Vesti
Politika

Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti
Vjosa Osmani (Foto Predsedništvo Kosova)

Kako danas prenose prištinski mediji, Osmani je juče novinarima izjavila da je odlukom Ustavnog suda utvrđeno da takvi mehanizmi ne mogu biti ni etnički, niti imati izvršna ovlašćenja, niti mogu stvoriti srednji sloj vlasti koji bi bio u suprotnosti sa Ustavom.

Rekla je da predstavnici institucija Kosova kontinuirano objašnjavaju međunarodnoj zajednici da modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti.

„Nikome nije u interesu, a ponajmanje Kosovu, ni regionu u celini, ni EU, da ima bilo kakve Republike Srpske, ili slične modele koji nisu funkcionisali i neće funkcionisati jer stvaraju više problema nego mira i stabilnosti“, rekla je ona.

Dodala je da su institucije Kosova za to da sve manjine na Kosovu ostvare svoja zagarantovana prava i dodala da današnji izazov u odnosu na srpsku zajednicu nije to što Albanci prave prepreke, već su, prema njenim rečima, izazov kriminalne grupe na severu koje plaća, podstiče i podržava (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić.

„Ne treba i nećemo se predati kriminalnim bandama“, rekla je kosovska predsednica.

Petković: Jedini pravi faktor nestabilnosti na Kosovu je Kurti

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković reagovao je na poslednju izjavu Vjose Osmani u Pragu, kako je “apsurdno i izlizano da Vjosa Osmani napada predsednika Aleksandra Vučića, kada je jedini i pravi faktor nestabilnosti na Kosovu i Metohiji, ali i šire, Aljbin Kurti koji svakodnevno preti ratom, zvecka oružjem i gradi ilegalne baze na severu KiM”, navodi se u saopštenju.

"Da u Prištini istinski žele normalizaciju odnosa, mir i stabilnost, već odavno je trebalo da formiraju Zajednicu srpskih opština koja garantuje kolektivna prava Srbima, umesto što svakodnevno raste broj napada na Srbe, njihovu imovinu, pa čak i grobove", naveo je Petković.

"Umesto poštovanja sporazuma iz dijaloga, Osmanijeva želi da gradnju ilegalnih baza, uz otimanje zemlje Srbima u Zubinom Potoku i Leposaviću, predstavi kao vladavinu prava?"

To ima samo u Prištini, navodi dalje Petković u saopštenju, da se uzurpacija predstavlja kao vladavina prava, a poštovanje sporazuma kao bezakonje, jer upravo to radi Osmanijeva, govoreći kako nikada neće formirati ZSO.

"Očekujemo da zbog ovakve glorifikacije kršenja sporazuma od strane Prištine, jasno reaguje i međunarodna zajednica i osudi izjave koje nisu u duhu dijaloga i normalizacije odnosa. Nema ni jednog jedinog razloga da se Vjosa Osmani toliko plaši novinarskog pitanja oko formiranja Zajednice srpskih opština, jer to je obaveza koju će morati da ispuni i to onako kako je dogovoreno u Briselu 2013. i 2015. godine, a ne onako kako bi ona volela da ubedi sebe i zapadne ambasade", dodao je Petković.

"I za kraj, ako je takozvani ustav alfa i omega takozvanog Кosova, kako to tvrdi Vjosa Osmani, zbog čega još uvek nije sprovedena odluka o povraćaju 24 hektara manastirske zemlje Visokim Dečanima?"

"Podsetiću je da je Ustav Republike Srbije naša jedina alfa i omega i naš jedini okvir delovanja", zaključuje se u saopštenju.

 Ostale vesti

Dačić: Vučić će odluku o odlasku u Tiranu doneti posle sastanka sa Lajčakom

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić odluku o tome da li će učestvovati na samitu u Tirani doneti posle sutrašnjeg sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

  • 04.12.2022
Jevtić: Moguće da i Srbi južno od Ibra napuste institucije
Gradonačelnik Štrpca, Dalibor Jevtić, izjavio je da postoji mogućnost da i Srbi južno od Ibra napuste kosovske institucije, navodeći da kosovski premijer, Aljbin Kurti, tumači zakone na način koji mu odgovara i da se na Kosovu ne poštuju važeći zakoni koji se tiču prava srpske i ostalih nevećinskih zajednica.
  • 04.12.2022
Kurti: Dogovor sa Srbijom neće biti lak
Dogovor Kosova i Srbije neće biti lak, ali treba dati šansu dijalogu i raditi na tom procesu, izjavio je premijer Kosova Aljbin Kurti u intervjuu bosanskoj televiziji N1.
  • 04.12.2022
Lajčak sutra u Beogradu sa Vučićem
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u ponedeljak sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.
  • 04.12.2022
Vučić: Najviše strepeo zbog naroda na Kosovu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić napisao je na Instagram profilu “buducnostsrbijeav” da je u protekloj nedelji najviše strepeo zbog srpskog naroda na Kosovu i Metohiji  "i problema koje im gotovo svakodnevno, već decenijama, nameću oni koji pokušavaju da otmu ono što nije njihovo i pogase srpska ognjišta".
  • 04.12.2022
Direktor Carine: Zamenjeni službenici koji su podneli ostavke
Generalni direktor Carine Kosova Agron Lugaljiu izjavio je da su u toj službi popunjena radna mesta na kojima su Srbi podneli ostavke.
  • 03.12.2022