Vesti
Politika

Osmani: Dijalog mora biti zaključen uzajamnim priznavanjem

Vršiteljka dužnosti predsednice Kosova Vljosa Osmani izjavila je da proces dijaloga sa Srbijom mora biti zaključen uzajamnim priznavanjem i poštovanjem teritorijalne celovitosti Kosova i njegovog ustavnog poretka.
Osmani: Dijalog mora biti zaključen uzajamnim priznavanjem
Vjosa Osmani (Foto Lajmi.net)

U intervjuu za „Lica demokratije“ Osmani je rekla da je pravde za žrtve rata preduslov za trajni mir i pomirenje i pozvala srpske vlasti da se suoče sa prošlošću i zločinima počinjenim na Kosovu i drugde u bivšoj Jugoslaviji.

„Dijalog sa Srbijom, naravno, takođe će biti u fokusu i pobrinuću se da naša zemlja nastavi da pokazuje spremnost da se konstruktivno uključi u taj važan proces. On se mora zaključiti uzajamnim priznavanjem i poštovanjem teritorijalne celovitosti Kosova i njegovog ustavnog poretka“, rekla je Osmani.

Na pitanje kada će se i kako nastaviti pregovori sa Srbijom ona je rekla da su “svakodnevni, najaktuelniji problemi građana Kosova predugo ostajali po strani, dok su se prethodni kosovski lideri skrivali iza teme dijaloga kako bi prikrili svoje neuspehe na unutrašnjem planu“ i da se „ne bi smelo dopustiti da se to više događa“.

„Našim građanima su potrebni pravda i posao, a naša je dužnost da im to pružimo“, dodala je.

Govoreći o suđenjima za ratne zločine Osmani je rekla da je „pravosudni sistem, i domaći i međunarodni, razočarao žrtve sekusalnog nasilja tokom rata na Kosovu“.

„Obezbeđivanje pravde za naše žrtve rata preduslov je za trajni mir i pomirenje. Verujem da je odgovornost čvrsto na pragu Srbije. Dok se srpska vlada ne suoči sa svojom prošlošću i svojom stvarnošću, ne možemo dobiti pravdu ni kroz jedan sistem. Krajnje je vreme da se vođstvo u Srbiji oslobodi Miloševićevog mentaliteta i da prestane da negira zločine počinjene; na Kosovu i drugde u Jugoslaviji“, rekla je Osmani.

Upitana šta očekuje od nove američke administracije Osmani je rekla da je „mlada kosovska republika oduvek bila izuzetno privilegovana da ima podršku SAD“ ali da „nije iznenađenje da su građani Kosova „oduševljeni što vide predsednika (Džozefa) Bajdena u Bijeloj kući, zajedno s potpredsednicom (Kamalom) Haris“.

„Predsednik Bajden bio je naš glas tokom 1990-ih kad ga nismo imali i bio je veliki pobornik naše nezavisnosti i naših napora na jačanju državnosti. Stoga sam uverena da će odvojiti vremena da se pozabavi problemima s kojima se Kosovo danas suočava“, dodala je.

Na pitanje kako vidi Kosovo 2030. Osmani je rekla da je njen „glavni cilj da Kosovo bude funkcionalna država, bez korupcije i živa demokratija. Zemlja u kojoj vladavina zakona ima istinsko značenje i u kojoj sve institucije rade u korist gradjana i postižu najviši nivo institucionalnog integriteta. I zemlja koja je priznata u svim krajevima sveta. Štaviše, našim ljudima moramo osigurati perspektivu kako bi mogli videti budućnost i uspeh u svojoj zemlji“, rekla je Osmani i naglasila da će učiniti sve što može da se to i ostvari.Ostale vesti

Rama: Glasao bih
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je nakon sastanaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Elbasanu da će glasati "za" ujedinjenje sa Kosovom, kad god bude napravljen demokratski i miran referendum.
  • 26.11.2021
Lajčak razgovarao sa predstavnicima Kfora i Euleksa
Nakon sastanka sa političkim zvaničnicima Kosova specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak sastao se i sa visokim zvaničnicima misije Euleksa i Kfora.
  • 26.11.2021
Lajčak u Prištini: Cilj je rezultat u dijalogu
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem da radi na pripremi susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i da želi rezultat tog sastanka.
  • 26.11.2021
Mojsilović sa Kajarijem: KFOR-a da osigura bezbednost svih
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović razgovarao je u Beogradu sa novim komandantom Kfora general-majorom Ferencom Kajarijem o bezbednosnoj situaciji na Kosovu.
  • 25.11.2021
Kurti: Uskoro naplata struje na severu
Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je danas da će građani koji žive u opštinama na severu Kosova vrlo brzo početi da plaćaju struju.
  • 25.11.2021
Gervala: Rat je ponovo pretnja Balkanu
"Moraju se preduzeti hrabri koraci protiv onih koji promovišu destabilizaciju susednih zemalja u regionu, kao što su Srbija i Rusija, delimično Kina, da bi se ublažila ova velika opasnost", rekla je ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala na sastanku Partnerske komisije na ministarskom nivou Američko-jadranske povelje (A5) koji se održava u Zagrebu.
  • 25.11.2021