Vesti
Politika

Oproštajni sastanak Kurtija i Kosneta

Premijer Kosova Albin Kurti održao je danas oproštajni sastanak sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država Filipom Kosnetom.
Oproštajni sastanak Kurtija i Kosneta
Kosnet u oproštajnoj poseti kod Kurtija (Foto Vlada Kosova)

Kurti se zahvalio ambasadoru Kosnetu na saradnji tokom njegovog mandata na Kosovu.

„Sjedinjene Američke Države su naš nezamenljivi saveznik i partner. Uz ovu podršku i političku volju Vlade, Kosovo će postajati sve stabilniji partner Sjedinjenih Država i država prava i razvoja", rekao je Kurti.

On je dodao da će vlada koju vodi nastaviti tradiciju bliske i posebne saradnje sa SAD i njenim predstavnicima na Kosovu u ispunjavanju zajedničkih ciljeva i interesa.

Inače, predsednik Sjedinjenih Država, Džo Bajden nominovao je za novog ambasadora na Kosovu Džefrija Hoveniera.

Hovenier, za koga se očekuje da će zameniti sadašnjeg ambasadora Kosneta, je bio deo osoblja Specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija za status Kosova.Ostale vesti

Varhelji: Opozvati jednostrane akcije, vratiti slobodu kretanja
Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji, povodom situacije na severu Kosova, pozvao je na uzdržavanje, spuštanje tenzija, povratak dijalogu i obezbeđivanje slobode kretanja.
  • 22.09.2021
Kurti pozvao gradonačelnike sa severa da uklone barikade

Premijer Kosova Aljbin Kurti pozvao je predstavnike četiri opštine na severu Kosova da pozovu građane da se raziđu i da se uklone kamioni koji su postavljeni kao barikade na putevima koji vode ka prelazima Jarinje i Brnjak.

  • 22.09.2021
Osmani i Gervala sa Stoltenbergom o članstvu Kosova u NATO
Kosovska predsednica Vjosa Osmani i ministarka spolnih poslova Donika Gervala sastale su se sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom kojem su prenele da je osnovni cilj Kosova članstvo u NATO.
  • 22.09.2021
Vlada Kosova raspravlja o situaciji na severu. Nema prevoda za srpske medije
Vlada Kosova trenutno održava sednicu posvećenu situaciji na severu Kosova koja je nastala uvođenjem recipročnih mera u pogledu srpskih registraskih oznaka. Na sednici nema prevoda na srpski jezik, iako događaj prate i novinari srpskih redakcija.
  • 22.09.2021
Rada Trajković: Kurti je sada u poziciji iz koje nema nazad
Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova i Metohije Rada Trajković ocenila je da se kosovski premijer Aljbin Kurti nalazi u poziciji iz koje nema nazad, kao i da je odluka o reciprocitetu bila sa velikim rizikom.
  • 22.09.2021
Domovi zdravlja po Rezoluciji 1244
Vlada Srbije je danas na sednici donela odluku o osnivanju domova zdravlja u Zubinom Potoku i Zvečanu.
  • 21.09.2021