Vesti
Politika

Opozicija traži da Kurti podnese izveštaj o večeri sa Lajčakom i Vučićem

Premijer Aljbin Kurti, nije dao signale da će izvestiti Skupštinu o sastanku održanom u sredu sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem. Opozicija je ovo nazvala neodgovornim i podsetila Kurtija da je Samoopredeljenje sponzorisalo rezoluciju koja je obavezivala premijera da izveštava poslanike pre i posle svakog sastanka u okviru dijaloga Kosova i Srbije.
Opozicija traži da Kurti podnese izveštaj o večeri sa Lajčakom i Vučićem
Lajčak, Vučić i Kurti na zajedničkoj večeri u Berlinu (Foto Tviter MiroslavLajcak)

Poslanici opozicije zatražili su u petak da premijer, Aljbin Kurti, obavesti Skupštinu o sadržaju razgovora pre dva dana, na radnoj večeri u Berlinu sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, koju je organizovao fasilitator dijaloga Kosovo-Srbija, Miroslav Lajčak.

Dok je bio u opoziciji, Kurti i Pokret Samoopredeljenje (LVV), koji on vodi, su u više navrata zahtevali od da se izveštava Skupštinu pre i posle svakog sastanka koji je održan u okviru dijaloga između dve zemlje. Oni su takođe sponzorisali rezoluciju u Skupštini kojom se to traži.

Sada je opozicija rekla da je izveštavanje premijera važno.

Arijana Musljiu, poslanica Demokratske partije (PDK), kaže da će, ako tako nešto (Kurti prim. red) ne uradi na sopstvenu inicijativu, opozicija koristiti parlamentarna sredstva da ubede premijera da izveštava.

„Veoma je važno imati premijera. Mislim da će lideri skupštinskih opozicionih grupa pristati da ga pozovu na skupštinsku raspravu. Mislim da će na zahtev opozicije moći da se vodi parlamentarna rasprava u vezi sa dijalogom, iako bi premijer trebalo da dođe i samoinicijativno podnosi izveštaj Skupštini“, kaže poslanica PDK.

Ona je podsetila na sličan zahtev koji je LVV imao za premijere.

„Znate da postoji rezolucija u Skupštini, koja je usvojena godinama unazad na zahtev Pokreta Samoopredeljenje, gde je traženo da se izveštava pre i posle svakog sastanka održanog u Briselu. Sada ste svedoci da nemamo izjavu ni od zamenika premijera, ni od premijera, u vezi sa sastancima koji se održavaju u Briselu, rekla je poslanica Musljiu.

„Rekla bih da je izuzetno važno da imamo premijera i da nas posebno informiše u ovom veoma važnom procesu za Kosovo kada znamo da je izuzetno dobar zamah da se učlanimo u međunarodne organizacije i da dijalog ide napred sa jednom svrhom – da se dobije priznanje od Srbije“.

Međutim, poslanica Musljiu kaže da izveštavanje nije jedina obaveza koju Kurtijeva vlada ne ispunjava.

„Imamo i ministre koji se ne javljaju. Ni posle godinu dana vlasti nije bilo izveštavanja, što se uvek dešavalo. Sve inicijative preduzete za skupštinske rasprave su na zahtev opozicije“, rekla je ona.

Avdulah Hoti, bivši premijer i poslanik LDK u opoziciji, takođe je podsetio da je stranka premijera Kurtija bila ta koja je sponzorisala rezoluciju za premijerovo izveštavanje pre i posle svakog sastanka u okviru dijaloga Kosovo-Srbija. On je rekao da se, kada je u pitanju dijalog, nikada nije desilo da Vlada bude toliko neodgovorna prema Skupštini.

„Dok sam bio premijer, tražili su od mene da redovno izveštavam Skupštinu pre i posle svakog sastanka u okviru dijaloga, što sam radio upravo na plenarnoj sednici, kao i u parlamentarnim odborima iza zatvorenih vrata gde su poslanici svih partija bili informisani o svakom detalju dijaloga. Danas Skupština Kosova ne zna šta se dešava u dijalogu, izuzev tehničkih i opštih informacija koje je potpredsednik Vlade dao pre nekoliko meseci“, rekao je Hoti.

„Sa žaljenjem kažem da je dijalog degradiran sa sastanaka za sporazum o uzajamnom priznavanju i normalizaciji odnosa, održanih u Beloj kući i u prisustvu nemačke kancelarke i predsednika Francuske, na sastanke na neformalnim večerama ili sastanke za registarske tablice”.

Oba opoziciona poslanika kritikovala su pitanja o kojima se razgovara u dijalogu.

Hoti je rekao da je Samoopredeljenje promenilo stav i degradiralo proces dijaloga sa Srbijom.

„Dijalog je degradirao od dijaloga zasnovanog na platformi sa jasnim ciljevima ka uzajamnom priznanju, do dijaloga bez agende, o tehničkim temama i predlozima za besmislene sporazume. Potpuno su promenili stav prema dijalogu. Opozicija je navela da se ne pregovara bez rešavanja pitanja nestalih i bez plaćanja dugova koje Srbija ima prema Kosovu, da vode dijalog sa lokalnim Srbima, a ne sa Srbijom, da sa Srbijom ne vode dijalog o unutrašnjim pitanjima i druge neodgovorne izjave, poput toga da je dijalog pitanje šesto po značaju“, rekao je Hoti.

„U međuvremenu, sada kada su na vlasti rade suprotno. Ne samo da vode dijalog sa Vučićem, već i neformalno večeraju s njim. Dijalog sa Srbijom o povlačenju specijalne policije sa granične tačke, što je unutrašnja stvar Kosova. Kako da im verujemo u pregovore o konačnom sporazumu kada tako lako menjaju svoje stavove“.

Ovaj poslanik LDK je izrazio nadu da će Vlada koordinisati svoje delovanje sa međunarodnim partnerima, ocenivši da je njihova pažnja okrenuta ka procesu dijaloga.

„Mi ćemo kao opozicija nadgledati proces dijaloga i pružiti neophodnu podršku. Za nas kao LDK jasno je da samo uzajamno priznanje Kosova i Srbije smiruje ovaj deo Evrope i sveta. Svako drugo rešenje samo nakratko otvara problem“, rekao je Hoti.

Poslanica PDK, Arijana Musljiu, rekla je da aktuelna vlada koristi velike reči, ali ne i dela. Prema njenim rečima, u ovom trenutku ne bi trebalo da se održavaju sastanci na „tehničkom nivou“.

"Trebalo bi da imamo sastanke na visokom nivou, a to je sa premijerom, gde bi se razgovaralo samo o priznanju i konačnom dogovoru. Moramo da znamo da mi kao država treba da imamo jasnu strategiju, da imamo plan, da imamo vremenski okvir kada će se ovo završiti i da konačno imamo sporazum koji je sveobuhvatan, uz obostrano priznanje i da se uvek čuva i brani suverenitet i ustavnost naše zemlje“, rekla je Musljiu.

Iz kabineta premijera u petak nisu odgovorili na pitanja Kohe o potencijalnim planovima premijera Kurtija za izveštavanje Skupštini.
Nikakve informacije o tome nije dao niko od premijerovih savetnika, na pitanje u četvrtak na KTV „DESK”.

„Ne znam… To je bila radna večera, nije da je nešto postignuto ili kako je rečeno po zaključcima samog moderatora bilo je više diskusije, ali premijer nema problem da izveštava i daje bilo kakav izvještaj u vezi sa sastancima koje ima“, rekao je s, Javetniketon Zulfaj.

Radna večera premijera Kurtija, predsednika Srbije Vučića i specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Lajčaka održana je u sredu u Berlinu, a upriličio ju je nemački kancelar Olaf Šolc. Premijer Kurti je rekao da se tamo razgovaralo o narednom sastanku u Briselu na nivou glavnih pregovarača, koji će biti održan 13. maja.Ostale vesti

Vučić: Situacija sve komplikovanija

Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.

  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022
„Ovo nije protest protiv plaćanja struje, već protiv tajnih dogovora“
Građanska inicijativa "Srpski opstanak" organizovala je u centru Kosovske Mitrovice protest zbog sporazuma o energetici koji je pre nekoliko dana potpisan u Briselu od strane delegacija Beograda i Prištine, navodeći da je isti sklopljen bez dozvole i saglasnosti naroda koji živi na severu Kosova.
  • 24.06.2022
Objavljeno uputstvo o regulisanju cena naftnih derivata na Kosovu
Kosovska vlada objavila je detalje Administrativnog uputstva o regulisanju cena naftnih derivata i obnovljivih goriva, usvojenog na ovonedeljnoj sednici kosovske vlade.
  • 24.06.2022