Vesti
Politika

“Organizovanje glasanja na srpskom referendumu povreda kosovskog Ustava i suvereniteta”

Na sastanku sa predstavnicima zemalja Kvinte i EU, lideri kosovskih institucija su istakli da bi otvaranje centara za glasanje na srpskom referendumu predstavljalo povredu Ustava i kosovskih zakona, kao i međunarodnih praksi, a pre svega, povredu teritorijalnog integriteta Kosova od strane Srbije.
“Organizovanje glasanja na srpskom referendumu povreda kosovskog Ustava i suvereniteta”
Kurti, Osmani, Konjufca (Foto Epoka e re)

Vjosa Osmani, Aljbin Kurti i Gljauk Konjufca su u zajedničkom saopštenju za štampu nakon sastanka, ponovili da će Srbima na Kosovu biti omogućeno da glasaju putem pošte ili Kancelarije za vezu.

Kako navode, kosovske institucije su pozvale međunarodnu zajednicu da se u odnosu sa Kosovom primenjuju isti standardi kao i sa svakom drugom državom.

"Ustav Kosova, primenjivi zakoni na Kosovu, kao i međunarodno pravo i međunarodna praksa ne priznaju pravo nekoj državi da realizuje referendume na suverenoj teritoriji druge države. S toga, dosadašnje prakse, koje su primenjivane od 2012. godine, su bile protivustavne”, navode kosovski lideri, te tvrde da su takve prakse “rezultirale samo jačanjem ilegalnih struktura Srbije na Kosovu”.

Navode da se sada ne radi o ulozi OEBS-a, već ulozi Srbije i, kako navode, njenih paralelnih i ilegalnih struktura na Kosovu.

“Razlog zbog kojeg Srbija insistira da otvori glasačka mesta na Kosovu jeste i taj što smatra Kosovo delom svoje teritorije. S toga i želi da iskoristi referendum kao sredstvo za prostiranje svog suvereniteta nad Kosovom. Shodno tome, stav kosovskih institucija nema uopšte veze sa OEBS-om, već sa osporavanjem ove konstante tendencije Srbije, koja dokazuje jasne teritorijalne navode prema Kosovu”.

Kosovske institucije su pozvale “sve demokratske države” da podrže Kosovo u naporima da spreče postupke Srbije koji, kako navode, miniranju suverenitet, teritorijalni integritet i državnost Kosova, ističući pritom da Srbija ima podršku Rusije.

“Neodržavanje srpskog referenduma na suverenoj teritoriji Republike Kosovo je neophodan korak u našoj zajedničkoj bici protiv autokratija i u unapređenju demokratskih praksi, predanost koju je Kosovo ukazalo skoro i na Samitu za demokratiju koji su organizovale Sjedinjene Američke Države”, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Podsetimo, ranije danas predstavnici zemalja Kvitne i EU zatražili su od kosovskih predstavnika da omoguće glasanje Srbima na Kosovu na predstojećem referendum koji 16. januara organizuje Srbija.Ostale vesti

U Briselu nastavljen dijalog Beograda i Prištine o registarskim tablicama
U Briselu je održan sastanak Radne grupe eksperata Beograda i Prištine, koja bi trebalo da nađe obostrano prihvatljivo rešenje za spor oko registarskih tablica, naveo je na Tviteru specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
  • 28.01.2022
Vučić sa evroparlamentarcima: Srbi sa KiM se suočavaju sa poteškoćama
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa posrednicima Evropskog parlamenta u međustranačkom dijalogu poslanicima Tanjom Fajon, Vladimirom Bilčikom i bivšim poslanicima Knutom Flekenštajnom i Eduardom Kukanom.
  • 28.01.2022
Aljiu u Preševu: Kosovo ima obavezu da vrati dobro braći
Vlasti Srbije dozvolile su kosovskom ministru životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburnu Aljiju zvaničnu posetu Preševu. On je na zajedničkoj konferenciji za medije koju je održao sa gradonačelnicom Preševa Arditom Sinani rekao da su građani te opštine, ali i Bujanovca i Medveđe, uvek doprinosili Kosovu, pa i u ratu.
  • 28.01.2022
Petković u Nemačkoj o Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je u Berlinu sa zvaničnicima Ministarstva spoljnih poslova i preneo im stavove Beograda o potrebi dosledne primene ranije postignutih sporazuma sa Prištinom.
  • 28.01.2022
’’Održavanje izbora na Kosovu zavisi od međunarodne zajednice’’
Kosovski zvaničnici poručuju da će lokalni Srbi svoje pravo glasa na srpskim aprilskim izborima moći na teritoriji Kosova da iskoriste jedino putem pošte ili u Kancelariji za vezu Srbije u Prištini. Najavljeni dolazak specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i sprecijalnog predstavnika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara imaće presudan uticaj na to hoće li kosovske vlasti ipak dozvoliti održavanje izbora ili će ostati pri svom stavu, smatraju sagovornici RTV Kim.
  • 28.01.2022
Eskobar Prištini: Poštujte odluku suda u vezi sa Dečanima
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Gabrijel Eskobar poručio je vlastima u Prištini da sprovedu odluku Ustavnog suda za upisivanje u katastar zemljišta manastira Visoki Dečani.
  • 28.01.2022