Vesti
Politika

Osmani i Čitaku traže liberalizaciju viza za ’’najproevropskiju zemlju’’

Predsednica Kosova Vjosa Osmani čestitala je građanima Dan Evrope i zatražila liberalizaciju viznog režima, te baš kao i zamenica predsednika DPK Vljora Čitaku poručila da je Kosovo "najproevropskija zemlja". Jedino se nisu složile oko geografske širine i dužine te ljubavi. 
Osmani i Čitaku traže liberalizaciju viza za ’’najproevropskiju zemlju’’
Ilustracija (Foto istock)

"Kao najproevropskija zemlja na svetu, Kosovo danas obeležava Dan Evrope širom zemlje", napisala je Osmanijeva na Tviteru.

 


"Mi smo zajedno sa našim saveznicima u ovom izazovnom vremenu. Ali, takoÄ‘e pozivamo da se prekine četvorogodišnje nepravedno i neprihvatljivo uskraćivanje vizne liberalizacije za Kosovo", navela je ona i pomenula Ukrajinu, ističući da Kosovo stoji uz slobodnu Evropu i mir.

"Za narod Kosova, evropske vrednosti su više od reči, to je način života. Na današnji dan mislimo i na narod Ukrajine koji nastavlja da se suočava sa paklom ničim izazvane ruske agresije. Kosovo je čvrsto na strani cele Evrope, slobodno i u miru", zaključila je ona.

Čitaku: Nepravedna i nehumana izolacija se mora okončati

Zamenica predsednika Demokratske partije Kosova Vljora ÄŒitaku oglasila se na Fejsbuku i nešto skromnije ocenila ljubav Kosova prema Evropi, navodeći da je "Kosovo najproevropskija zemlja na Zapadnom Balkanu"."Dok obeležavamo Dan Evrope: Kosovo je najproevropskija zemlja na Zapadnom Balkanu, GraÄ‘ani Kosova i dalje ne mogu da putuju bez viza u šengensku zonu, na osnovu procena Evropske komisije, Kosovo je ispunilo sve kriterijume (njih 101) pre mnogo godina. Ova nepravedna i nehumana izolacija mora da se okonča", navela je ona.Ostale vesti

Salvioli: Beograd i Priština bez odlaganja da nastave potragu za nestalima

Specijalni izvestilac UN za promociju istine, pravde, reparacija i garancija neponavljanja zločina Fabijan Salvioli pozvao je Beograd i Prištinu da nastave bez odlaganja potragu za nestalim licima, kao i da intenziviraju napore da se izvršioci teških kršenja ljudskih prava i humanitarnog prava privedu pravdi, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

  • 02.12.2022
Rašić: Legitimno sam izabran za ministra

Lider Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić izjavio je da smatra da je legitimno izabran za ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova.

  • 02.12.2022
Arsenijević se povukao, neće učestvovati na izborima
Aleksandar Arsenijević, predsednik Građanske inicijative „Srpski opstanak“, povukao je svoju kandidaturu za gradonačelnika Severne Mitrovice, potvrdio je sam Arsenijević list Danas.
  • 02.12.2022
Uplaćene
U četiri opštine na severu Кosova je počela isplata zarada onima koji su nakon 5. novembra napustili kosovske institucije. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističu da će zarade biti redovne i uplaćivane na vreme, početkom svakog meseca.
  • 02.12.2022
Sunjog: Pratimo pripreme najavljenih izbora na severu
Misija EU za praćenje izbora (EFM), koja je na Kosovu od 14. novembra, predstavila je danas u Prištini preliminarne nalaze o napretku u sprovođenju do sada postignutih preporuka za praćenje izbora. Još uvek nije poznato da li će Misija EU pratiti vanredne lokalne izbore na severu Kosova zakazane za 18. decembar.
  • 02.12.2022
Stano: Kod imenovanja Rašića nije poštovana procedura
Portparol Evropske komisije Petar Stano izjavio je da Evropska unija (EU) i svih 27 članica pozivaju Kosovo da se kod postavljanja ministara poštuju sve neophodne procedure i da kod imenovanja Nenada Rašića za ministra nije poštovana ustavna procedura, ali to je na Ustavnom sudu Kosova.
  • 02.12.2022