Vesti
Politika

Osmani i Varhelji o kovidu-19, vakcinama, korupciji i regionu

U okviru dvodnevne posete Briselu v.d. predsednica Kosovo Vjosa Osmani razgovarala je sa komesarom EU za proširenje i susedstvo Oliverom Varheljijem.
Osmani i Varhelji o kovidu-19, vakcinama, korupciji i regionu
Vjosa Osmani i Oliver Varhelji (Foto ZPRK)

Osmanijeva se sastala i sa predsednikom EP Davidom Sasolijem

U nastavku sastanaka tokom posete Briselu, v.d. predsednice Kosova Vjosa Osmani sastala se i sa predsednikom Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem, navodi se u saopštenju.

Osmanijeva se zahvalila Sasoliju na „proaktivnoj ulozi Evropskog parlamenta u podržavanju Kosova na njegovom putu prema EU.

U saopštenju se napominje da je Osmanijeva istakla činjenicu da je Evropski parlament bio, te da je i dalje najglasnija institucija EU kada je podrška Kosovu u pitanju, „koja ne samo da traži liberalizaciju viza za građane Kosova, već i pomaže Kosovu u raznim situacijama“.

Osmanijeva je izrazila zahvalnost EU na konstantnoj podršci Kosovu, a pogotovu tokom suočavanja sa pandemijom kovida-19. Diskutovalo se i o daljoj podršci EU u obezbeđivanju vakcina za građane Kosova i o planu ekonomskih investicija.

„Bitno je da budemo svesni da nedostatak ambicije ili angažovanja od svake strane u procesu evropskih integracija znači da podrška i poverenje građana na putu integracija u EU može da se ošteti“, istakla je Osmani.

U saopštenju se napominje da je Kosovo ispunila sve formalne kriterijume za liberalizaciju viza u Šengen zoni.

Što se tiče dijaloga sa Srbijom, v.d. predsednica Osmani je istakla potrebu ujedinjenja čitavog političkog spektra oko ovog procesa, kako bi on bio uspešno završen. Ona je od EU tražila da bude glasna u odnosu sa Srbijom, kako bi ova država sprovela sporazume potpisane u Briselu, zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima iz kancelarije Vjose Osmani.

Sa druge strane, u objavi na Tviteru, Oliver Varhelji piše da je za Kosovo važno da nastavi da sprovodi reforme povezane sa EU, uključujući borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i saradnju u regionu, oslanjajući se na koristi ekonomskog i investicionog plana.

 Ostale vesti

Tri srpska politička subjekta u trci za poslanike u kosovskoj skupštini
U trci za poslanička mesta u kosovskom parlamentu će se naći tri srpska politička subjekta: Srpska lista, Građanska inicijativa "Za slobodu, pravdu i opstanak" i Građanska inicijativa "Srpski demokratski savez".
  • 16.01.2021
rDžava Srbija će se boriti na svaki način da pronađe one koji su počinili ubistvo Olivera Ivanovića, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 16.01.2021
Ističe rok za predaju izbornih lista
Danas je poslednji dan da politički subjekti predaju svoje liste sa imenima kandidata za poslanike, koji će nakon overe moći da se nadmeću za mesta u Skupštini Kosova.
  • 16.01.2021
“Profesionalno ubistvo prepušteno amaterskoj istrazi”
"Ako stvar posmatramo apstraktno, imamo jedno profesionalno ubistvo koje je prepušteno amaterskoj istrazi", kazao je novinar i bivši direktor Radio Beograda Milivoje Mihajlović govoreći o ubistvu Olivera Ivanovića. Oliverov bratanac, Aleksandar Ivanović, ističe da je u Beogradu mrak kada je istraga u pitanju, "jedino što imamo je postupak koji se vodi u Prištini, a on je poprilično nesrećan".
  • 15.01.2021
Srpska lista predala spisak kandidata za izbore
Predstavnici Srpske predali su kandidaturu za predstojeće vanredne parlamentarne izbore Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini. "Duboko sam uveren, znam, da će Srpska lista i ovoga puta osvojiti svih deset mandata”, poručio je predsednik SL Goran Rakić.
  • 15.01.2021
Stano: Petković bio odgovarajuće najavljen, poštovati dogovor
Portparol EU Peter Stano u izjavi za Tanjug kaže da je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković bio najavljen za posetu Kosovu na "odgovarajući način, u skladu sa modalitetima koje su dogovorile obe strane”, apostrofirajući obavezu poštovanja dogovora postignutog u okvru dijaloga Beograda i Prištine o posetama zvaničnika.
  • 14.01.2021