Vesti
Politika

Osmani i Varhelji o kovidu-19, vakcinama, korupciji i regionu

U okviru dvodnevne posete Briselu v.d. predsednica Kosovo Vjosa Osmani razgovarala je sa komesarom EU za proširenje i susedstvo Oliverom Varheljijem.
Osmani i Varhelji o kovidu-19, vakcinama, korupciji i regionu
Vjosa Osmani i Oliver Varhelji (Foto ZPRK)

Osmanijeva se sastala i sa predsednikom EP Davidom Sasolijem

U nastavku sastanaka tokom posete Briselu, v.d. predsednice Kosova Vjosa Osmani sastala se i sa predsednikom Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem, navodi se u saopštenju.

Osmanijeva se zahvalila Sasoliju na „proaktivnoj ulozi Evropskog parlamenta u podržavanju Kosova na njegovom putu prema EU.

U saopštenju se napominje da je Osmanijeva istakla činjenicu da je Evropski parlament bio, te da je i dalje najglasnija institucija EU kada je podrška Kosovu u pitanju, „koja ne samo da traži liberalizaciju viza za građane Kosova, već i pomaže Kosovu u raznim situacijama“.

Osmanijeva je izrazila zahvalnost EU na konstantnoj podršci Kosovu, a pogotovu tokom suočavanja sa pandemijom kovida-19. Diskutovalo se i o daljoj podršci EU u obezbeđivanju vakcina za građane Kosova i o planu ekonomskih investicija.

„Bitno je da budemo svesni da nedostatak ambicije ili angažovanja od svake strane u procesu evropskih integracija znači da podrška i poverenje građana na putu integracija u EU može da se ošteti“, istakla je Osmani.

U saopštenju se napominje da je Kosovo ispunila sve formalne kriterijume za liberalizaciju viza u Šengen zoni.

Što se tiče dijaloga sa Srbijom, v.d. predsednica Osmani je istakla potrebu ujedinjenja čitavog političkog spektra oko ovog procesa, kako bi on bio uspešno završen. Ona je od EU tražila da bude glasna u odnosu sa Srbijom, kako bi ova država sprovela sporazume potpisane u Briselu, zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima iz kancelarije Vjose Osmani.

Sa druge strane, u objavi na Tviteru, Oliver Varhelji piše da je za Kosovo važno da nastavi da sprovodi reforme povezane sa EU, uključujući borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i saradnju u regionu, oslanjajući se na koristi ekonomskog i investicionog plana.

 Ostale vesti

„Razmena teritorija Srbije i Kosova bi bila veoma opasna“
Razmena teritorija Srbije i Kosova "bi bila veoma opasna", izjavio je izaslanik EU Miroslav Lajčak francuskom listu Mond, navodeći da je dijalog zastao zbog izbora na Kosovu, ali da je Evropska unija zadovoljna što je vraćeno ključno jedinstvo sa SAD u politici prema Zapadnom Balkanu.
  • 27.01.2021
Tri predloga za Srbiju i Kosovo
Međunarodna krizna grupa (ICG) u novom izveštaju navodi da bi dve strane u dijalogu Beograda i Prištine trebalo da javno priznaju potrebu za kompromisom.
  • 27.01.2021
Portparol Centralne izborne komisije Valjmir Eljezi rekao je da je do sada pristiglo oko 120.000 prijava iz dijaspore, onih koji žele da se registruju za glasanje na izborima, a da je odobreno je oko 44.000 zahteva, prenosi Ekonomija Onlajn.
  • 27.01.2021
Stefanović sa Federićijem: Održati saradnju na profesionalnom nivou
Ministar odbrane Republike Srbije Nebojša Stefanović sastao se sa komandantom Kfora general-majorem Frankom Federićijem. "Od Kfora se očekuje da obezbedi sigurno okruženje za sve etničke grupe u južnoj srpskoj pokrajini", rekao je Stefanović.
  • 26.01.2021
Aljbinu Kurtiju po drugi put zabranjeno da se kandiduje za poslanika
Izborni panel za žalbe u Prištini (IPŽ) zabranio je učešće na izborima 14. februara svim poslaničkim kandidatima koji su u protekle tri godine pravosnažno osuđivani na Kosovu, među kojima je i nosilac liste i kandidat za premijera pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti.
  • 26.01.2021
Kampanja pre zvanične kampanje?: Mirićima nova kuća, stanarima u
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić i njegove kolege iz Srpske liste danas su uručili ključeve novoizgrađene kuće porodici Mirić iz Gračanice i obišli radove na renoviranju naselja "Bergen" u Ugljaru. Iako kampanja za izbore još nije počela, ipak su poručili da je Srpska lista jedinstvena i da to jedinstvo ne mogu da naruše ni "vetrovi koji će povremeno duvati".
  • 26.01.2021