Vesti
Politika

Osmani CIK-u: Pravo glasa ne može biti oduzeto telefonskim pozivom

Nakon odluke kosovske Centralne izborne komisije da potencijalni glasači koji žive van Kosova, ne budu registrovani ukoliko ne odgovore na telefonski poziv radi potvrde identiteta, reagovala je vršilac dužnosti kosovskog predsednika, Vjosa Osmani.
Osmani CIK-u: Pravo glasa ne može biti oduzeto telefonskim pozivom
Sa prethodnog glasanja (Foto arhiva Kim)

Osmani je u objavi na društvenoj mreži Fejsbuk napisala da je pravo glasa jedno od osnovnih ljudskih prava i da ne može biti oduzeto na način na koji to predviđa Centralna izborna komisija.

Osmani je poručila da odluka CIK-a predstavlja ugrožavanje prava glasa.

Dodala je da je to pravo zaštićeno kosovskim ustavom i međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima, te da kao takvo ne može biti osporeno jednim telefonskim pozivom.

Takva odluka CIK-a, navela je Osmani, može dovesti do toga da pravo glasa bude ugroženo na flagrantan način.

Prema odluci CIK-a, u prijavi za registraciju podnosilac zahteva treba da napiše isključivo svoj broj telefona.

CIK će potom utvrditi identitet podnosioca prijave pozivajući ga na kontakt telefon.

Ukoliko podnosilac prijave ne odgovori na poziv - njegova prijava biće odbijena.Ostale vesti

Tri srpska politička subjekta u trci za poslanike u kosovskoj skupštini
U trci za poslanička mesta u kosovskom parlamentu će se naći tri srpska politička subjekta: Srpska lista, Građanska inicijativa "Za slobodu, pravdu i opstanak" i Građanska inicijativa "Srpski demokratski savez".
  • 16.01.2021
rDžava Srbija će se boriti na svaki način da pronađe one koji su počinili ubistvo Olivera Ivanovića, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 16.01.2021
Ističe rok za predaju izbornih lista
Danas je poslednji dan da politički subjekti predaju svoje liste sa imenima kandidata za poslanike, koji će nakon overe moći da se nadmeću za mesta u Skupštini Kosova.
  • 16.01.2021
“Profesionalno ubistvo prepušteno amaterskoj istrazi”
"Ako stvar posmatramo apstraktno, imamo jedno profesionalno ubistvo koje je prepušteno amaterskoj istrazi", kazao je novinar i bivši direktor Radio Beograda Milivoje Mihajlović govoreći o ubistvu Olivera Ivanovića. Oliverov bratanac, Aleksandar Ivanović, ističe da je u Beogradu mrak kada je istraga u pitanju, "jedino što imamo je postupak koji se vodi u Prištini, a on je poprilično nesrećan".
  • 15.01.2021
Srpska lista predala spisak kandidata za izbore
Predstavnici Srpske predali su kandidaturu za predstojeće vanredne parlamentarne izbore Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini. "Duboko sam uveren, znam, da će Srpska lista i ovoga puta osvojiti svih deset mandata”, poručio je predsednik SL Goran Rakić.
  • 15.01.2021
Stano: Petković bio odgovarajuće najavljen, poštovati dogovor
Portparol EU Peter Stano u izjavi za Tanjug kaže da je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković bio najavljen za posetu Kosovu na "odgovarajući način, u skladu sa modalitetima koje su dogovorile obe strane”, apostrofirajući obavezu poštovanja dogovora postignutog u okvru dijaloga Beograda i Prištine o posetama zvaničnika.
  • 14.01.2021