Vesti
Politika

Opozicija u Skupštini kritična prema sporazumu o pravosuđu

Poslanici Skupštine Kosova su tokom današnje sednice raspravljali i o jučerašnjem imenovanju sudija i tužilaca sa severa Kosova, za koje opozicija smatra da je bilo netransparentno.
Opozicija u Skupštini kritična prema sporazumu o pravosuđu
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Opozicioni poslanik Korab Sejdiju zatražio je da se javnosti dostavi video snimak polaganja zakletve sudija i tužilaca sa severa Kosova, jer se, kako kaže, nigde na slikama koje su dostavljene iz Predsedništva ne vidi da sudije polažu zakletvu na Ustav Kosova.

Kritičan prema sporazumu o pravosuđu koji je juče i zvanično počeo da se primenjuje je i poslanik Samoopredeljenja Glauk Konjufca.

„Znali smo da se radi o sporazumu koji je protiv interesa Kosova jer deli sistem na dva dela, dele se i tužioci i sudije. To je dovoljno da se konstatuje koliko je štetan sporazum. Juče smo videli aneks koji je donela vlada. U tom aneksu piše da optužnice koje su izdate u sudovima u Srbiji se smatraju validnim. Validnim se smatraju sva rešenja Srbije, a to ste vi skrivali. Ova lista sadrži i imena sudija koja je odredio Vučić“, kazao je Konjufca na današnjoj sednici.

Poslanica Vjosa Osmani kaže da iako je skupština 2011. godine usvojila rezoluciju, suprotno njoj se ne odgovara građanima Kosova o sporazumima koji su štetni po suverenitet dodajući da je imenovanje sudija urađeno na netransparentan način.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj kratko je odgovorio poslanicima koji su izrazili svoju zabrinutost zbog sporazuma u Briselu rekavši da Vlada razmatra proces djaloga i sporazume i da će nakon što se vidi jasna slika, skupština biti obaveštena. 

Poslanici su na današnjoj sednici između ostalog postavljali pitanja u vezi ponovnog vraćanja borbe protiv korupcije kao kriterijuma za viznu liberalizaciju. Bilo je reči i o državnom tužiocu Kosova.

U toku četvrte tačke dnevnog reda poslaničke grupe su dale predloge za izbor člana nezavisne komisije za medije. Spska lista predložila je da to ispred njih bude poslanica Jasmina Živković.Ostale vesti

Hoti prepustio upravljanje vladom svojoj zamenici
Kosovski premijer, Avdulah Hoti, nakon što potvrđeno da je pozitivan na korona virus, prepustio je upravljanje vladom svojoj zamenici Aljbuleni Baljaj-Haljimaj, članici Socijaldemokratske inicijative, javljaju prištinski mediji.
  • 05.08.2020
Haradinaj ne podržava Hotija u dijalogu s Beogradom

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj ponovo je izrazio neslaganje prema načinu na koji je prištinska strana pristupila obnovljenom dijalogu s Beogradom, istakavši da premijer Avdulah Hoti privatizuje taj proces.

  • 05.08.2020
U Prištini u petak o nacrtu zakona o vrednostima OVK
Poslanici kosovske skupštine razmatraće u petak 7. avgusta nacrt zakona o zaštiti ratnih vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, uprkos pozivima stranih diplomata i predstavnika Srba da će njime biti ugrožena sloboda govora i da će pojačati ionako postojeći strah kod svih nealbanskih etničkih zajednica na Kosovu.
  • 04.08.2020
Stano: Dijalog vodi EU, pozdravljamo inicijative SAD

Portparol Evropske unije u Briselu Peter Stano izjavio je da su predstavnici Prištine i Beograda, uz domaćine Miroslava Lajčaka i Žozepa Borelja jedini učesnici dijaloga o Kosovu, a da EU sarađuje sa Vašingtonom, sa kojim ima iste ciljeve u regionu.

  • 04.08.2020
Hiseni najavljuje konkretno uključivanje SAD u dijalog
Koordinator kosovske vlade u dijalogu sa Beogradom Skender Hiseni izjavio je da očekuje konkretno uključivanje Sjedinjenih Američkih Država u taj proces, dodajući da je u razgovoru sa američkim zvaničnicima u Vašingtonu uočio "nepokolebljivu posvećenost podršci dijalogu započetom u Briselu".
  • 04.08.2020
Hiseni pozvao Palmera da SAD aktivno prisustvuje Briselskom dijalogu
Kosovski koordinator u procesu dijaloga sa Srbijom Skender Hiseni sastao se danas u Vašingtonu sa specijalnim izaslanikom američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmerom, koji je Hiseniju naglasio da SAD ceni konstruktivnu posvećenost vlade i svih kosovskih institucija u procesu dijaloga.
  • 03.08.2020