Vesti
Politika

Osmani i Čitaku traže liberalizaciju viza za ’’najproevropskiju zemlju’’

Predsednica Kosova Vjosa Osmani čestitala je građanima Dan Evrope i zatražila liberalizaciju viznog režima, te baš kao i zamenica predsednika DPK Vljora Čitaku poručila da je Kosovo "najproevropskija zemlja". Jedino se nisu složile oko geografske širine i dužine te ljubavi. 
Osmani i Čitaku traže liberalizaciju viza za ’’najproevropskiju zemlju’’
Ilustracija (Foto istock)

"Kao najproevropskija zemlja na svetu, Kosovo danas obeležava Dan Evrope širom zemlje", napisala je Osmanijeva na Tviteru.

 


"Mi smo zajedno sa našim saveznicima u ovom izazovnom vremenu. Ali, takođe pozivamo da se prekine četvorogodišnje nepravedno i neprihvatljivo uskraćivanje vizne liberalizacije za Kosovo", navela je ona i pomenula Ukrajinu, ističući da Kosovo stoji uz slobodnu Evropu i mir.

"Za narod Kosova, evropske vrednosti su više od reči, to je način života. Na današnji dan mislimo i na narod Ukrajine koji nastavlja da se suočava sa paklom ničim izazvane ruske agresije. Kosovo je čvrsto na strani cele Evrope, slobodno i u miru", zaključila je ona.

Čitaku: Nepravedna i nehumana izolacija se mora okončati

Zamenica predsednika Demokratske partije Kosova Vljora Čitaku oglasila se na Fejsbuku i nešto skromnije ocenila ljubav Kosova prema Evropi, navodeći da je "Kosovo najproevropskija zemlja na Zapadnom Balkanu"."Dok obeležavamo Dan Evrope: Kosovo je najproevropskija zemlja na Zapadnom Balkanu, Građani Kosova i dalje ne mogu da putuju bez viza u šengensku zonu, na osnovu procena Evropske komisije, Kosovo je ispunilo sve kriterijume (njih 101) pre mnogo godina. Ova nepravedna i nehumana izolacija mora da se okonča", navela je ona.Ostale vesti

Petković: Svetinje SPC na KiM pripadaju Srbiji
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je da svetinje Srpske pravoslavne crkve na KiM pripadaju Srbiji i istakao da je na KiM srušeno više od 135 svetinja među kojima i one koje su na UNESKO-voj listi svetske kulturne baštine. Odgovarajući ministru kulture privremenih prištinskih institucija Hajrulahu Čekuu koji je rekao da su pravoslavne crkve na KiM "blago Kosova" i da se na restauraciji kuće naciste Džafera Deve u južnom delu Kosovske Mitrovice radi da bi služila zajednici, Petković je naveo da je "jedino kulturno nasleđe Kosova kuća nacističkog kolaboracioniste".
  • 17.05.2022
Borelj se nada sastanku Vučića i Kurtija
Šef diplomatije EU Žozep Borelj pozvao je na poštovanje i primenu svih do sada postigutih sporazuma u okviru dijaloga Beograda i Prištine, kao i na nastavak razgovora pod pokroviteljstvom EU.
  • 17.05.2022
Kosovska vlada uvela nove sankcije Rusiji, ali i Belorusiji
Kosovska vlada na današnjoj sednici usvojila je novi set sankcija protiv Rusije, što je ujedno drugi set od početka rata u Ukrajini.
  • 16.05.2022
Berbok: Važna podrška Kosovu i Srbiji u procesu normalizacije odnosa
Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok istakla je danas, uoči Saveta šefova diplomatije EU u Briselu, da EU mora ne samo dalje da pruža podršku Zapadnom Balkanu, već i da ispuni dato obećanje da taj region uvede u Uniju, kao i da je za nju lično važno da Kosovo i Srbiju dobiju podršku u procesu normalizacije odnosa.
  • 16.05.2022
Dačić sa Bakojanis o prijemu Kosova u SE
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas sa šeficom delegacije grčkog parlamenta u Parlamentarnoj Skupštini Saveta Evrope (PSSE) Dorom Bakojanis i izneo poziciju Srbije da bi prijem Kosova u Savet Evrope bio u suprotnosti sa međunarodnim pravom, rezolucijom Saveta bezbednosti UN i vrednostima koje zastupa ta organizacija.
  • 16.05.2022
Bisljimi: Prijava Savetu Evrope usaglašena sa prijateljima
Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi ocenio je da je sada pravi trenutak za podnošenje zahteva Kosova za članstvo u Savetu Evrope.
  • 16.05.2022