Vesti
Politika

Osmani: Ispunili smo kriterijume za vize

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je pred početak samita u Briselu u izjavi novinarima navela da se nada postizanju sporazuma o liberalizaciji viznog režima za Kosovo, iako "ne želi da povećava očekivanja".
Osmani: Ispunili smo kriterijume za vize
Vjosa Osmani (Foto Tviter@VjosaOsmaniPRKS)

"Svakako se nadam. Ne želim da povećavam očekivanja, jer ovaj proces više nije u našim rukama. Kosovo je ispunilo sve kriterijume u vezi sa liberalizacijom viza od pre četiri godine i takođe je odgovorilo na sve zabrinutosti koje su imale zemlje članice. Vreme je da države članice EU to podrže, jer je to velika nepravda prema narodu Kosova. Stotine miliona ljudi iz celog sveta, uključujući Venecuelu, imaju slobodu kretanja. A narod Kosova, sa manje od 2 miliona stanovnika to nema. Ispunili smo sve kriterijume. Evropska komisija je to potvrdila, to je rekao Evropski parlament. Države članice EU moraju da slušaju glas svog naroda, koji se ogleda u Evropskom parlamentu", rekla je ona.

Osmanijeva je dodala da će u Briselu govoriti "u ime naroda Kosova".

"Mi pripadamo evropskoj porodici, vekovima smo doprinosili vrednostima za koje se zalaže EU. Ovde sam i da pošaljem snažnu poruku naroda Kosova da nam je potrebna jasna i jedinstvena poruka EU za Zapadni Balkan, jer ima više prostora za maligne faktore koji će to iskoristiti", kazala je kosovska predsednica.

Vjosa Osmani je navela da podržava kandidaturu Ukrajine i Moldavije za članstvo u EU, te da bi njihovo članstvo koristilo samo zemljama Zapadnog Balkana, jer bi EU shvatila da je to od geostrateškog i geopolitičkog značaja.

Ona je dodala da "Kosovo ima samo evroatlantski put i da će u tom pravcu nastaviti", za razliku od Srbije "koja pokušava da ide na dva puta, ka Moskvi i EU".

"Srbija do sada, nažalost, nije pokazala spremnost da se pridruži EU u smislu sankcija Rusiji. S tim u vezi, osim što šteti njenoj evropskoj perspektivi, takođe šteti i regionu ruskim uticajem", kazala je Osmanijeva.Ostale vesti

Otvorene granice između Kosova i Albanije vikendom tokom letnje sezone
Danas je počela primena sporazuma između Kosova i Albanije koji je dogovoren na poslednjem sastanku dve vlade, a odnosi se na potpuno otvaranje granice u vreme vikenda tokom letnje sezone.
  • 25.06.2022
Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija
Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.
  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022