Opozicija ruši kosovsku vladu?

Ove nedelje očekuje se sastanak opozicionih lidera o predlogu za izglasavanje nepoverenja vladi Ramuša Haradinaja, javlja prištinska Koha.

Podeli ovaj članak sa:
 • Ilustracija (Foto Kim)

Poslanica kosovske skupštine ispred opozicione LDK, Vjosa Osmani, potvrdila je za Kosova Press da će se lideri tri opozicione partije – LDK, PSD i Samoopredeljenje –sastati u toku ove nedelje kako bi intenzivirali saradnju po pitanju sadržaja predloga za izglasavanje nepoverenja vladi PAN koalicije.

„Moramo da vidimo kako da sarađujemo i sa poslanicima vladajuće koalicije, jer, imajući u vidu broj poslanika, trebaće nam četiri ili pet glasova poslanika drugih partija kako bi predlog bio uspešan… Ima poslanika koji su deo vladajuće koalicije, a koji nisu zadovoljni vladom u ovakvoj koaliciji i mi konstantno sarađujemo sa njima,“ rekla je Osmani, prenosi Koha.

Srpska lista je jedna od članica vladajuće koalicije koja je učestvovala u formiranju vlade, a kasnije kako su objasnili, „prešla u opoziciju“. Međutim, kako navodi Koha, Osmani je rekla da LDK još nije odlučila da li da zatraži podršku i glasove Srpske liste za ovaj predlog.

„Ovo je odluka koju ćemo doneti u narednim danima, vođe LDK će se sastati ove nedelje, a onda i druga upravna tela i tada ćemo diskutovati o ovome“, rekla je.
Podsećamo, nakon što je Priština prvi put uvela takse od 10 odsto na uvoz robe iz Srbije, Srpska lista je ponudila kosovskoj opoziciji svoje glasove za obaranje vlade.

„Šta bismo uradili sa 9 procenata, ili 10 glasova? U Skupštinu ćemo ući čim parlamentarna opozicija prikupi 51 potpis za pad Vlade“, rekao je u prvoj polovini novembra 2018. potpredsednik Srpske liste, Igor Simić na televiziji Pink.

Kosovska opozicija odbila je tada da sarađuje sa Srpskom listom po ovom pitanju.

LDK, PSD i Samoopredeljenje imaju 56 poslanika u kosovskoj skupštini, a za izglasavanje nepoverenja vladi potrebna je prosta većina svih poslanika kosovske skupštine, odnosno 61 glas.

Glauk Konjufca, predstavnik druge najveće opozicione partije na Kosovu, Samoopredeljenja, navodi da je svestan da opozicija nema glasova, ali da će ih tražiti među poslanicima vladajućih partija. Dodaje da će ove nedelje biti napisan tekst predloga, ali ne garantuje da će doći do pada vlade, upravo zbog nedostatka glasova.

„Za sada možemo da potvrdimo da su opozicione partije posvećene obaranju vlade, ali ne i poslanici većine. To ne znači da nećemo pokušati da u narednim danima prikupimo i potpise poslanika koji su bili kritični prema ovoj vladi“, rekao je Konjufca, prenosi Koha.

S druge strane, Dardan Sejdiu, predstavnik treće opoziciona partije – PSD, iako pozdravlja inicijativu Ise Mustafe da se sastane sa liderom PSD, Špendom Ahmetijem, kritikuje opozicioni blok zbog toga što je do sada odbijao saradnju sa njima.

„Istina je ovo da ima godinu dana da smo mi dali potpise i rekli smo im da je put napred koordinacija svih opozicionih grupa. Sa jednom zajedničkom strategijom bismo mogli i da oborimo, ali međusobnim optuživanjem opozicionih subjekta i nepreuzimanjem inicijativa ne može se srušiti ni jedna vlada, pa ni jedna ovako slaba“, kaže Sejdiu.

Podsećamo, Socijaldemokratska partija Kosova formirana je u maju prošle godine. Ova partija levog centra, nastala je nakon što je 12 nezavisnih poslanika u kosovskoj Skupštini, ranije napustilo pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.

LDK, PSD i Samoopredeljenje su više puta od jeseni prošle godine predlagali rezolucije o raspuštanju vlade, ali ni ovi neobavezujući akti tada nisu usvajani zbog nedostatka glasova.

Ostale vesti

 • Kupovina glasova ili redovna ministarska procedura

  Kupovina glasova ili redovna ministarska procedura

  Zamenik ministra finansija Kosova Bojan Stojanović tvrdi da je javni poziv za dodelu bespovratnih subvencija poljoprivrednicima koji je juče raspisalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja, „pokušaj klasične kupovine glasova i trgovine izbornom voljom građana“. Ministarka Dijana Živić kaže da Stojanović ne govori istinu i da je projekat u skladu sa zakonom.

 • Đilas: Imamo i mi plan za Kosovo

  Đilas: Imamo i mi plan za Kosovo

  Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je danas da nije tačna tvrdnja predsednika Srbije Aleksandra Vučića da niko osim njega nema plan za Kosovo i podsetio da je SSP još u maju predstavila svoju Deklaraciju o pomirenju koja podrazumeva normalizaciju odnosa dva naroda, piše Beta.

 • Đurić: Pitanje klupskih takmičenja se ne sme politizovati

  Đurić: Pitanje klupskih takmičenja se ne sme politizovati

  Neprihvatljivo je onemogućavanje igre jednom klubu iz centralne Srbije na Kosovu i to što neko "zvecka pretnjama" da će zabraniti bilo kome da igra fudbal suprotno je svim civilizacijskim normama, poručio je direktor Kancelarije za Kosovo Marko Đurić.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane