Vesti
Politika

’’Optimista sam da ćemo postići dogovor o tablicama’’

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjal Svećlja izjavio je da Policija Kosova ima planove kako da postupi "u svakoj situaciji" po pitanju "međusobnog priznanja" registarskih tablica sa Srbijom. On je na vanrednoj konferenciji za novinare u Prištini kazao da je optimista da će u Briselu "delegacije Kosova i Srbije postići dogovor o registarskim tablicama".
’’Optimista sam da ćemo postići dogovor o tablicama’’
Posatvljanje nalepnica na tablice na administrativnom prelazu Merdare (Foto arhiva Kim)

"Naša grupa eksperata otputovala je u Brisel na novu rundu razgovora da nađemo rešenje ili postignemo dogovor o međusobnom priznavanju registarskih tablica. Optimista sam da će dogovor biti postignut, postoji vrlo konstruktivan stav posrednika", rekao je Svećlja.

Sporazum o slobodi kretanja, koji reguliše pitanje upotrebe registarskih tablica, postignut je 2011, a finalizovan je 2016.

Po odredbama sporazuma, statusno neutralne registarske tablice KS važile su pet godina, do septembra 2021, kada je Kosovo uspostavilo reciprocitet u njihovoj upotrebi.

Posle te odluke, Srbi sa severa Kosova su skoro 14 dana blokirali prelaze Jarinje i Brnjak, a tenzije su rešene pošto su delegacije Beograda i Prištine postigle dogovor u Briselu kojim je određen rok od šest meseci za pronalaženje trajnog rešenja za registarske tablice.Ostale vesti

Otvorene granice između Kosova i Albanije vikendom tokom letnje sezone
Danas je počela primena sporazuma između Kosova i Albanije koji je dogovoren na poslednjem sastanku dve vlade, a odnosi se na potpuno otvaranje granice u vreme vikenda tokom letnje sezone.
  • 25.06.2022
Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija
Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.
  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022