Vesti
Politika

Osmani: Demokratija je osnova kosovskog društva

"Kosovo napreduje kroz slobodne i fer izbore sa mirnom tranzicijom vlasti, netaknutom slobodom medija i najvišim standardima ljudskih prava koji su zapečaćeni našim ustavom", poručila je kosovska predsednica Vjosa Osmani na virtulenom Samitu za demokratiju koju organizje američki predsednik Džo Bajden.
Osmani: Demokratija je osnova kosovskog društva
Vjosa Osmani (Foto Predsedništvo Kosova)

Kosovo će uskoro obeležiti 14 godina od nezavisnosti, podsetila je Osmanijeva.

"Demokratija je u osnovi našeg društva, duboko je ukorenjena u našoj istorijskoj borbi za slobodu i ljudska prava. I, kao što je naš osnivač, predsednik Rugova predvideo, Kosovo se u velikoj meri oslanja na tri stuba: slobodu, nezavisnost i demokratiju", kazala je ona.

Vjosa Osmani je kazala da "demokratiju ne smemo uzimati zdravo za gotovo", te da je "moramo braniti bez predaje".

"Bilo da je zemlja velika ili mala, svi možemo da napravimo razliku, posebno ako udružimo snage. Stoga se obavezujemo da ćemo raditi sa svima vama na postizanju naših ciljeva, da delimo najbolje prakse, da se suprotstavimo ruskom mešanju i propagandi i da promovišemo mir širom sveta".

Osmanijeva je tokom govora navela da će 2022. organizovati Globalni samit za žene u miru i bezbednosti koji ć́e okupiti lidere iz celog sveta.Ostale vesti

Dafina Gedžu-Bunjaku vršilac dužnosti ministarke zdravlja
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, nakon odluke ministra zdravlja  Rifata Latifa o podnošenju neopozive ostavke na tu funkciju, imenovao Dafinu Gedžu-Binjaku na mesto v.d. ministra, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 07.10.2022
Stano: Kašnjenje u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata

Portparol Evropske unije Peter Stano objasnio je kašnjenje srpske kompanije Elektrosever zbog nesprovođenja sporazuma o energetici, postignutog u Briselu u junu ove godine, između Kosova i Srbije.

  • 07.10.2022
Evropska komisija potvrdila preporuku o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Evropska komisija je potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za građane Kosova. Ocenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje "u potpunosti važeća".

  • 07.10.2022
Bez velikih očekivanja od Vučićevog obraćanja. „Pritisci postoje, a mi već znamo da živimo teško“
Posle niza sastanaka sa evropskim zvaničnicima i posle gotovo deset dana držanja u neizvesnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se obratiti javnosti. Obraćanje dolazi i nakon trilateralnog sastanka koji je imao u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na kojem je jedna od tema bila Kosovo. Poznavaoci prilika na Kosovu veruju da će Vučić ponovo izaći sa pričom o „teškim danima“ i pritiscima po pitanju postizanja konačnog rešenja sa zvaničnicima u Prištini.
  • 07.10.2022
Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022