Vesti
Politika

Osmani: Lajčak i ja nemamo indentične stavove o ZSO

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla da se stav evropskih zvaničnika o formiranju ZSO u skladu sa postignutim dogovorima u Briselu razlikuje od njenih stavova jer ona kao predsednica štiti interese Kosova i njegovih građana.

Osmani: Lajčak i ja nemamo indentične stavove o ZSO
Vjosa Osmani (Foto Ekonomia online)

Ona je ovo izjavila komentarišući nedavne izjave Miroslava Lajčaka i Viole fon Kramon o Zajednici srpskih opština, koji su javnim izjavama dali naznake da će ona biti uspostavljena i sprovedena na Kosovu, u skladu sa postignutim dogovorima u Briselu.

„Lajčak nije predsednik Kosova. Njegov posao je da brani svoju poziciju i kao što znate EU je neutralna pa i stav gospodina Lajčaka je naravno neutralan”, rekla je ona za KTV.

Istakla je da je njena uloga kao predsednice da štiti interese Kosova i da je njen vodič i vodič vlade Kosova, Ustav.

„Sasvim je normalno da odgovoran političar na Kosovu poštuje odluke Ustavnog suda o sporazumima u Briselu, poput onog iz 2015. Ne možemo ići dalje od te ocene. Viola fon Kramon zna da postoje različite ideje o kojima međunarodni zvaničnici raspravljaju među sobom. Naši zvaničnici, vlada i ja imamo samo jedan vodič, a to je Ustav Republike Kosovo“, rekla je Osmanijeva.Ostale vesti

Čitaku: Ne širite strah i paniku, neće biti rata na Kosovu
Potpredsednica Demokratske partije Kosova (DPK) Vljora Čitaku pozvala je da se u javnosti ne šire strah i panika, jer prema njenim rečima, rata na Kosovu neće biti.
  • 08.08.2022
Kurti za RSE: Situacija na severu mogla je da eskalira u oružani sukob
U opštinama na severu Kosovu je 31. jula postojao rizik da situacija preraste u oružani sukob "zbog straha koji je uneo Beograd i zbog planova rađenih u Raškoj i Beogradu". Ovo je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao premijer Kosova, Aljbin Kurti.
  • 08.08.2022
Dogovoreno obaranje Vlade Crne Gore?
Lider Socijalističke narodne partije (SNP) Crne Gore Vladimir Joković izjavio da ima pouzdane informacije da su Demokratska partija socijalista (DPS) i Demokrate dogovorili da 19. avgusta obore Vladu Crne Gore.
  • 08.08.2022
Kurti: Blokade organizovao Beograd, podržala Rusija
Kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu italijanskom listu La republika (La Repubblica), rekao da blokada puteva prošle nedelje "nije bila spontana već da je to organizovao Beograd uz pomoć Rusije".
  • 08.08.2022
Jakšić: Medijska prodaja Putinovog narativa
Vladimir Putin voli da se oslanja na primere iz prošlosti, od početka ukrajinskog rata koristi jednu njemu dragu istorijsku analogiju: Kosovo i bombardovanje SR Jugoslavije, događaj od koga je, kako kaže, "sve počelo".
  • 08.08.2022
Narodna stranka: Zakazati sednicu o Kosovu
Narodna stranka je podnela inicijativu predsedniku Skupštine Srbije za hitno sazivanje posebne sednice na kojoj bi se raspravljalo o Kosovu i Metohiji, a na koju bi bio pozvan i predsednik Srbije koji bi poslanicima podneo izveštaj o aktuelnoj situaciji na Kosovu, kao i relevantnim međunarodnim okolnostima.
  • 08.08.2022