Vesti
Politika

Orlić: Nikakva stolica za Kosovo u UN

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić razgovarao je danas sa šeficom Kancelarije UN u Beogradu Mari Jamašitom i poručio da je poruka predsednika Srbije Aleksandra Vučića jasna - "Nikakva stolica za zakozvano Kosovo u Ujedinjenim nacijama ne dolazi u obzir".

Orlić: Nikakva stolica za Kosovo u UN
Predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić sa predstavnicom generalnog sekretara UN i šeficom kancelarije UN u Beogradu Mari Jamašitom (Foto Narodna skupština Srbije)

Kako se navodi u saopštenju Skupštine, Orlić je rekao da će zasedanje Generalne skupštine UN u Njujorku biti prilika da se ponovo na tako važnom mestu čuju stavovi Srbije i da se pokaže principijelna posvećenost Srbije međunarodnom pravu i očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta države.

"Pitanje ko još može da kaže da to radi principijelno kao Srbija. S tim u vezi, jasna je poruka predsednika Srbije da bilo kakva stolica za tzv. Kosovo u UN ne dolazi u obzir. Na taj način branimo svoj državni i nacionalni interes, ali i međunarodno javno pravo i osnovne principe na kojima počivaju UN. Ugrožavanje ovih temelja značilo bi i ugrožavanje same organizacije UN", rekao je Orlić.

Dodao je da Beograd ulaže ogromne napore u dijalog sa Prištinom, te da Srbija uvek insistira na pronalasku rešenja koje čuva mir, a da Priština flagrantno krši sve postojeće dogovore i ignoriše i gazi svoje obaveze.

Jamašita je poručila da je Srbija važna članica UN i da su međusobna saradnja i odnosi na izvanrednom nivou i najavila novi izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK, koji će biti "činjenični prikaz situacije na Kosovu i Metohiji".

"Pristup Srbije rešavanju pitanja vezanih za Kosovo koji se fokusira na dijalog pod pokroviteljstvom EU je razumljiv i logičan, a Kancelarija UN u Beogradu teži da bude konstruktivan partner u naporima da se nađe rešenje za ovo teško pitanje", rekla je Jamašito.

Ona je, kako se navodi u saopštenjuu Skupštine, pozdravila održavanje posebne sednice parlamenta o Kosovu i to što su predstavnici opozicije imali dovoljno prostora da govore i iskažu svoje stavove i zahteve.

"Bio je to parlament u akciji. Čestitam vam", poručila je Jamašito.Ostale vesti

Dafina Gedžu-Bunjaku vršilac dužnosti ministarke zdravlja
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, nakon odluke ministra zdravlja  Rifata Latifa o podnošenju neopozive ostavke na tu funkciju, imenovao Dafinu Gedžu-Binjaku na mesto v.d. ministra, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 07.10.2022
Stano: Kašnjenje u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata

Portparol Evropske unije Peter Stano objasnio je kašnjenje srpske kompanije Elektrosever zbog nesprovođenja sporazuma o energetici, postignutog u Briselu u junu ove godine, između Kosova i Srbije.

  • 07.10.2022
Evropska komisija potvrdila preporuku o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Evropska komisija je potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za građane Kosova. Ocenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje "u potpunosti važeća".

  • 07.10.2022
Bez velikih očekivanja od Vučićevog obraćanja. „Pritisci postoje, a mi već znamo da živimo teško“
Posle niza sastanaka sa evropskim zvaničnicima i posle gotovo deset dana držanja u neizvesnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se obratiti javnosti. Obraćanje dolazi i nakon trilateralnog sastanka koji je imao u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na kojem je jedna od tema bila Kosovo. Poznavaoci prilika na Kosovu veruju da će Vučić ponovo izaći sa pričom o „teškim danima“ i pritiscima po pitanju postizanja konačnog rešenja sa zvaničnicima u Prištini.
  • 07.10.2022
Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022