Vesti
Politika

Opozicija sa Eskobarom i Lajčakom: Dogovor sa Srbijom bez ugrožavanja suvereniteta

Lideri opozicionih partija na Kosovu poručuju da konačni sporazum sa Srbijom o normalizaciji odnosa dve strane treba da bude postignut bez ugrožavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova.

Opozicija sa Eskobarom i Lajčakom: Dogovor sa Srbijom bez ugrožavanja suvereniteta
Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak (Foto RSE)

To su zaključci opozicionih stranaka nakon što sastanaka sa specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom i specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Lider Demokratske partije Kosova (DPK) Memlji Krasnići rekao je da podržava dijalog sa Srbijom kao mehanizam za postizanje konačnog sporazuma. On je napomenuo i da konačni sporazum treba da uključi međusobno priznanje ali da ne bude ugrožen teritorijalni integritet i suverenit, kao ni Ustavni poredak.

Sa druge strane, lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj je ocenio da konačni sporazum sa Srbijom ne može da se postigne bez aktivnog učešća Sjedinjenih Država.

„Ponovio sam našu posvećenost sveobuhvatnom, pravno obavezujućem sporazumu, koji bi trebao da rezultira međusobnim priznanjem, sa postojećim granicama uz poštivanje ustavnog poretka Republike Kosovo, što se može postići samo uz aktivnu ulogu Sjedinjenih Američkih Država”, napisao je Haradinaj na Facebooku.

Eskobar i Lajčak su se 31. januara u Prištini sastali sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem, nakon čega su na konferenciji za novinare poručili da ohrabruju sve strane da nastave dijalog.

Eskobar je ponovio da proces dijaloga ima punu podršku SAD, te istakao da se ne dovodi u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet Kosova, dok je Lajčak rekao da EU blisko sarađuje sa SAD po pitanju dijaloga, te da dele zajedničku viziju za Kosovo i region.

Nakon posete Kosovu, Eskobar i Lajčak putuju u Beograd gde će o mogućnostima nastavka dijaloga razgovarati i sa zvaničnicima Srbije.Ostale vesti

Fon Kramon i Rojten: Srpska lista da preda izbornu listu
Evropski poslanici Viola fon Kramon i Tijs Rojten pozvali su Srpsku listu da izađe na lokalne izbore i preda svoju izbornu listu, a kosovske vlasti da, s obzirom na to da je rok za prijavu političkih subjekata istekao - pokažu fleksibilnost.
  • 23.03.2023
Brnabić: Hajde da krenemo od prve tačke
Premijerka Srbije Ana Brnabić nije komentarisala izjavu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela da se sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom mora primeniti bez biranja delova i kako to utiče na stav Srbije da Kosovo ne može da uđe u Ujedinjene nacije.
  • 23.03.2023
Kurti: Beograd se neprekidno meša u unutrašnja pitanja Kosova
Premijer Kosova Aljbin Kurti je na Tviteru napisao da je odbijanje Srpske liste da učestvuje na lokalnim izborima zakazanim za 23. april "znak kontrole Beograda nad strankom i neprekidnog mešanja u unutrašnje poslove Kosova".
  • 23.03.2023
Dveri, Zavetnici, Novi DSS i POKS: Evropski plan za Kosovo je ništavan
Poslanici četiri opozicione stranke u Srbiji su u pismu zvaničnicima EU i ambasadama država koje nisu priznale kosovsku nezavisnost izrazili protivljenje evropskom planu za Kosovo i ocenili da je on "ništavan".
  • 23.03.2023
Za Balkan 106,2 miliona dolara
U predlogu budžeta Stejt departmenta za fiskalnu 2023. godinu, u delu u kome se predviđa pomoć za inostrane operacije, za Zapadni Balkan opredeljeno je 106,2 miliona dolara, preneo je Glas Amerike.
  • 23.03.2023
Blinken: Sporazum iz Ohrida vodi ka priznanju Kosova od strane pet zemalja EU

Američki državni sekretar Entoni Blinken smatra da bi primena Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije otvorila vrata za priznanje Kosova od strane pet članica Evropske unije koje to nisu učinile.

  • 23.03.2023