Vesti
Politika

Osmani i Čitaku traže liberalizaciju viza za ’’najproevropskiju zemlju’’

Predsednica Kosova Vjosa Osmani čestitala je građanima Dan Evrope i zatražila liberalizaciju viznog režima, te baš kao i zamenica predsednika DPK Vljora Čitaku poručila da je Kosovo "najproevropskija zemlja". Jedino se nisu složile oko geografske širine i dužine te ljubavi. 
Osmani i Čitaku traže liberalizaciju viza za ’’najproevropskiju zemlju’’
Ilustracija (Foto istock)

"Kao najproevropskija zemlja na svetu, Kosovo danas obeležava Dan Evrope širom zemlje", napisala je Osmanijeva na Tviteru.

 


"Mi smo zajedno sa našim saveznicima u ovom izazovnom vremenu. Ali, takoÄ‘e pozivamo da se prekine četvorogodišnje nepravedno i neprihvatljivo uskraćivanje vizne liberalizacije za Kosovo", navela je ona i pomenula Ukrajinu, ističući da Kosovo stoji uz slobodnu Evropu i mir.

"Za narod Kosova, evropske vrednosti su više od reči, to je način života. Na današnji dan mislimo i na narod Ukrajine koji nastavlja da se suočava sa paklom ničim izazvane ruske agresije. Kosovo je čvrsto na strani cele Evrope, slobodno i u miru", zaključila je ona.

Čitaku: Nepravedna i nehumana izolacija se mora okončati

Zamenica predsednika Demokratske partije Kosova Vljora ÄŒitaku oglasila se na Fejsbuku i nešto skromnije ocenila ljubav Kosova prema Evropi, navodeći da je "Kosovo najproevropskija zemlja na Zapadnom Balkanu"."Dok obeležavamo Dan Evrope: Kosovo je najproevropskija zemlja na Zapadnom Balkanu, GraÄ‘ani Kosova i dalje ne mogu da putuju bez viza u šengensku zonu, na osnovu procena Evropske komisije, Kosovo je ispunilo sve kriterijume (njih 101) pre mnogo godina. Ova nepravedna i nehumana izolacija mora da se okonča", navela je ona.Ostale vesti

MSP Kosova pozvao građane da izbegavaju putovanje preko Srbije
Zbog situacije na severu Kosova, Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore pozvalo je sve građane Kosova da "izbegavaju prelazak preko Srbije".
  • 01.06.2023
Makron: Pariz i Berlin pozvali na nove izbore na severu Kosova uz učešće Srba

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je u Moldaviji da su Pariz i Berlin danas apelovali na Srbiju i Kosovo da što pre budu organizovani novi lokalni izbori u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova i da na njima učestvuju predstavnici Srba.

  • 01.06.2023
Slavković: Sumanutom odlukom Prištine onemogućen rad lokalne samouprave

Načelnica opštinske uprave u opštini Zvečan Radmila Slavković istakla je da je "sumanutom odlukom Prištine da u zgrade opštine Zvečan pošalje do zuba naoružane specijalce onemogućen je normalan rad radnika opštine Zvečan i pružanje usluga svim građanima".

  • 01.06.2023
Osmani: Ključna saradnja sa partnerima
Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se, u Kišinjevu u okviru samita Evropske političke zajednice, sa predsednikom Emanuelom Makronom i kancelarom Olafom Šolcom, kao i sa visokim predstavnikom za spoljnu politiku EU Žozepom Borelom.
  • 01.06.2023
Hovenijer sa Kurtijem o severu: Ne želim da koristim reč „sankcije“, to su posledice
Nakon serije kritka na račun kosovskog premijera, uvođenja prvih mera protiv Prištine i najava novih zbog krize na Severu Kosova, ambasador SAD, Džefri Hovenijer, danas se sastao sa Aljbinom Kurtijem.
  • 01.06.2023
Vučić: Besmislen i glup skup u Južnoj Mitrovici, ne razumem zašto to rade
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da mu nije jasno zašto je organizovan skup u Južnoj Mitrovici, na koji je putem društvenih mreža pozivalo albansko stanovništvo.
  • 01.06.2023