Vesti
Politika

Osmani i Donfrid jednoglasno: Sporazum o normalizaciji da se fokusira na uzajamno priznanje

Pomoćnica državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država, Karen Donfrid i specijani izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, doputovali su danas na Kosovo. Prvi susret imali su sa kosovskom predsednicom, Vjosom Osmani. Nakon završenog sastanka Donfrid i Osmani su na zajedničkoj konferenciji za štampu poručili da bi dijalog Beograda i Prištine trebalo da se fokusira na uzajamno priznanje.

Osmani i Donfrid jednoglasno: Sporazum o normalizaciji da se fokusira na uzajamno priznanje
Vjosa Osmani i Karen Donfrid (Foto Kossev)

Osmani je kazala da su razgovarali o hitnosti dijaloga sa Beogradom.

„Naravno da smo danas takođe razgovarali o hitnosti i potrebi napretka u procesu dijaloga, uvek fokusiranog na uzajamno priznavanje“, rekla je Osmani.

Dodala je i da je Priština posvećena procesu koji se odvija u Briselu.

„Ponovila sam da Kosovo jeste i nastavlja da bude strana u dijalogu i da ostajemo posvećeni ovom procesu koji se fokusira na uzajamno priznanje i od kojeg će građani na kraju imati koristi“, rekla je ona.

Sa druge strane, Osmani je izrazila razočarenje zbog toga što, kako kaže, Beograd nije sproveo mnoge sporazume na koje se obavezao u Briselu, „uključujući i to da ukine nelegalne strukture koje nastavljaju da zastrašuju kosovske Srbe“.

Ipak, kaže da na odnose Kosova sa SAD i drugim međunarodnim partnerima ne bi trebalo da utiče proces dijaloga.

U tom kontekstu kazala je da je potrebno intenziviranje saradnje.

„Zahvalni smo na tome što još jednom čujemo da Sjedinjene Države snažno podržavaju naše evroatlantske integracije i teritorijalni suverenitet Kosova. SAD nemaju većeg saveznika od Kosova. Možemo da budemo i mala zemlja, ali uz saradnju sa našim saveznicima možemo imati značajan uticaj“, rekla je ona.

Osmani se ujedno osvrnula na dešavanja na istoku te kazala da je Evropa danas na istorijskoj i političkoj prekretnici.

Uz podsećanje da je prošao 61 dan od početka rata u Ukrajini poručila je da je Kosovo „dokazalo svoje iskreno partnerstvo“.

Donfried: Sporazum o normalizaciji treba se fokusira na uzajamno priznanje
Pomoćnica američkog sekretara Biroa za evropska i evroazijska pitanja, Karin Donfrid, kazala je na istoj konferenciji za štampu da Kosovo mora svakodnevno da se bori da izađe u susret svojim građanima i dobije mesto koje mu pripada u evropskim i evroatlantskim institucijama.

Donfrind je rekla da to uključuje intenziviranje napora u dijalogu Beograda i Prištine koji bi, tvrdi, trebalo da bude usmeren na uzajamno priznanje.

„Rat u Ukrajini je pokazao koliko je važno hitno raditi na tome da Kosovo i njegovi susedi nastave sa reformama neophodnim za demokratsku konsolidaciju i njihovu integraciju u evropske i evroatlantske institucije. Kosovski mir i napredak, iako su zarađeni uz mnogo truda, ne treba uzimati zdravo za gotovo. Moramo se svakodnevno boriti da izađemo u susret građanima“, rekla je Donfrid, javlja Koha.

Konstatovala je da su su mnogi građani Kosova zabrinuti za bezbednost. Njima poručuje da posvećenost SAD i njenih saveznika ostaje snažna.

„KFOR, koji je najveći kontingent NATO-a je glavna i vidljiva manifestacija naše kontinuirane posvećenosti bezbednosti i stabilnosti Kosova. SAD su ponosne zbog toga što Kosovo možemo nazvati partnerom“, rekla je Donfrid, prenosi dalje Koha.

Govorila je i o bivšoj državnoj sekretarki SAD, Medlin Olbrajt, koja je nedavno preminula.

Kaže da su tada izgubili jednog od najvećih „zagovornika nezavinosti i suvereniteta Kosova“.

„Bila je veoma posvećena Kosovu i budućnosti Kosova. Ona je uvidela mogućnost ove mlade i živahne zemlje, zemlje posvećene izgradnji održivih demokratskih institucija i jačanju ekonomije koja daje mogućnosti građanima“, poručila je.

Podsetimo, Donfrid je danas započela turneju na Zapadnom Balkanu. A u toku dana će se sastati i sa kosovskim premijerom.

Kako je prethodno saopštio Stejt department, ona će od 25. do 29. aprila, boraviti i u Albaniji, BiH, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji.

Prošle nedelje su takođe američki zvaničnici i to tri senatora – Džin Šahin, Kris Marfi i Tom Tiliso posetili region. Oni su se tada ujedno sastali sa kosovskim premijerom i predsednicom, a neposredno pre toga i sa najvišim zvaničnicima u Beogradu i Sarajevu.

Kurti posle sastanka sa Donfridovom: Kosovo treba da postane deo  Saveta Evrope i NATO-a

Premijer Kosova Aljbin Kurti sastao se sa pomoćnicom državnog sekretara SAD za evropske i evroazijske poslove Karen Donfrid, prenosi Ekonomia onlajn, a ovom sastanku prisustvovao je i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja.

Kurti je tokom konferencije za novinare rekao da Kosovo treba da se pridruži Savetu Evrope i da postane deo NATO programa Partnerstvo za mir, i za to je zatražio pomoć prijatelja i partnera kako bi se održao dugoročni mir i stabilnost  kao i regionalna bezbednost.

„Spremamo se za ovo, ali naravno tražimo i pomoć naših prijatelja i partnera“, rekao je Kurti.

Kurti je istakao da je neophodna što pre integracija Zapadnog Balkana u Evropsku uniju i NATO, zemalja koje su demokratske i koje su uvele sankcije Ruskoj Federaciji.

"Pored sankcija koje smo uveli Ruskoj Federaciji, pokazali smo solidarnost sa narodom i državom Ukrajinom. Izrazili smo spremnost da prihvatimo do 5000 izbeglica iz Ukrajine i već smo dočekali prvu ukrajinsku novinarku, gđu. „Ljudmila Makej i dočekaćemo druge" kazao je on.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je izrazio žaljenje što Srbija nije uvela sankcije Rusiji.

 

 
Ostale vesti

Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija

Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.

  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022
„Ovo nije protest protiv plaćanja struje, već protiv tajnih dogovora“
Građanska inicijativa "Srpski opstanak" organizovala je u centru Kosovske Mitrovice protest zbog sporazuma o energetici koji je pre nekoliko dana potpisan u Briselu od strane delegacija Beograda i Prištine, navodeći da je isti sklopljen bez dozvole i saglasnosti naroda koji živi na severu Kosova.
  • 24.06.2022