Vesti
Politika

Osmani CIK-u: Pravo glasa ne može biti oduzeto telefonskim pozivom

Nakon odluke kosovske Centralne izborne komisije da potencijalni glasači koji žive van Kosova, ne budu registrovani ukoliko ne odgovore na telefonski poziv radi potvrde identiteta, reagovala je vršilac dužnosti kosovskog predsednika, Vjosa Osmani.
Osmani CIK-u: Pravo glasa ne može biti oduzeto telefonskim pozivom
Sa prethodnog glasanja (Foto arhiva Kim)

Osmani je u objavi na društvenoj mreži Fejsbuk napisala da je pravo glasa jedno od osnovnih ljudskih prava i da ne može biti oduzeto na način na koji to predviđa Centralna izborna komisija.

Osmani je poručila da odluka CIK-a predstavlja ugrožavanje prava glasa.

Dodala je da je to pravo zaštićeno kosovskim ustavom i međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima, te da kao takvo ne može biti osporeno jednim telefonskim pozivom.

Takva odluka CIK-a, navela je Osmani, može dovesti do toga da pravo glasa bude ugroženo na flagrantan način.

Prema odluci CIK-a, u prijavi za registraciju podnosilac zahteva treba da napiše isključivo svoj broj telefona.

CIK će potom utvrditi identitet podnosioca prijave pozivajući ga na kontakt telefon.

Ukoliko podnosilac prijave ne odgovori na poziv - njegova prijava biće odbijena.Ostale vesti

„Razmena teritorija Srbije i Kosova bi bila veoma opasna“
Razmena teritorija Srbije i Kosova "bi bila veoma opasna", izjavio je izaslanik EU Miroslav Lajčak francuskom listu Mond, navodeći da je dijalog zastao zbog izbora na Kosovu, ali da je Evropska unija zadovoljna što je vraćeno ključno jedinstvo sa SAD u politici prema Zapadnom Balkanu.
  • 27.01.2021
Tri predloga za Srbiju i Kosovo
Međunarodna krizna grupa (ICG) u novom izveštaju navodi da bi dve strane u dijalogu Beograda i Prištine trebalo da javno priznaju potrebu za kompromisom.
  • 27.01.2021
Portparol Centralne izborne komisije Valjmir Eljezi rekao je da je do sada pristiglo oko 120.000 prijava iz dijaspore, onih koji žele da se registruju za glasanje na izborima, a da je odobreno je oko 44.000 zahteva, prenosi Ekonomija Onlajn.
  • 27.01.2021
Stefanović sa Federićijem: Održati saradnju na profesionalnom nivou
Ministar odbrane Republike Srbije Nebojša Stefanović sastao se sa komandantom Kfora general-majorem Frankom Federićijem. "Od Kfora se očekuje da obezbedi sigurno okruženje za sve etničke grupe u južnoj srpskoj pokrajini", rekao je Stefanović.
  • 26.01.2021
Aljbinu Kurtiju po drugi put zabranjeno da se kandiduje za poslanika
Izborni panel za žalbe u Prištini (IPŽ) zabranio je učešće na izborima 14. februara svim poslaničkim kandidatima koji su u protekle tri godine pravosnažno osuđivani na Kosovu, među kojima je i nosilac liste i kandidat za premijera pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti.
  • 26.01.2021
Kampanja pre zvanične kampanje?: Mirićima nova kuća, stanarima u
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić i njegove kolege iz Srpske liste danas su uručili ključeve novoizgrađene kuće porodici Mirić iz Gračanice i obišli radove na renoviranju naselja "Bergen" u Ugljaru. Iako kampanja za izbore još nije počela, ipak su poručili da je Srpska lista jedinstvena i da to jedinstvo ne mogu da naruše ni "vetrovi koji će povremeno duvati".
  • 26.01.2021