Vesti
Politika

Osmani: Borba protiv organizovanog kriminala beskompromisna

Borba protiv organizovanog kriminala je beskompromisna i o njoj se ne može pregovarati, rekla je predsednica Kosova Vjosa Osmani nakon nakon policijske akcije u nekoliko gradova na Kosovu.
Osmani: Borba protiv organizovanog kriminala beskompromisna
Vjosa Osmani (Foto Kosova Press)

Osmanijeva je kazala da današnju akciju ne treba nazvati "akcijom na severu" jer je to bila akcija u različitim delovima Kosova i protiv različitih etničkih grupa.

Ona je naglasila da borba protiv organizovanog kriminala "nema logo etničke pripadnosti, već logo pripadnosti kriminalnim grupama".

"Borba protiv organizovanog kriminala je beskompromisna i o njoj se ne može pregovarati. Pregovarati i praviti kompromis sa kriminalom znači postati jedan od njih. Stoga se današnja akcija Kosovske policije i carine, ovlašćene od strane pravosudnih institucija, ne može nazvati "akcijom na severu", jer je to bila akcija u različitim delovima Kosova, protiv osoba različite nacionalnosti, a ta lica su imala zajedničko šverc i organizovani kriminal", navela je Osmanijeva.

"Ova vrsta zločina je oduvek bila multietnička", doadala je.

Nekoliko Albanca na jugu i nekoliko Srba na severu i ljudi drugih nacionalnosti, često uz pomoć određenih političara, godinama su organizovali ovaj zločin. Ali, ti dani su prošli. Svako ko pokušava da to predstavi drugačije, pomagač je kriminalnim grupama protiv kojih se EU bori dve decenije. Sada, kada je ova borba protiv kriminala stvarna, beskompromisna i o kojoj se ne može pregovarati, očekujemo da će EU ostati verna vrednostima vladavine prava koje i sama zastupa", saopštila je Osmanijeva.Ostale vesti

Salvioli: Beograd i Priština bez odlaganja da nastave potragu za nestalima

Specijalni izvestilac UN za promociju istine, pravde, reparacija i garancija neponavljanja zločina Fabijan Salvioli pozvao je Beograd i Prištinu da nastave bez odlaganja potragu za nestalim licima, kao i da intenziviraju napore da se izvršioci teških kršenja ljudskih prava i humanitarnog prava privedu pravdi, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

  • 02.12.2022
Rašić: Legitimno sam izabran za ministra

Lider Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić izjavio je da smatra da je legitimno izabran za ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova.

  • 02.12.2022
Arsenijević se povukao, neće učestvovati na izborima
Aleksandar Arsenijević, predsednik Građanske inicijative „Srpski opstanak“, povukao je svoju kandidaturu za gradonačelnika Severne Mitrovice, potvrdio je sam Arsenijević list Danas.
  • 02.12.2022
Uplaćene
U četiri opštine na severu Кosova je počela isplata zarada onima koji su nakon 5. novembra napustili kosovske institucije. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističu da će zarade biti redovne i uplaćivane na vreme, početkom svakog meseca.
  • 02.12.2022
Sunjog: Pratimo pripreme najavljenih izbora na severu
Misija EU za praćenje izbora (EFM), koja je na Kosovu od 14. novembra, predstavila je danas u Prištini preliminarne nalaze o napretku u sprovođenju do sada postignutih preporuka za praćenje izbora. Još uvek nije poznato da li će Misija EU pratiti vanredne lokalne izbore na severu Kosova zakazane za 18. decembar.
  • 02.12.2022
Stano: Kod imenovanja Rašića nije poštovana procedura
Portparol Evropske komisije Petar Stano izjavio je da Evropska unija (EU) i svih 27 članica pozivaju Kosovo da se kod postavljanja ministara poštuju sve neophodne procedure i da kod imenovanja Nenada Rašića za ministra nije poštovana ustavna procedura, ali to je na Ustavnom sudu Kosova.
  • 02.12.2022