Vesti
Politika

Opština Gračanica štrajkovala zbog ponavljanja izbora u Partešu

Opština Gračanica jutros je na sat vremena bila zatvorena u znak protesta zbog odluke CIK-a da se u opštini Parteš ponove lokalni izbori. Radnici ove lokalne samouprave su zajedno sa odlazećim i budućim gradonačelnikom proveli sat radnog vremena ispred zgrade opštine.
Opština Gračanica štrajkovala zbog ponavljanja izbora u Partešu
Radnici opštine Gračanica (Foto Newpress)

Zaposleni u opštini Gračanica jutros su, zajedno sa odlazećim gradonačelnikom Vladetom Kostićem i nedavno izabranim Srđanom Popovićem, protestovali ispred zgrade zbog odluke Centralne izborne komisije da se u Opštini Parteš ponove izbori.

Vladeta Kostić kaže da su radnici na ovaj način želeli da pokažu da se ne slažu sa odlukom CIK-a.

„To je naš vid protesta protiv prekrajanja izborne volje u opštini Parteš. Mi smatramo da je takva odlluka pogrešna i ne slažemo se sa tom odlukom Centralne izborne komisije jer izborni rezultat u samoj opštini Parteš nije bio u foto finišu. Kandidat Srpske liste je pobedio sa znatno većim rezultatom tako da obrazloženje koje dao CIK je za nas neprihvatljivo“, kazao je Vladeta Kostić.

Naime, Izborni panel za žalbe i predstavke (IPŽP) poništio je rezultate izbora za gradonačelnika u opštini Parteš i naložio Centralnoj izbornoj komisiji da ponovi glasanje jer je utvrđeno da je lično kandidat za gradonačelnika ispred Srpske liste, Dragan Petković, telefonom komunicirao sa radnikom lokalne menjačnice, kako bi raspodelio "sredstva građanima u zamenu za glasove", u iznosu od 30 do 50 evra.

Vladeta Kostić nije želeo da komentariše navode panela za žalbe, istakavši da se opština Gračanica ne bavi istražnim radnjama.

Jutrošnjem protestu se, osim odlazećeg, pridružio i budući gradonačelnik Gračanice Srđan Popović.

„Ovde smo da pokažemo naše neslaganje sa ovim što se trenutno radi. Razlika u rezultatu u opštini Parteš nije tako mala. Naš kandidat ima negde oko 60 posto glasova i nadamo se da će pravda pobediti“, kazao je Popović čije se imenovanje za gradonačelnika očekuje uskoro.Ostale vesti

Borelj: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine do kraja juna
Šef diplomatije Evropske unije, Žozep Borelj, najavio je da će se nova rudna dijaloga Beograda i Prištine održati pre kraja juna jer je nova vlast u Prištini tražila dodatno vreme da se upozna sa situacijom iz prethodnih runda dijaloga.  
  • 10.05.2021
Fabrici: Dijalog BG i PR nije preduslov za otvaranje poglavlja
Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici kazao je danas da su reforme u oblasti vladavine prava urgentne za napredak Srbije na putu ka članstvu u EU, istovremeno napomenuvši da dijalog Beograda i Prištine nije preduslov za otvaranje novih poglavlja.
  • 10.05.2021
Bećaj: Kurti je nasledio balast taložen dvadesetak godina
Politički analitičar Beljulj Bećaj rekao je u emisiji “Slobodno srpski”  da je premijer Kosova Aljbin Kurti nasledio, kako je kazao, “balast taložen dvadesetak godina, koji je odraz takozvane zarobljene ili duboke države”.
  • 10.05.2021
Ministri EU o snažnijem angažovanju na Zapadnom Balkanu
Šefovi diplomatija Evropske unije danas će u Briselu održati strategijsku raspravu o snažnijem političkom angažovanja EU s partnerima na Zapadnom Balkanu.
  • 10.05.2021
Vučić: Punopravno članstvo u EU, uz kompromis o Kosovu, način da ostvarimo cilj
"Punopravno članstvo Srbije u EU, uz kompromisno rešenje o pitanju Kosova i Metohije, način je da ostvarimo cilj i našu zemlju učinimo uređenom i uspešnom. To bi značilo da smo na dobrom, evropskom putu", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je sinoć u Skupštini grada Beograda prisustvovao svečanosti povodom obeležavanja Dana Evrope.
  • 09.05.2021
Petković: Kurtijeva najava tužbe neostvariva
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da najava Aljbina Kurtija da će Priština protiv Beograda podneti "tužbu za genocid" još jedan pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore na socijalna i ekonomska očekivanja građana.
  • 07.05.2021