Vesti
Politika

Osmani: Ako Srbi žele nove izbore na severu, postoji legalan način

Predsednica Kosova Vjosa Osmani saopštila je da je danas u Moldaviji održan kratak zajednički sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, na kome su bili i predsednik Francuske Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc i šef spoljne politike EU Žozep Borel. Onaw je navela da postoji mogućnost održavanja novih izbora u četiri opštine na severu, što su zatražili francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc.
Osmani: Ako Srbi žele nove izbore na severu, postoji legalan način
Vjosa Osmani (Foto AP Photo/Vadim Ghirda)

Osmani i Vučić su prvo održali odvojene sastanke sa Makronom, Šolcom i Borelom.

„Na kraju sastanka sa Makronom i Šolcom su predložili da se neformalno razgovara sa predsednikom Srbije, naravno da je sastanku prisustvovao i visoki predstavnik EU Žozep Borel. Imali smo zajednički sastanak oko 10 minuta, gde se još jednom pokazalo da Vučića ne zanimaju ni rešenja ni mir, već da je u stvari glavni izvor nestabilnosti u celom našem regionu. Ali, nastaviću da radim sa našim partnerima, sa Nemačkom, sa Francuskom, sa SAD kao našim ključnim saveznikom, ali i sa drugim zemljama na nekim od pitanja koje predlažu predsednik Makron i kancelar Šolc. Možda su pred nama izbori. Imamo zajedničku volju, a to je da suvereno i nezavisno Kosovo bude uspešno na celoj svojoj teritoriji. Naravno, nikada ne bežeći od naših obaveza da zaštitimo sve građane, uključujući i srpsku manjinu“, naglasio je Osmani u intervjuu za RTK iz Moldavije, gde je učestvovao na drugom Samitu Evropske političke zajednice (EPZ) u Kišinjevu. .

Ona je rekla da rešenja za eskalaciju situacije postoje, ali moraju da budu kompatibilna sa Ustavom Kosova.

„Jasno sam stavila do znanja da ne pregovaram jer se pregovori vode u Briselu i Ustavni sud je jasno definisao ko vodi te pregovore. Međutim, kao predsednik zemlje, naravno, poštujem predloge naših saveznika, koji su dali i daju mnogo za stabilnost Kosova i regiona. Sedeli smo i razgovarali. Pre njih sam tražio od Vučića da ukloni vojsku sa granice, da ukloni kriminalne bande sa Kosova i da sprovede dugu listu sporazuma koje nije sproveo. Pitala sam ga da li po njemu postoji dogovor ili ne jer se pojavljuje pred drugim strankama, možda poštuje dogovore, ali javno izađe i kaže da ih neće sprovoditi. Dakle, ima stvari koje smo uradili na veoma korektan i konstruktivan način, kao što su zahtevi sa pojašnjenjem, pokazujući da smo spremni da zajedno sa saveznicima pronađemo put napred. Sa njima razgovaramo o putu napred, i obavezama koje je Kosovo preuzelo u sporazumu, još jednom sam danas pokazala da su sve naše institucije posvećene njihovom sprovođenju i da nećemo bežati od njih. S druge strane, Vučić se kao i obično buni, viče i još mnogo toga, ali takva mu je priroda“, dodala je predsednica Osmani.

Ona je rekla da Vučić nema odgovor i da su kao i obično odmah usledile optužbe i mnoge druge stvari, što je predsednica ocenio kao mentalitet prošlosti.

Osmani je navela da je to jasan zahtev Nemačke i Francuske, da kad god se organizuju izbori, treba da bude učešća, da se Srbima ne zabranjuju i da se ne vrši pritisak na njih da učestvuju na izborima.

Ona je rekla da u okviru zakona i Ustava Kosova postoji mogućnost novih izbora, ali je važno da Srbi na severu učestvuju na njima, iskoriste učešće.

"Oni moraju da učestvuju i biraju predstavnike koje žele i da se postaraju da se njihova prava poštuju preko predstavnika koje biraju”, rekao je Osmani, ne isključujući ovu akciju kao rešenje za eskalaciju situacije.

„Naši zakoni dozvoljavaju nove izbore ako postoji određeni procenat građana koji su na biračkom spisku i pokrenu takav postupak. Dakle, ako postoje takve procedure, naše institucije su prinuđene da deluju“, podvukla je Osmani.

Predsednica je dalje rekla da je na građanima ovih opština da li žele nove izbore.

„Ako žele, postoji legalan način da se vrlo brzo organizuju. Oni obrađuju svoje predstavke i mi poštujemo naš zakon. Ne tražimo ništa više od zakonitosti i ustavnosti na celoj teritoriji Republike Kosovo. Ali, kada se raspišu novi izbori, naravno da je važno da oni učestvuju, odnosno da učestvuju kao kandidati, ali istovremeno učestvuju i na izborima i time se obezbeđuje veći legitimitet izabranih“, rekla je ona.Ostale vesti

Vučić o svom govoru u UN: Male zemlje srećne što je neko smeo da kaže

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su mu se posle govora na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija javili iz malih zemalja, srećni što je neko smeo da kaže isto što i oni misle.

  • 21.09.2023
Osmani od Bajdena dobila snažne garancije za nastavak podrške Kosovu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani, koja boravi u Njujorku gde se održava 78. zasedanje Skupštine Ujedinjenih nacija, učestvovala je na zvaničnom prijemu u organizaciji predsednika SAD Džoa Bajdena gde je dobila "snažne garancije za kontinuiranu američku podršku Kosovu", saopštilo je Predsedništvo.

  • 21.09.2023
Vučić na Generalnoj skupštini UN: Gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Poručuje da je gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen. Mir je postao zabranjena reč, a jedina vrednost koja je ostala velikim silama su principi, ali lažni, rekao je Vučić ističući da je na delu primena dvostrukih aršina. 
  • 21.09.2023
Trajković osudila hapšenja Srba
KFOR nije odgovorio na ondašnji napad na severu, jer je svestan da eskalacija vodi u destabilizaciju. Hapšenja Srba na Kosovu jasna su i svesna eskalacija, poručila je danas savetnica ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Rada Trajković. 
  • 21.09.2023
Nastavak diplomatske misije Ivice Dačića na marginama GS UN
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić sastao se na marginama trećeg dana zasedanja Generalne skupštine (GS) Ujedinjenih nacija sa ministrima spoljnih poslova Ekvatorijalne Gvineje, Mongolije, Paname, Azerbejdžana, Somalije, Istočnog Timora i Grčke, kao i sa izvršnim direktorom UN Kancelarije za projektne usluge (UNOPS).
  • 21.09.2023
Stano o hapšenjima: Pratimo situaciju, u kontaktu smo sa vlastima na Kosovu
Evropska Unija je u kontaktu sa vlastima u Prištini kako bi dobila sve informacije o poslednjim hapšenjima Srba na severu Kosova, pod optužbom da su počinili ratne zločine.
  • 21.09.2023