Vesti
Politika

Osmani: Beograd je oruđe Rusije za destabilizaciju

Predsednica Kosova Vjosa Osmani ponovila je da zvanični Beograd nastavlja da, kako tvrdi, sledi staru politiku bivšeg predsednika Slobodana Miloševića, tako što je postao oruđe Rusije za destabilizaciju Kosova i Zapadnog Balkana, sve sa ciljem da uništi dostignuća SAD prethodnih decenija u regionu.
Osmani: Beograd je oruđe Rusije za destabilizaciju
Vjosa Osmani (Foto Predsedništvo Kosova)

Ona ocenjuje da je „kosovska priča - priča o uspehu“ i tvrdi da Prištinu podržavaju „njeni najveći saveznici, posebno SAD“.

„Kada govorimo o Kosovu, uglavnom govorimo u kontekstu rata. Neki ljudi u svetu misle da je rat na Kosovu počeo 2011. godine, kada je počeo dijalog Kosova i Srbije“, kazala je Osmani u Njujorku, na Institutu za spoljnu politiku pri univerzitetu Džon Hopkins, prenela je Koha.

Osmani je govorila i o, kako je rekla, destruktivnoj politici Rusije u regionu Zapadnog Balkana, tvrdeći da „režim u Srbiji nastavlja da sledi isti mentalitet, ali korišćenjem različitih strategija, pokušavajući da stvori takozvani veliki srpski svet“.

Ona je optužila Rusiju da ima specifične interese u regionu i da i to nije samo destabilizacija Kosova, već da Moskva želi da poništi sve što su SAD postigle u poslednje tri decenije, a to su, prema njenim rečima, stabilnost i demokratija.Ostale vesti

Mustafa: Vlada Aljbina Kurtija je vlada nasilja
Bivši kosovski premijer Isa Mustafa smatra da je vlada Ajbina Kurtija "vlada nasilja i da se po nasilju ne razlikuje mnogo od Rusa, koji su zapalili Ukrajinu, dok je ona zapalila institucije Kosova".
  • 09.08.2022
EU: Kasni se sa sprovođenjem energetskih sporazuma Kosova i Srbije
Evropska unija je konstatovala da se kasni sa realizacijom Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Briselskog dijaloga, napominjući da se radi o "tehničkim razlozima".
  • 09.08.2022
Kurti sa Kvintom o severu, energetici, dijalogu
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini. Na sastanku je govoreno o energetici, opštinama na severu, političkim događajima na Kosovu i u regionu, te bezbednosnoj situaciji.
  • 09.08.2022
MUP Kosova: Preregistracija na RKS tablice samo uz kosovsku ličnu kartu
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je odgovore na, kako navode, najčešće postavljanja pitanja građana o registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, te pozvalo sve da registruju vozila od 1. septembra do 31. oktobra ove godine.
  • 09.08.2022
Rukići: Izjave o mogućem ratu na Kosovu utiču i na strane investitore
Bivši predsednik Privredne komore Kosova (PKK) Berat Rukići ocenio je da širenje mišljenja u globalnim medijima da može doći do rata na Kosovu utiče negativno na strane investitore.
  • 09.08.2022
Kurti sa Kajarijem: Pozvao na slanje jasnih poruka o „delovanju kriminalnih struktura na severu“

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari, sastali su se u prostorijama kosovske vlade. Bliska saradnja kosovskih institucija i NATO misije na Kosovu bila je glavna tema sastanka.

  • 09.08.2022