Vesti
Politika

Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja

Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Potvrđivanjem rezultata parlamentarnih izbora 14. februara objavljena je kompletna lista poslanika koji će biti deo sledećeg zakonodavnog tela.

Osobe optužene za razna krivična dela, poput krivičnih dela iz poglavlja o korupciji, napadi, upotreba oružja izašli su kao pobednici u poslaničkoj trci, piše Koha, prenosi KoSSev.

Pobednik na izborima, Samoopredeljenje, ima najviše optuženih.

Šestorica poslanika ove stranke pred sudom su za krivično delo upotreba oružja i ometanje službenog lica, zbog njihovih radnji u vezi sa bacanjem suzavca u prostorijama Skupštine.

Stranka koja je deo svog programa posvetila borbi protiv korupcije imaće dva poslanika optužena za korupciju.

Mimoza Kusari-Ljilja (Lila), koja je jedna od žena sa najviše osvojenih glasova, optužena je za zloupotrebu službenog položaja u aferi poznatoj kao „oproštaj hidroelektrana“, a Jetmira Vrenezije je optužena za zloupotrebu službenog položaja sa namerama nanošenja štete preduzeću „Abi Shpk“, u svojstvu službenice u opštini Prizren.

Protiv Saljija Zibe (Sali Zyba), koji je dobio poslanički mandat, podignuta je optužnica zbog napada na službeno lice.

Demokratska partija Kosova (PDK) je druga stranka po broju poslanika protiv kojih je podignuta optužnica.

Džavit Haljiti (Xhavit Haliti) se tereti za krivično delo napad na poslanika Demokratskog saveza Kosova (LDK) Arbena Gašija (Arben Gashi).

Alijansa za budućnost Kosova će takođe imati optužene poslanike

Time Kadrijaj je optužena za bacanje suzavca u Skupštini, a dvoje njenih kolega je optuženo za korupciju.

Bivši ministar, Palj Ljekaj, prvostepeno je osuđen za korupciju. Ali, bez odluke po žalbi, odluka o njegovoj kazni nije konačna. Osuđen je pre nekoliko dana za zloupotrebu službenog položaja u vezi sa raspodelom subvencija dok je bio gradonačelnik Đakovice.

Njegova koleginica, sadašnja ministarka Meljiza Haradinaj Stubla (Meliza Haradinaj-Stublla), takođe se suočava sa optužbama za korupciju. Prvostepeno je osuđena zbog neprijavljivanja imovine, ali je, usled žalbe, slučaj vraćen na ponovno suđenje, dok postupak u vezi sa prvostepenom presudom još uvek nije završen.



Ostale vesti

Pokret vera, nada, ljubav blokirao prelaz Merdare

Oko 50 članova Pokreta vera, nada, ljubav blokiralo je danas u podne administrativni prelaz Merdare, javlja Beta.

  • 04.12.2021
Kurti i Eskobar razgovarali o dijalogu sa Srbijom
Premijer Kosova Albin Kurti saopštio je da je imao telefonski razgovor sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Gabrijelom Eskobarom, sa kojima je razgovarano o posvećenosti Kosova principijelnom dijalogu sa Srbijom koji vodi ka pravno obavezujućem sporazumu.
  • 04.12.2021
Trajković: Plaćam cenu, ali neću odustati
Nakon što je u avgustu odbačena tužba Milana Radoičića protiv Rade Trajković za povredu ugleda i časti, juče je Drugi Osnovni sud u Beogradu odbacio i tužbu načelnika Uprave BIA za kriminal i terorizam Bojana Dimića. Trajkovićeva je tužena nakon gostovanja u "Utisku nedelje" 2019. godine, gde je govorila o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.
  • 03.12.2021
Mustafa: ZSO ne može da se izbegne

Formiranje Zajednice srpskih opština je obaveza Kosova koja ne može da se izbegne, kazao je za KTV bivši kosovski premijer Isa Mustafa.

  • 03.12.2021
Kurti sa predstavnicima velike petorke i EU o kretanjima na Kosovu
Premijer Kosova Aljbin Kurti susreo se sinoć sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom kancelarije EU na Kosovu.
  • 03.12.2021
’’Pič je dobar čovek u loše vreme za Balkan’’
Trenutno se Srbija smatra glavnim problemom, zbog toga je dobro što je došao čovek koji poznaje Srbiju, ovdašnje vođstvo, koji će imati autoriteta da ih ubedi da malo promene politike i da se, Srbija opredeli hoće li da bude u NATO-u ili protiv, rekao je za RTV Kim direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić u komentaru imenovanja Stjuarta Piča od strane britanskog premijera Borisa Džonsona na mesto specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan. Miodrag Marinković iz Centra za afirmativnu društvenu akciju (CASA), Pičovu novu poziciju sagledava kao potrebu Velike Britanije da posle izlaska iz EU očuva svoju aktivnu ulogu u regionu, ne samo zbog bezbednosnih pretnji, već i zbog rastućeg uticaja Rusije u Srbiji i Bosni.
  • 02.12.2021