Vesti
Politika

Osmani i Pahor: EU da ispuni obećanje o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Predsednica Vjosa Osmani  na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom  Borutom Pahorom zahvalila je Sloveniji na podršci Kosovu.
Osmani i Pahor: EU da ispuni obećanje o viznoj liberalizaciji za Kosovo
Vjosa Osmani i Borut Pahor (Foto Printskrin)

Osmani je danas u Ljubljani istakla značaj produbljivanja ekonomske saradnje Kosova i Slovenije. Ona je takođe, navela da je ruska agresija na Ukrajinu ujedinila demokratski svet.

Osmani: Moguć susret Kurtija i Vučića u Briselu tokom jula

Kosovska predsednica Vjosa Osmani izjavila je danas da bi tokom jula u Briselu mogao da bude održan sastanak premijera Aljbina Кurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Verujem da će vrlo brzo tokom jula biti sastanak i na nivou lidera. Proces je nastavljen i bio je veoma dinamičan, ali je Кosovo pokazalo da je konstruktivno“, rekla je Osmani koja boravi u poseti Sloveniji.

Osmani: Neprihvatljivo je da se ponovo otvara pitanje viza

Predsednica Vjosa Osmani dobila je podršku za liberalizaciju viznog režima za Kosovo od predsednika Slovenije Boruta Pahora.

„Neprihvatljivo je da se ponovo otvara pitanje viza za Kosovo. Kriterijume smo ispunili pre četiri godine. EP je dva puta glasao za nas, sada ostaje državama članicama, očekujemo da to bude postignuto u narednim mesecima”, naglasila je ona.

Osmani: Kosovo doprinelo dugoročnim rešenjima za ceo region

Osmani je ocenila danas u Sloveniji, da ima pozitivnih dostignuća u dijalogu zvanične Prištine i Beograda. Ona je rekla da je Kosovo bilo konstruktivno i da je doprinelo dugoročnim rešenjima za ceo region.

Pahor: Očekujemo da EU ispuni obećanje o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Predsednik Slovenije Borut Pahor rekao je da želi da Kosovo neguje evropske vrednosti.

"Mi ćemo biti uz vas, očekujemo od EU ispunjenje obećanja o liberalizaciji viza za Kosovo, nepravedno je otvarati diskusiju“, rekao je on.

Predsednik Pahor, je tokom zajedničke konferencije za novinare sa predsednicom Osmani istakao da ohrabruje da se proces dijaloga Kosova i Srbije nastavi i da se dve strane posvete postizanju rešenja.Ostale vesti

Svečlja: Na usluzi sam svakom građaninu Kosova, Srbi nisu “treća lica”
Kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svečlja (Xhelal Sveçla), saopštio je da je juče boravio na severu Kosova i poručio da je na usluzi svim građanima, bez obzira na etničku i političku pripadnost.
  • 14.08.2022
Haradinaj: Kurti je prevarant, želi sporazum o nenapadanju sa Srbijom
Lider Alijanse za budućnost Kosova i bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj nazvao je prevarantom premijera Kosova Aljbina Kurtija i optužio da na sastanku koji će biti održan u Briselu 18. avgusta želi da postigne sporazum o nenapadanju sa Srbijom.
  • 14.08.2022
EEAS zabrinuta zbog zapaljive retorike iz Beograda i Prištine

Evropska spoljnopolitička služba upozorila je da nedavni porast zapaljive retorike između zvaničnika Beograda i Prištine, a "posebno izjave o ratu i sukobima na Zapadnom Balkanu", izazivaju veliku zabrinutost.

  • 14.08.2022
Priština ojačava pograničnu policiju
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova kupilo je naoružanje u vrednosti od 1.300.000 evra, oružje dugih cevi za graničnu policiju u vrednosti od 350.000 hiljada evra, kao i oklopna vozila, vodene topove i blindirane limuzine u vrednosti od 7.13 miliona evra.
  • 14.08.2022
Debata o Kosovu u Skupštini, politička nužnost u ovom trenutku
Poslednje tenzije na Kosovu i Metohiji, nastavak pregovaračkog procesa Beograda i Prištine u Briselu, skepsa da će taj susret doneti bilo kakav povoljan rezultat, nameće pitanje - gde je sada Beograd u tom pregovaračkom procesu, šta dalje, pa i potrebu da se o tome razgovara u Skupštini Srbije.
  • 14.08.2022
Ristić: Sve manje prava za Srbe, sve više državnosti Kosova
„Svakoga dana je sve manje prava za Srbe na Kosovu i Metohiji, a sve više elemenata državnosti takozvane Republike Kosovo. Mi želimo da sprečimo da se tragedija pregovora nastavi. Srbi nisu dobili ništa, a sve što je albanska strana postavila kao uslov, to je i dobila“, kaže za RTV Kim Žarko Ristić iz Narodne stranke.
  • 13.08.2022