Vesti
Politika

Orlić: Sednica Skupštine o Kosovu će trajati dva dana

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić izjavio je da očekuje da će sednica parlamenta o Kosovu i Metohiji, zakazana za 13. septembar, trajati dva dana.
Orlić: Sednica Skupštine o Kosovu će trajati dva dana
Vladimir Orlić (Foto N1)

Orlić je za TV Prva rekao da su iz Vlade Srbije dobili izveštaj o toku pregovaračkog procesa Beograda i Prištine od 15. juna 2021. godine, kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u skupštini takodje podnosio izveštaj, do 1. septembra 2022. godine.

„Od tog perioda, do ovog septembra, dobili smo izveštaj, doći će predsednik Srbije. Iz Skupštine će se obratiti ne samo narodnim poslanicima, nego našem narodu o svim ovim stvarima – sa čim se sve suočavamo, sa kakvim ćemo se izazovima nositi u narednom periodu, ali i onome što smo uspeli da uradimo za naš narod na Kosovu i Metohiji“, kazao je on.

Govoreći o tome kakvu atmosferu očekuje na sednici, Orlić je rekao da ne može da kaže da očekuje da će svi na toj sednici biti ozbiljni i odgovorni i da će biti složni oko pitanja kao što je Kosovo i Metohija.

On je naveo i da ne zna kako bi opozicija mogla da nastupa ujedinjeno na toj sednici, jer u istim redovima sede oni koji su otvoreno za nezavisno Kosovo, i oni koji su otvoreno za to da se svaki dijalog napusti i da „počne oružjem da se rešava“ i istakao da su i jedni i drugi na „jednako neodgovornim i za državu štetnim i pogubnim pozicijama“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas da će na sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji sam odgovarati na pitanja poslanika, pošto je mandatar tek izabran, a vlada još nije formirana.Ostale vesti

Overene prijave kandidata za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova
Centralna izborna komisija overila je danas imena kandidata za gradonačelnike opština Severna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić.
  • 28.11.2022
Brnabić u Bukureštu: Srbija ceni principijelan stav Rumunije o Kosovu
Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je u Bukureštu s premijerom Rumunije Nikolaeom Ćukom o jačanju bilateralne saradnje na ekonomskom i političkom planu.
  • 28.11.2022
CIK danas verifikuje kandidate za gradonačelnike na severu

Centralna izborna komisija trebalo bi danas da verifikuje kandidate za gradonačelnike četiri opštine za vanredne izbore koji će se održati 18. decembra u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

  • 28.11.2022
Održana zajednička sednica albanske i kosovske skupštine u Tirani

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je u Tirani da su međusobni odnosi Albanaca sa strancima danas bolji nego ikada.

  • 27.11.2022
Dačić: Nema principa, već licemerja i dvostrukih standarda
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas kao licemerno to što je Svetska fudbalska organizacija (FIFA) pokrenula disciplinski postupak protiv reprezentacije Srbije, nakon što je u njenoj svlačionici na Mundijalu u Kataru navodno okačena zastava na kojoj je prikazana teritorija Kosova i Metohije, uz poruku "Nema predaje".
  • 27.11.2022
Vučić: Zahvalan sam našem narodu na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na Instagramu video u kojem su rezimirani događaji i susreti koje je imao tokom prethodne sedmice. "Posebno sam zahvalan našem narodu sa Kosova i Metohije što je pokazao da se, posle decenija terora, i dalje bori za svoje ognjište, za decu, za našu budućnost", napisao je Vučić.

  • 27.11.2022