imati nekoliko sastanaka sa predstavnicima različitih zemalja, učesnicima ova dva foruma. Sastaće se sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, te visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom, kao i ministrom inostranih poslova Pakistana, Mahdom Šah Mahmud Ćurešijem.

Vjosa Osmani će tokom boravka u Turskoj učestvovati na forumu u Antaliji, na kojem će se predstaviti lideri iz celog sveta.

 Ostale vesti

Rama u UN: Srbija da prizna Kosovo
Premijer Albanije Edi Rama je tokom govora na Generalnoj skupštini Organizacije Ujedinjenih nacija rekao da će Albanija nastaviti da podržava Kosovo i da će Srbija morati da ga prizna kao nezavisnu republiku.
  • 25.09.2022
SSP: Potpisivanjem Plana konsultacija sa Rusijom, narušena pozicija Srbije oko Kosova
Stranka slobode i pravde (SSP) ocenila je danas da je potpisivanjem "plana konsultacija" sa Ministarstvom spoljnih poslova Rusije, narušena pozicija Srbije u vezi s pitanjem Kosova i Metohije.
  • 24.09.2022
Brnabić posetila porodicu Nikole Nedeljkovića
Premijerka Srbije Ana Brnabić posetila je porodicu Nikole Nedeljkovića, mladića koga je Kosovska policija uhapsila priikom obeležavanja Vidovdana na Gazimestanu i koji je osuđen na osam meseci zatvora.
  • 24.09.2022
Suniog: Krajnje vreme da se sprovede odluka o Visokim Dečanima
Šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu Tomaš Suniog poručio je da je krajnje vreme da privremene institucije u Prištini sprovedu odluku suda o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani, prenosi Albanijan post.
  • 24.09.2022
Osmani na sastanku sa Grinfild: Srbija opstruiše dijalog

Predsednica Kosova Vjosa Osmani, u pratnji ministarke spoljnih poslova Donike Gervale, sastala se sa šeficom misije SAD-a u Njujorku Lindom Tomas Grinfild sa kojom je razgovarala o dešavanjima u regionu, ali i o posledicama rata u Ukrajini.

  • 24.09.2022
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i predsednik Srbije Aleksandar Vučić saglasili su se u Njujorku o potrebi da Priština hitno ispuni obaveze, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu, izvestila je agencija TASS.
  • 24.09.2022