Vesti
Politika

Osmani: Datum održavanja izbora ostaje 17. oktobar

Nije postignut dogovor o odlaganju datuma izbora, izjavila je predsednica Kosova Vjosa Osmani nakon sastanka sa liderima političkih partija.
Osmani: Datum održavanja izbora ostaje 17. oktobar
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Predsednica Osmani je nakon održanog sastanka sa predstavnicima političkih stranaka, kazala da je uprkos preporuci Nacionalnog istituta za javno zdravlje, da bi izbori uticali na pogoršanje epidemiloške situacije, nije postignut dogovor o odlaganju izbora.

„Uprkos preporuci zdravstvenih stručnjaka, opozicione političke stranke nisu pristale na odlaganje izbora. Poštujem njihovu odluku, ali ne znači da se slažem sa njom. Datum izbora ostaje taj, koji je prvobitno bio”, poručila je ona.

Osmani je napomenula da ukoliko dođe do povećanja broja zaraženih kovidom-19, ponovo će biti održan sastanak o odlaganju lokalnih izbora.Ostale vesti

Stoltenberg sa Kurtijem: NATO može i da poveća prisustvo svojih trupa
Nakon sastanka sa kosovskim premijerom Aljibinom Kurtijem, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da činjenica da je NATO na Kosovu sa skoro 4.000 vojnika pokazuje njegovu posvećenost i spremnost da interveniše u slučaju ugrožavanja stabilnosti.
  • 17.08.2022
Vučić sa Lajčakom: Srbija insistira na sprovođenju sporazuma
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Briselu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
  • 17.08.2022
DSK traži smenu ambasadora u Hrvatskoj jer je protiv njega podneta krivična prijava

Demokratski savez Kosova (DSK) zatražio je smenu ambasadora Kosova u Hrvatskoj Martina Berišaja, navodeći da je Agencija za borbu protiv korupcije danas podnela krivičnu prijavu protiv njega.

  • 17.08.2022
Ziade: Dijalog i kompromis jedini put ka stabilnosti
Uoči sastanka na visokom nivou između predstavnika Beograda i Prištine u Briselu, šefica UNMIK-a Karoline Ziade poziva sve strane da se konstruktivno angažuju i podrže integritet procesa dijaloga uz podršku EU.
  • 17.08.2022
EU: Fokus dijaloga na postizanju sveobuhvatnog sporazuma
Iz Evropske unije je još jednom potvrđeno da će sutra, u četvrtak 18. avgusta, u Briselu biti nastavljen dijalog na najvišem nivou između predstavnika vlasti u Srbiji i na Kosovu.
  • 17.08.2022
Stoltenberg: Kfor spreman da reaguje ako stabilnost bude ugrožena
Generalni sekretar NATO Jans Stoltenberg rekao je posle sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem da je potrebna odgovornost svih strana da bi se situacija na Kosovu poboljšala. On je pozvao Beograd i Prištinu da pokažu uzdržanost i izubegnu nasilje. On je dodao da je Kfor spreman da inteveniše ukoliko bi stabilnost bila ugrožena.
  • 17.08.2022