Vesti
Politika

Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja

Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Potvrđivanjem rezultata parlamentarnih izbora 14. februara objavljena je kompletna lista poslanika koji će biti deo sledećeg zakonodavnog tela.

Osobe optužene za razna krivična dela, poput krivičnih dela iz poglavlja o korupciji, napadi, upotreba oružja izašli su kao pobednici u poslaničkoj trci, piše Koha, prenosi KoSSev.

Pobednik na izborima, Samoopredeljenje, ima najviše optuženih.

Šestorica poslanika ove stranke pred sudom su za krivično delo upotreba oružja i ometanje službenog lica, zbog njihovih radnji u vezi sa bacanjem suzavca u prostorijama Skupštine.

Stranka koja je deo svog programa posvetila borbi protiv korupcije imaće dva poslanika optužena za korupciju.

Mimoza Kusari-Ljilja (Lila), koja je jedna od žena sa najviše osvojenih glasova, optužena je za zloupotrebu službenog položaja u aferi poznatoj kao „oproštaj hidroelektrana“, a Jetmira Vrenezije je optužena za zloupotrebu službenog položaja sa namerama nanošenja štete preduzeću „Abi Shpk“, u svojstvu službenice u opštini Prizren.

Protiv Saljija Zibe (Sali Zyba), koji je dobio poslanički mandat, podignuta je optužnica zbog napada na službeno lice.

Demokratska partija Kosova (PDK) je druga stranka po broju poslanika protiv kojih je podignuta optužnica.

Džavit Haljiti (Xhavit Haliti) se tereti za krivično delo napad na poslanika Demokratskog saveza Kosova (LDK) Arbena Gašija (Arben Gashi).

Alijansa za budućnost Kosova će takođe imati optužene poslanike

Time Kadrijaj je optužena za bacanje suzavca u Skupštini, a dvoje njenih kolega je optuženo za korupciju.

Bivši ministar, Palj Ljekaj, prvostepeno je osuđen za korupciju. Ali, bez odluke po žalbi, odluka o njegovoj kazni nije konačna. Osuđen je pre nekoliko dana za zloupotrebu službenog položaja u vezi sa raspodelom subvencija dok je bio gradonačelnik Đakovice.

Njegova koleginica, sadašnja ministarka Meljiza Haradinaj Stubla (Meliza Haradinaj-Stublla), takođe se suočava sa optužbama za korupciju. Prvostepeno je osuđena zbog neprijavljivanja imovine, ali je, usled žalbe, slučaj vraćen na ponovno suđenje, dok postupak u vezi sa prvostepenom presudom još uvek nije završen.Ostale vesti

Kurti putuje u Brisel naredne nedelje, ne sastaje se sa Vučićem
Kosovski premijer Aljbin Kurti boraviće sledeće nedelje u Briselu, gde će se sastati sa predstavnicima EU, ali neće biti susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, izjavio je portparol kosovske vlade Perparim Kruezeiu.
  • 21.04.2021
Nakon formiranja novih kosovskih vlasti i odluke da će premijer Aljbin Kurti predvoditi kosovsku delegaciju u razgovorima sa Beogradom, postavlja se  pitanje kakva su očekivanja Međunarodne zajednice, a pre svega EU i SAD, od nastavka dijaloga u Briselu.
  • 21.04.2021
Demokracija: Kurti i Vučić sledeće nedelje u Briselu, a potom u Parizu
Pozivajući se na međunarodne izvore prištinski portal "Demokracia.com" objavio je da se sledeće nedelje očekuje da kosovski premijer Aljbin Kurti otputuje u Brisel kako bi se sastao sa visokim evropskim zvaničnicima.
  • 21.04.2021
Palestina od islamskih zemalja traži prekid odnosa sa Prištinom
Palestina je zatražila od zemalja članica Organizacije islamske saradnje da prekinu odnose sa Kosovom, zbog odluke vlasti u Prištini da otvore ambasadu u Jerusalimu, saznaju Novosti.
  • 20.04.2021
„SAD podržavaju napore za nastavak dijaloga BG i PR“
„SAD nastaviće da podržavaju napore za obezbeđivanje stabilnog mira i produktivnog dijaloga između Kosova i Srbije, i konačno postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji, za koji verujemo da treba da bude usredsređen na recipročnom priznanju“, navodi se u pismu predsednika SAD Džozefa Bjadena upućnom predsednici Kosova Vjosi Osmani.
  • 20.04.2021
Makron: BG i PR kroz dijalog da konačnog sporazuma
Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je pregovore Beograda i Prištine u Briselu potrebno nastaviti kako bi se došlo do postizanja konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma.
  • 20.04.2021