Vesti
Politika

Osmani: Borba protiv organizovanog kriminala beskompromisna

Borba protiv organizovanog kriminala je beskompromisna i o njoj se ne može pregovarati, rekla je predsednica Kosova Vjosa Osmani nakon nakon policijske akcije u nekoliko gradova na Kosovu.
Osmani: Borba protiv organizovanog kriminala beskompromisna
Vjosa Osmani (Foto Kosova Press)

Osmanijeva je kazala da današnju akciju ne treba nazvati "akcijom na severu" jer je to bila akcija u različitim delovima Kosova i protiv različitih etničkih grupa.

Ona je naglasila da borba protiv organizovanog kriminala "nema logo etničke pripadnosti, već logo pripadnosti kriminalnim grupama".

"Borba protiv organizovanog kriminala je beskompromisna i o njoj se ne može pregovarati. Pregovarati i praviti kompromis sa kriminalom znači postati jedan od njih. Stoga se današnja akcija Kosovske policije i carine, ovlašćene od strane pravosudnih institucija, ne može nazvati "akcijom na severu", jer je to bila akcija u različitim delovima Kosova, protiv osoba različite nacionalnosti, a ta lica su imala zajedničko šverc i organizovani kriminal", navela je Osmanijeva.

"Ova vrsta zločina je oduvek bila multietnička", doadala je.

Nekoliko Albanca na jugu i nekoliko Srba na severu i ljudi drugih nacionalnosti, često uz pomoć određenih političara, godinama su organizovali ovaj zločin. Ali, ti dani su prošli. Svako ko pokušava da to predstavi drugačije, pomagač je kriminalnim grupama protiv kojih se EU bori dve decenije. Sada, kada je ova borba protiv kriminala stvarna, beskompromisna i o kojoj se ne može pregovarati, očekujemo da će EU ostati verna vrednostima vladavine prava koje i sama zastupa", saopštila je Osmanijeva.Ostale vesti

Odalović: Priština ima maksimalističke zahteve

Generalni sekretar Narodne Skupštine Srbije Veljko Odalović je, gostujući u Jutarnjem programu RTS, rekao da je izveštaj Evropske komsije lepa vest, s obzirom na prošlogodišnji izveštaj koji je bio drugačiji, dosta negativniji.

  • 21.10.2021
Sastanak Radne grupe o slobodi kretanja u Briselu
Prvi sastanak Radne grube delegacija Beograda i Prištine nakon postignutog dogovora o prekidu blokade na Jarinju i Brnjaku i registarskim tablicama biće održan danas u Briselu.
  • 21.10.2021
CIK sutra odlučuje o ponovnom prebrojavanju glasova

Centralna izborna komisija (CIK) odlučiće u četvrtak da li će doći do ponovnog brojanja glasova.

  • 20.10.2021
“Blag izveštaj EK, traže se opravdanja za kosovske vlasti”
Evopska komisija je u poslednjem izveštaju o Kosovu bila vrlo nežna prema kosovskim institucijama, ne želeći da im povredi političku sujetu, smatraju poznavaoci kosovskih prilika. Miodrag Marinković zamera evropskim zvaničnicima to što su bili vrlo blagi, ocenjujući bezbednosnu situaciju stabilnom. Tanja Vujisić kaže da nije potreban izveštaj EK da podseća Prištinu na ispunjene obaveze iz Briselskog sporazuma.
  • 20.10.2021
Stano: Cilj Radne grupe da se nađe trajno rešenje za tablice

Prvi sastanak Radne grupe, koja bi trebalo da se bavi rešavanjem spora Beograda i Prištine oko registarskih tablica biće održan sutra u Briselu, potvrdio je za Tanjug portparol EU, Peter Stano. "Cilj radne grupe je da se nađe trajeno rešenje za ovo pitanje", kazao je on.

  • 20.10.2021
Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021