Vesti
Politika

Orlić sa Osmanijem: Prekinuti sa napadima na Srbe i sa uzurpacijom opština na severu Kosova

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić sastao se sa predsedavajućim Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i ministrom spoljnih poslova Republike Severne Makedonije Bujurom Osmanijem, sa kojim je razgovarao o radu Misije OEBS-a na Kosovu, napadima na Srbe na Kosovu, uzurpaciji opština na severu i formiranju Zajednice srpskih opština, navodi se u saopštenju.
Orlić sa Osmanijem: Prekinuti sa napadima na Srbe i sa uzurpacijom opština na severu Kosova
Sa sastanka (Foto Narodna Skupština Srbije)

Orlić je naglasio, kako je saopšteno iz Skupštine Srbije, da Republika Srbija podržava rad Misije OEBS na Кosovu, koji proishodi iz Rezolucije SB UN 1244.

„Mi insistiramo na doslednom poštovanju ove obavezujuće rezolucije, kao i na poštovanju principa statusne neutralnosti OEBS prilikom rada, na šta skrećem pažnju, budući da je u prošlosti bilo slučajeva zloupotreba od strane Prištine“, rekao je predsednik Narodne skupštine, dodajući da Beograd ostaje posvećen dijalogu, očuvanju mira i stabilnosti.

„Zahtevamo i hitnu obustavu svakodnevnih etnički motivisanih napada na srpski narod na КiM, prekid uzurpacije opština na severu u kojima žive Srbi i neizostavno formiranje ZSO, u skladu sa potpisanim, već utvrđenim obavezama“, naglasio je Orlić.

Sagovornici su se tokom razgovora složili da su odnosi između Republike Srbije i Republike Severne Makedonije na najvišem nivou ikada, te da ih potvrđuje odlična saradnja u sferi ekonomije, posebno ostvarena u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“.Ostale vesti

London pozvao Prištinu da ukloni specijalce sa severa Kosova
London poziva vladu Kosova da ukloni specijalne policijske jedinice iz opština na severu, a da novoizabrani gradonačelnici obavljaju dužnost sa alternativnih lokacija, rekao je ministar spoljnih poslova Endru Mičel u britanskom parlamentu.
  • 06.06.2023
Lajčak i Ekobar: Deeskalacija situacije, hitni izbori i povratak dijalogu

"Nažalost, vratili smo se u Prištinu da se bavimo situacijom na severu, umesto normalizacijom odnosa, i to nije dobra vest. Ovde smo u ime EU i SAD zajedno sa mojim kolegom i prijateljem Gabrijelom (Eskobarom) da pomognemo da se pronađe rešenje za situaciju na severu. Predstavili smo predlog u ime međunarodne zajednice koji sadrži tri elementa, prvo - deeskalaciju situacije na terenu, drugo - brzo nove izbore na severu, i treće - povratak dijalogu i procesu normalizacije", rekao je specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

  • 05.06.2023
Lajčak i Eskobar u Prištini
Specijalni izaslanici EU i SAD Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar stigli su u zgradu Vlade Kosova u Prištini.
  • 05.06.2023
Slađana Pantović imenovana za potpredsednicu opštine Zvečan
Slađana Pantović imenovana je danas za potpredsednicu opštine Zvečan. Odluku je potpisao gradonačelnik  Iljir Peci.
  • 05.06.2023
Turski specijalci stigli na Kosovo u pomoć KFOR-u
Pripadnici turskog bataljona komandosa, čije je slanje zatražio NATO, stigao je na Kosovo zbog nedavnog pogoršanja bezbednosne situacije, javila je agencija Asošiejted pres.
  • 05.06.2023
Stano: EU spremna da sazove susret Vučića i Kurtija ako se smanji napetost na Kosovu
Evropska unija (EU) je spremna da sazove sastanak lidera Srbije i Kosova pod uslovom da se učine opipljivi koraci na smanjivanju zaoštravanja na Kosovu.
  • 05.06.2023