Vesti
Politika

Opozicija u Skupštini kritična prema sporazumu o pravosuđu

Poslanici Skupštine Kosova su tokom današnje sednice raspravljali i o jučerašnjem imenovanju sudija i tužilaca sa severa Kosova, za koje opozicija smatra da je bilo netransparentno.
Opozicija u Skupštini kritična prema sporazumu o pravosuđu
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Opozicioni poslanik Korab Sejdiju zatražio je da se javnosti dostavi video snimak polaganja zakletve sudija i tužilaca sa severa Kosova, jer se, kako kaže, nigde na slikama koje su dostavljene iz Predsedništva ne vidi da sudije polažu zakletvu na Ustav Kosova.

Kritičan prema sporazumu o pravosuđu koji je juče i zvanično počeo da se primenjuje je i poslanik Samoopredeljenja Glauk Konjufca.

„Znali smo da se radi o sporazumu koji je protiv interesa Kosova jer deli sistem na dva dela, dele se i tužioci i sudije. To je dovoljno da se konstatuje koliko je štetan sporazum. Juče smo videli aneks koji je donela vlada. U tom aneksu piše da optužnice koje su izdate u sudovima u Srbiji se smatraju validnim. Validnim se smatraju sva rešenja Srbije, a to ste vi skrivali. Ova lista sadrži i imena sudija koja je odredio Vučić“, kazao je Konjufca na današnjoj sednici.

Poslanica Vjosa Osmani kaže da iako je skupština 2011. godine usvojila rezoluciju, suprotno njoj se ne odgovara građanima Kosova o sporazumima koji su štetni po suverenitet dodajući da je imenovanje sudija urađeno na netransparentan način.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj kratko je odgovorio poslanicima koji su izrazili svoju zabrinutost zbog sporazuma u Briselu rekavši da Vlada razmatra proces djaloga i sporazume i da će nakon što se vidi jasna slika, skupština biti obaveštena. 

Poslanici su na današnjoj sednici između ostalog postavljali pitanja u vezi ponovnog vraćanja borbe protiv korupcije kao kriterijuma za viznu liberalizaciju. Bilo je reči i o državnom tužiocu Kosova.

U toku četvrte tačke dnevnog reda poslaničke grupe su dale predloge za izbor člana nezavisne komisije za medije. Spska lista predložila je da to ispred njih bude poslanica Jasmina Živković.Ostale vesti

“Profesionalno ubistvo prepušteno amaterskoj istrazi”
"Ako stvar posmatramo apstraktno, imamo jedno profesionalno ubistvo koje je prepušteno amaterskoj istrazi", kazao je novinar i bivši direktor Radio Beograda Milivoje Mihajlović govoreći o ubistvu Olivera Ivanovića. Oliverov bratanac, Aleksandar Ivanović, ističe da je u Beogradu mrak kada je istraga u pitanju, "jedino što imamo je postupak koji se vodi u Prištini, a on je poprilično nesrećan".
  • 15.01.2021
Srpska lista predala spisak kandidata za izbore
Predstavnici Srpske predali su kandidaturu za predstojeće vanredne parlamentarne izbore Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini. "Duboko sam uveren, znam, da će Srpska lista i ovoga puta osvojiti svih deset mandata”, poručio je predsednik SL Goran Rakić.
  • 15.01.2021
Stano: Petković bio odgovarajuće najavljen, poštovati dogovor
Portparol EU Peter Stano u izjavi za Tanjug kaže da je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković bio najavljen za posetu Kosovu na "odgovarajući način, u skladu sa modalitetima koje su dogovorile obe strane”, apostrofirajući obavezu poštovanja dogovora postignutog u okvru dijaloga Beograda i Prištine o posetama zvaničnika.
  • 14.01.2021
Vjosa Osmani na zajedničkoj listi sa Samoopredeljenjem
Pokret Samoopreeljenje će u svoju izbornu listu za predstojeće glasanje 14. februara uvrstiti i građansku inicijativu v.d. predsednika Kosova Vjose Osmani.
  • 14.01.2021
Srpska lista: EU da reaguje na kršenje sporazuma o slobodi kretanja
Srpska lista je najoštrije osudila odluku kosovskih vlasti da ne dozvole direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petru Petkoviću da danas obiđe poplavama ugrožena srpska domaćinsktva na Кosovu.
  • 14.01.2021
Hoti: Konačan sporazum sa Srbijom uključuje međusobno priznanje

Aktuelni kosovski premijer Avdulah Hoti, napisao je na svom Fejsbuk profilu da se dijalog sa Srbijom, kako je rekao, vodi sa jasnim principima i da konačan sporazum uključuje međusobno priznanje.

  • 14.01.2021