Vesti
Politika

Opozicija sa Kosova bojkotuje izbore na severu

Predstavnici srpske opozicije sa KiM koji će, kako je najavljeno, formirati Savez za Kosovo i Metohiju, po ugledu na Savez za Srbiju, rekli su da neće učestvovati na vanrednim izborima za gradonačelnike četiri opštine na severu KiM, zakazane za 19. maj.
Opozicija sa Kosova bojkotuje izbore na severu
Kosovska Mitrovica (Foto Kim)

Oni su to poručili na konferenciji za novinare u sedištu Saveza za Srbiju, a kojoj su prisustvovali predstavnici organizacija Narodna pravda, GI SDP, Evropski pokret Srba sa KiM, lokalni odbori Dveri i Narodne stranke, pokret Srba "Otadžbina".

Predsednik organizacije Narodna pravda Nenad Radosavljević rekao je novinarima da oni koji su danas prisutni neće učestvovati na vanrednim izborima za predsednike opština na severu KiM.

Lider Dveri Boško Obradović je pojasnio da je stav SzS univerzalan za sve izbore u Srbiji.

"U ovom trenutku ne postoje uslovi za održavanje bilo kakvih izbora u Srbiji", kaže Obradović, a s obzirom na to da je KiM za njih sastavni deo Srbije, isto pravilo važi i za izbore na toj teritoriji.

Obradović je istakao da je današnji sastanak održan na inicijativu predstavnika Srba sa KiM.Ostale vesti

Od danas se otvaraju prelazi

Na Kosovu od danas nastupa treća faza olakšavajućih mera uvedenih nakon pojave korona virusa.

  • 01.06.2020
RIK: Na Kosovu 90 biračkih mesta
Republička izborna komisija (RIK) Srbije usvojila je sinoć Dopunsko rešenje o određivanju biračkih mesta za parlamentarne izbore 21. juna u Srbiji i odredila 90 biračkih mesta na Kosovu, a 43 u inostranstvu.
  • 31.05.2020
Avdulah Hoti najavljuje ukidanje odluka Aljbina Kurtija
Kandidat za novog kosovskog premijera Avdulah Hoti rekao je da će ukinuti odluke koje sprečavaju nastavak dijaloga sa Beogradom.
  • 31.05.2020
Lajčak: Kosovo odmah da povuče odluku
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je razočaran recipročnim merama koje je Priština uvela i zatražio njihovo momentalno povlačenje.
  • 31.05.2020
Dačić: Ne prihvatamo potez Prištine, dijalog je na respiratoru
Ministar spoljnih poslova Ivida Dačić rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila zlazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo". Nemamo nameru da nastavimo dijalog dok se ove mere ne ukinu, ističe šef srpske diplomatije.
  • 31.05.2020
Vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole
Bez posebne dozvole, na osnovu sinoćne odluke kosovske vlade, na Kosovo ne mogu da uđu vozila koja prevoze bilo kakvu srpsku robu. Kosovska vlada na elektronskoj sednici raspravljala je o izmenama i dopunama Odluke o reciprocitetu i usvojila niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo".
  • 31.05.2020